Ο επίγειος καλοκαιρινός παράδεισος της Κοιλάδας του Αχελώου Reviewed by Momizat on . Η Κοιλάδα του Αχελώου βρίσκεται μεταξύ Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας. Tα βουνά και οι παραπόταμοι του Αχελώου σε προκαλούν για περιπέτεια. Πετ Η Κοιλάδα του Αχελώου βρίσκεται μεταξύ Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας. Tα βουνά και οι παραπόταμοι του Αχελώου σε προκαλούν για περιπέτεια. Πετ Rating: 0

Ο επίγειος καλοκαιρινός παράδεισος της Κοιλάδας του Αχελώου

Ο επίγειος καλοκαιρινός παράδεισος της Κοιλάδας του Αχελώου

Η Κοιλάδα του Αχελώου βρίσκεται μεταξύ Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας. Tα βουνά και οι παραπόταμοι του Αχελώου σε προκαλούν για περιπέτεια. Πετρόχτιστα σπίτια και μοναστήρια με Ιστορία. Πλήθος πολιτιστικών μνημείων στην περιοχή για να γνωρίσει ο επισκέπτης.

Τα βουνά και το υδάτινο στοιχείο εναλλάσσονται μεταξύ τους, δημιουργώντας απεριόριστους προορισμούς με κομβικό σημείο τον Αχελώο, μια ξεχωριστή πινελιά με εντυπωσιακή θέα για τον επισκέπτη. Η περιοχή, ντυμένη στα χρώματα της εποχής, παρέχει ένα απολαυστικό θέαμα και δίνει σε όλους την ευκαιρία να απολαύσουν τις διαδρομές στη φύση, τη ζεστή φιλοξενία και τα επώνυμα, ποιοτικά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Η Κοιλάδα του Αχελώου είναι ένα κάδρο ιδιαίτερης ομορφιάς, αφού συναντάς τα πανέμορφα, καταπράσινα χωριά με τα άφθονα καταγάλανα νερά του Αχελώου και την οργιώδη βλάστηση με θέα τις επιβλητικές πλαγιές των βουνών.

Σε αυτόν τον τόπο, η φύση έχει μεγαλουργήσει. Όπου και να στρέψει το βλέμμα του κανείς θα αντικρίσει επιβλητικές οροσειρές και πυκνά δάση, χαοτικούς γκρεμούς και ορμητικά ποτάμια, μικρές, καταπράσινες κοιλάδες να αγκαλιάζουν χωριά, αλλά και πολιτείες να συμβιώνουν ταπεινά με αυτόν τον συναρπαστικό αρχέγονο ορεινό κόσμο όπου η φύση κυριαρχεί.

Πρόκειται για περιοχές που προσφέρονται για εναλλακτικές ή ήπιες μορφές τουρισμού και τρόπους αναψυχής που συνδυάζουν τον τουρισμό υψηλής αισθητικής με την υπέροχη φύση. Η πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά χάνεται στα βάθη των αιώνων με την ύπαρξη αρκετών μνημείων που συνδέονται άμεσα και απτά με ιστορικά γεγονότα και ζωντανές παραδόσεις, ιδέες και πεποιθήσεις.

Ξεχωριστά είναι και τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, που παράγονται εντός των ορίων της Κοιλάδας του Αχελώου. Γνωστά προϊόντα με ταυτότητα και ποιότητα άμεσα συνδεδεμένες με τον τόπο παραγωγής τους: από γεύσεις που παντρεύουν την παράδοση με νέες ιδέες με τη βοήθεια των παραγωγών των τυροκομικών προϊόντων (τσαλαφούτι, φέτα, γραβιέρα κ.ά.) της Κοιλάδας του Αχελώου -τυποποιημένες σε καλαίσθητες συσκευασίες αποκτούν ολοένα και περισσότερους φανατικούς φίλους- μέχρι τσίπουρο αρωματισμένο από τα κατάφυτα βουνά.

Η Κοιλάδα του Αχελώου παρουσιάζει μια μοναδική ποικιλία και γι’ αυτό μπορεί κανείς να ασχοληθεί με κάθε είδους δραστηριότητα.

Δεν είναι μόνο οι προσβάσιμες παραλίες στα γαλαζοπράσινα νερά του το καλοκαίρι. Δεν είναι μόνο τα υπέροχα μονοπάτια που μπορεί κάποιος ν΄ακολουθήσει για να επισκεφθεί εξαιρετικά και μεγίστης σημασίας ιστορικά μνημεία, από το σημείο που βρίσκονταν η θρυλική γέφυρα Κοράκου έως τα μοναστήρια του Σέλτσου, το Μοναστήρι της Παναγίας Μποτσιώτισας στη Μεγαλόχαρη που εκεί ξεκίνησε η επανάσταση το 1854, τα μοναστήρια Βραγκιανών και Μεσοπύργου τις παλιές και πανέμορφες εκκλησίες της περιοχής και τα χωριά που διατηρούν ακόμη το παραδοσιακό τους χρώμα με την φιλοξενία και χαμόγελο των ελάχιστων κατοίκων που έχουν μείνει. Μια διαφορετική πρόταση τουρισμού από τις συνηθισμένες γιατί είναι μοναδικός ο τόπος που επικοινωνεί με τους νομούς Άρτας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας και Καρδίτσας. Πολλά μονοπάτια μέσα σε παρθένα δάση, σπάνια δείγματα πανίδας και χλωρίδας, μοναδικά τοπία από ψηλά και από χαμηλά. Μέσα σε γαλαζοπράσινα νερά που κατεβαίνουν από τα βουνά των Αγράφων, του Βάλτου και των Φρουσίων Ορέων.

Πέτρινα γεφύρια όπως του Πετρωτού, του Αυλακίου, της Τέμπλας, της Μεγαλόχαρης, του Μεσοπύργου και πολλά άλλα ακόμα, μπορούν να διδάξουν με την απαράμιλλη τέχνη τους και την σοφία της κατασκευής τους. Παραδοσιακοί οικισμοί με ιδιαίτερο γαστρονομικό ενδιαφέρον και αυθεντικές γεύσεις από μια άλλη εποχή και παράδοση. Αναρριχήσεις και ορειβασία, μπορούν να δώσουν ένα γεμάτο πρόγραμμα σε οποιονδήποτε επισκέπτη που στο τέλος της ημέρας θα βρει τη μεγαλύτερη γαλήνη στην πλήρη ησυχία, αλλά και νυχτερινή ζωή και δράση. Επίσης νυχτερινές διαδρομές στο δάσος, καθώς και αγροτουρισμός και οικοτουρισμός είναι από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της περιοχής μιας και παρασκευάζονται μοναδικά τοπικά προϊόντα σε μικρές κτηνοτροφικές δομές και οικογενειακές επιχειρήσεις με ιδιαίτερο μεράκι και αγάπη.

Όμως, και η βαθιά ιστορία του τόπου μπορεί να προκαλέσει ένα μεγάλο ενδιαφέρον σε μελετητές και προτάσεις θρησκευτικού τουρισμού μιας και τα μοναστήρια της περιοχής είναι από τα πιο παλιά και φημισμένα με εξαιρετική αγιογράφηση και συντήρηση όπως και οι εκκλησίες. Το προνόμιο της ήπιας ανάπτυξης δεν έχει προκαλέσει καμία αλλοίωση και καταστροφή όπως σε άλλες τουριστικές περιοχές και γι΄αυτό η περιοχή είναι ακόμη παρθένα για μια πρώτη επίσκεψη στο τόπο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μόνο ως ένας επίγειος παράδεισος. Η πολυθεματικότητα της περιοχής ευνοεί κάθε είδους εναλλακτικού και μη τουρισμού προσανατολισμένοι στην έννοια της διαφύλαξης του σπάνιας ομορφιάς περιβάλλοντος και περιοχής. Ένας πρωτοπόρος προορισμός που θα ενθουσιάσει με τις επιλογές που προσφέρει.

Τα exteme sports trekking, canoe kayak, rafting, monoraft, Mountain bike σε μοναδικά μονοπάτια, σίγουρα αποτελούν μελλοντικές προοτικές για την κοιλάδα του Αχελώου που έχει να μας προσφέρει ακόμη πολλά.

Αρκεί να την επισκεφθούμε.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή