Την τελευταία της πνοή άφησε το Σάββατο σε ηλικία 89 χρόνων, στη Γερμανία  μετά από αιφνίδια καρδιακή προσβολή η  σπουδαιότερη μπαλαρίνα όλων των εποχών, Μάγια Πλισέσκαγια. Την είδηση του θανάτου της επιβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Θεάτρου Μπολσόι, Βλαντιμιρ Ουρίν.

«Ο σύζυγός της Ροδίων Στσεντρίν με ενημέρωσε τηλεφωνικώς ότι οι γιατροί έδωσαν μεγάλη μάχη για να τη σώσουν αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν» δήλωσε ο κ. Ουρίν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Η Μάγια Μιχαήλοβνα Πλισέσκαγγια γεννήθηκε στη Μόσχα στις 20 Νοεμβρίου του 1925.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, η μεγάλη μπαλαρίνα συνόδευε  τον διεθνούς φήμης συνθέτη και σύζυγό της Ροντιον Κονσταντίνοβιτς Στσεντρίν στις περιοδείες του, ενώ εξακολουθούσε να χορεύει το «Ave Maia» που της είχε αφιερώσει ο Μορίς Μπεζάρ.

Η Μάγια Πλισέτσκαγια χόρευε για τουλάχιστον 50 χρόνια στο Μπαλσόι, ξεπερνώντας κατά πολύ τα ηλικιακά όρια στα οποία συνήθως αποσύρονται οι μπαλαρίνες.

Στη διάρκεια της καριέρας της η Μάγια Πλισέτσκαγια κατέκτησε πολλά βραβεία στη Ρωσία και στο εξωτερικό.

Τιμήθηκε με το βραβείο Λένιν (1964), το βραβείο  Άννα Παβλοβα (Παρίσι, 1962), με το   βραβείο  Θρύλος Επαγγελματικού Κλασικού  Χορού (2009), ενώ έλαβε τα διάσημα του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων (Γαλλία, 1984) της  Λεγεώνας της Τιμής (Γαλλία, 1986) καθώς και του Τάγματος της Ισαβέλλας της Καθολικής (Ισπανία, 1991). Της απονεμήθηκε επίσης το  Διεθνές Βραβείο Praemium Imperiale στην Ιαπωνία το 2006.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν απέστειλε συλλυπητήρια μηνύματα στους συγγενείς της μεγάλης χορεύτριας.

Russianow