"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.5 C
Trikala

Ο Μαντέλης επιστρέφει τα 450.000 μάρκα της Siemens για να μην μπει φυλακή

lafarm

Σχετικά άρθρα

0000000000000000000000000000000000

Ο πρώην υπουργός καταθέτει τα 230.000 ευρώ στον ειδικό λογαριασμό επειδή στοχεύει στη μείωση της ποινής του η οποία υπολογίζεται από 10 έως 20 έτη

Το ποσό των 450.000 μάρκων (230.000 ευρώ), χρήματα που κατηγορείται ότι έλαβε από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens προτίθεται να καταθέσει στον ειδικό λογαριασμό που έγινε γνωστός ως «λογαγιασμός επιστροφής κλεμμένων» ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Τάσος Μαντέλης που αυτό το διάστημα δικάζεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Με την κίνηση του αυτή ο πρώην υπουργός στοχεύει προφανώς σε μια πιο ευνοϊκή ποινική μεταχείριση και στη μείωση της ποινής του η οποία κινείται από 10 έως 20 έτη.
Ειδικότερα, με αίτημα που κατέθεσε στον εισαγγελέα Εφετών κ. Παν. Παναγιωτόπουλο ο κατηγορούμενος αν αναφέρει πως το παραπεμπτικό βούλευμα του αποδίδει πως έχει απαιτήσει ως δωροδοκία 450.000 μάρκα (230.000 ευρώ) και ήδη όπως λέει, του έχει δεσμευθεί λογαριασμός με 174.000 ευρώ. Όπως επισημαίνει ο πρώην υπουργός ο ίδιος προσφέρει άλλες 56.000 ευρώ τα οποία κατέθεσε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Κατόπιν αυτών και βάση του νόμου που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2014 ζητεί ευνοικότερη ποινική μεταχείριση.

Το αίτημά του Τ. Μαντέλη συνυπογράφουν ο κουμπάρος και συγκατηγορούμενος του Γ. Τσουγκράνης καθώς και η κόρη του, η οποία δεν είναι κατηγορούμενη αλλά συνδικαιούχος σε λογαριασμό που κατατέθηκαν τα χρήματα.

Ειδικότερα, η δική που ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον Νοέμβριο του 2013 αφορά την υπογραφή της σύμβασης του 1997 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ. Το ελληνικό δημόσιο ζητά με παράσταση πολιτικής αγωγής 500.000 ευρώ από τον πρώην υπουργό και καθέναν από τους 4 συγκατηγορούμενους του που φέρονται να τον συνέδραμαν στη νομιμοποίηση της μίζας.

Ο ΟΤΕ διεκδικεί συμβολικό πόσο 10 ευρώ με επιφύλαξη για περαιτέρω απαίτηση από τα αστικά δικαστήρια στο μέλλον. Στο εδώλιο μαζί με τον κ. Μαντέλη -ο οποίος από την αρχή υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο ποσό ήταν προεκλογική χορηγία και όχι αντάλλαγμα- κάθονται οι Γεώργιος Τσουγκράνης, επιχειρηματίας και κουμπάρος του κ. Μαντέλη, Αντωνία Μάρκου, εφοριακή υπάλληλος, Ηλίας Γεωργίου, πρώην στέλεχος της ελληνικής Siemens, και Αριστείδης Μαντάς, συνεργάτης του βασικού κατηγορούμενου.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα (αριθμ. 1828/2013), ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι έλαβε από τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας συνολικό ποσό 450.000 γερμανικών μάρκων. Τα χρήματα είχαν κατατεθεί σε δύο δόσεις σε λογαριασμό στην Γενεύη, τον οποίο είχε ανοίξει -όπως ο ίδιος παραδέχεται- χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία ROCOS, ο συγκατηγορούμενος του κ. Μαντέλη, Γιώργος Τσουγκράνης. Μέρος των χρημάτων διακινήθηκε μέσω λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα της κ. Μάρκου.

Οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο πρόσφατος νόμος που επικαλείται ο κ. Μαντέλης, εξαιρεί νυν και πρώην κρατικούς αξιωματούχους όπως υπουργούς, πρώην υπουργούς, γενικούς γραμματείς κ.λπ. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν δικαστικές πηγές κατ αρχήν αυτό είναι θέμα ερμηνείας από το δικαστήριο και δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψιν για τέτοια κίνηση στην απόφαση του δικαστηρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης