"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

Ο Μανώλης Ζαχαριουδάκης στην γκαλερί Alma

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ο Μανώλης Ζαχαριουδάκης (ΜΣΑΖ) από τις 31 Οκτωβρίου παρουσιάζει μια σειρά έργων με γενικό τίτλο «To μέσο είναι το μήνυμα» (τίτλος δανεισμένος από τον φιλόσοφο Marshall McLuhan). Πρόκειται για τη δεύτερη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στην γκαλερί Alma.
Εκτίθενται έργα μεγάλων διαστάσεων κατασκευασμένα από χειροποίητο χαρτόνι. Οι εικόνες, ζωγραφισμένες με ακρυλικά και τέμπερες, είναι άλλοτε γυναικείες φιγούρες και άλλοτε πλέγματα ή ρυθμικοί σχηματισμοί.
Για τον Ζαχαριουδάκη, η διαδικασία κατασκευής του χαρτονιού από χαρτοπολτό, που κατασκευάζει ο ίδιος χρησιμοποιώντας εκτυπωμένο χαρτί, είναι εξίσου σημαντική με την εικόνα. Τα χαρτόνια είναι συγχρόνως φορείς και κύριοι του έργου, πρωταγωνιστές, η αρχή της σύνθεσης και της δημιουργίας του. Αρχή και τέλος, αφού πολλές φορές το πλαίσιο, η κορνίζα που το περικλείει, είναι το στοιχείο που ολοκληρώνει το έργο, κομμάτι του αναπόσπαστο.
Ο Ζαχαριουδάκης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην υλικότητα του έργου και όχι στην εννοιολογική του υπόσταση. Δεν διαχωρίζει τη μορφή από το περιεχόμενο, την ύλη από το νόημα. Το απτό, το υλικό, το βαρύ χάρτινο τελάρο, εκπέμπει πνευματικότητα, ιερατικότητα. Δίνει έμφαση στο πλαίσιο-κορνίζα, που ορίζει και τονίζει το έργο-αντικείμενο. Γιατί αυτό που έχει σημασία για τον ζωγράφο είναι το αντικείμενο-μέσο. Η πρώτη ύλη του έργου εμπεριέχει το μήνυμα του έργου, ενώ η εικόνα είναι ασταθής, «πτη- τική». Τα έργα ως αντικείμενα έχουν όγκο και βάρος, είναι απτά και μοναδικά, σε αντίθεση με την εικόνα-περιεχόμενο, που μπορεί να αναπαραχθεί, να μεταδοθεί, να τροποποιηθεί, να μεγαλώσει ή να μικρύνει, να φωτογραφηθεί, να μπει στο ίντερνετ. Αντίθετα, το αντικείμενο χρειάζεται προσοχή, γιατί μπορεί να καταστραφεί ή να χαθεί για πάντα και το κατέχει μόνο ένας! Στη χειρωνακτική διαδικασία παραγωγής του έργου εμπλέκεται όλο το σώμα. Αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα, κουράζει και λε- ρώνει και λειτουργεί ως αντίστιξη στη δημιουργία ψηφιακών, άυλων έργων που ο Ζαχαριουδάκης παράλληλα παράγει σε όλη του την καριέρα, από το 1984.
Στο http://msaz058.blogspot.gr/ και στο Facebook http://www.facebook.com/msaz0 και http:// www.facebook.com/msazpage μπορείτε να δείτε έργα διαφόρων περιόδων και να αποκτήσετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της δουλειάς του Μανώλη Ζαχαριουδάκη.
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΟΚΤ , ΩΡΑ 20.30

ALMA Contemporary Art Gallery

Karanasiou 13, 42100 Trikálon, Trikala, Greece

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης