"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Πέντε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν κόκκινες γραμμές για τη συμφωνία στο Eurogroup

lafarm

Σχετικά άρθρα

SIRIZA
Την ώρα που η κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς για τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που θα στείλει στους θεσμούς για να μελετηθεί, να συζητηθεί και να οριστικοποιηθεί η συμφωνία της Παρασκευής στο Eurogroup, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βάζουν κόκκινες γραμμές σε σχέση με τα όσα θα γίνουν ή όχι μέσα στο επόμενο τετράμηνο.
Λαφαζάνης, Μητρόπουλος, Κατρούγκαλος και Γλέζος, ο καθένας με τον δικό του τρόπο οριοθετούν το μέχρι που θα λένε «ναι» και πότε θα αρχίσουν τα «όχι» στις συμφωνίες με τους εταίρους μας.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε μια συνέντευξή του στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ που κυκλοφορεί, διαβεβαιώνει πως η κυβέρνηση θα παραμείνει αταλάντευτη στο πρόγραμμά της και δεν θα γίνει όμηρος σχεδιασμών και μεθοδεύσεων.

Παράλληλα υπογραμμίζει πως η χώρας μας δεν πρέπει και δεν θα εκβιαστεί. «Δεν πρόκειται να γίνει δεύτερη Κύπρος. Δεν μπορεί και δεν θα ακυρώσει τη λαϊκή αγωνιστική βούληση» τονίζει ο υπουργός και καταλήγει πως «Τρόικα και μνημόνια έχουν γίνει παρελθόν και δεν θα βρικολακιάσουν» και πως η κυβέρνηση δεν θα μετατραπεί σε όμηρο του γερμανικού σκληροπυρηνικού συντηρητισμού.

Αλ. Μητρόπουλος: Ο λαός δεν θα αντέξει νέα μέτρα

Προσύμφωνο χωρίς δεσμευτικότητα χαρακτήρισε τη συμφωνία του Eurogroup ο Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. «Πρόκειται για προσύμφωνο χωρίς δεσμευτικότητα με πολλές δεσμεύσεις, πολύ σαφείς για την ελληνική πλευρά και πολλές επιφυλάξεις από την πλευρά των δανειστών», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας τους όρους του κειμένου για το ζήτημα του χρέους, την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων και τον προσβλητικό, όπως τον χαρακτήρισε, όρο για τα 11 δισ. τα οποία «ούτε καν λογιστικά δεν θα είναι εδώ πλέον». Αν και τόνισε ότι δεν έχει καμία διάθεση κριτικής στην κυβέρνηση σπεύδοντας μάλιστα να της δώσει συγχαρητήρια, ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι οι όροι της συμφωνίας είναι σε βάρος της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για μίσος, μισαλλοδοξία και τιμωρητική διάθεση των δανειστών και κυρίως της γερμανικής πλευράς.«Μέχρι αύριο τα μεσάνυχτα περιμένουν την περιγραφή σκληρών μέτρων. Αν υλοποιηθεί κατά το γράμμα και τη σκληρότητά του αυτό το προσύμφωνο, ο λαός δεν θα αντέξει νέα μέτρα», τόνισε ο κ. Μητρόπουλος, προσθέτοντας ότι η τελική συμφωνία δεν μπορεί να περιέχει φράσεις όπως «οι ελληνικές αρχές επαναδιατυπώνουν την κατηγορηματική δέσμευση για τήρηση οικονομικών υποχρεώσεων προς όλους στο ακέραιο και εγκαίρως», η οποία περιλαμβάνεται στο κείμενο της Παρασκευής για το χρέος, τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο οι εταίροι εκβιάζουν την Ελλάδα. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να συντάξει λίστα καθ’ υπαγόρευσιν των δανειστών, υπογραμμίζοντας, επίσης ότι η νέα συμφωνία δεν μπορεί να περιέχει φράσεις που να δεσμεύουν έναν περήφανο λαό. Παράλληλα, ο κ. Μητρόπουλος εκτίμησε ότι οι δανειστές θα επιμείνουν να μην ακυρωθούν σκληροί νόμοι. «Θεωρώ ότι οι δανειστές θα επιμείνουν όχι μόνο στο να μην ακυρωθούν σκληροί νόμοι, που ταλανίζουν ακόμη την κοινωνία μας, αλλά θα επιμείνουν στη ρήτρα εσωτερικής υποτίμησης».

Κατρούγκαλος: Αποχωρώ αν παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές

Η συμφωνία με τους εταίρους δεν σημαίνει πως «εξαφανίζονται οι κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει η κυβέρνηση, τόνιζε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος. Πρόσθεσε μάλιστα πως θα παραιτηθεί σε περίπτωση που υπάρξουν υποχωρήσεις σε σημεία που ο ίδιος θεωρεί αδιαπραγμάτευτα. Σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία του Eurogroup είναι μια «συμφωνία εκεχειρίας», και όχι μια οριστική συμφωνία, που επιτρέπει όμως στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει την πολιτική της. Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε πως υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της διαπραγμάτευσης που κάνει η νέα κυβέρνηση και των όσων είχαν συμφωνηθεί από τους προκατόχους της, εξηγώντας ότι με τη νέα συμφωνία οι δανειστές δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν τον πολιτικό σχεδιασμό της Αθήνας, ούτε να «βλέπουν στην κρεβατοκάμαρα».

Ως παραδείγματα ανέφερε την ακύρωση των «αντισυνταγματικών απολύσεων» δημοσίων υπαλλήλων και την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων. Διευκρίνισε ακόμα πως το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιηθεί σε βάθος τετραετίας, καθώς ούτως ή άλλως δεν ήταν δυνατό να εφαρμοστεί εντός λίγων μηνών.

Γλέζος: Πέρασε ένας μήνας κι ακόμα η εξαγγελία να γίνει πράξη. Κρίμα και πάλι κρίμα

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο Μανώλης Γλέζος σε άρθρο του, στο οποίο μεταξύ άλλων γράφει: «Πέρασε ένας μήνας κι ακόμα η εξαγγελία να γίνει πράξη. Κρίμα και πάλι κρίμα». Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατακεραυνώνει τη μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης, ζητά συγγνώμη από το λαό γιατί συνήργησε -όπως ο ίδιος γράφει- στην ψευδαίσθηση όπως γράφει και καλεί τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να αντιδράσουν.

Μετονομάζοντας την Τρόικα σε θεσμούς, το μνημόνιο σε συμφωνία και τους δανειστές σε εταίρους είναι όπως όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, γράφει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Κίνησης Ενεργοί Πολίτες.

Αναλυτικά το άρθρο του Μανώλη Γλέζου
«Η μετονομασία της Τρόικας σε Θεσμούς, του Μνημονίου σε Συμφωνία και των Δανειστών σε Εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση.

Δεν αλλάζεις, βέβαια, και την ψήφο του Ελληνικού Λαού, στις εκλογές της 25 Ιανουαρίου 2015. Ψήφισε αυτό που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ: καταργούμε το καθεστώς της λιτότητας, που δεν αποτελεί μόνο στρατηγική της ολιγαρχίας της Γερμανίας και των άλλων δανειστριών χωρών της ΕΕ, αλλά και της ελληνικής ολιγαρχίας.

Καταργούμε τα Μνημόνια και την Τρόικα, καταργούμε όλους τους νόμους της λιτότητας. Την επομένη των εκλογών με ένα νόμο καταργούμε την Τρόικα και τις συνέπειές της.

Πέρασε ένας μήνας κι ακόμα η εξαγγελία να γίνει πράξη. Κρίμα και πάλι κρίμα.

Από την πλευρά μου ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τον Ελληνικό Λαό διότι συνήργησα σ΄αυτή την ψευδαίσθηση.

Πριν, όμως, προχωρήσει το κακό. Πριν να είναι πολύ αργά, ας αντιδράσουμε. Πριν απ΄όλα τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, σε έκτακτες συνελεύσεις, όλων των βαθμίδων των οργανώσεων να αποφασίσουν αν δέχονται αυτήν την κατάσταση.

Μερικοί υποστηρίζουν, πως σε μια συμφωνία, πρέπει κι εσύ να υποχωρήσεις. Κατ΄αρχήν ανάμεσα σε καταπιεστή και καταπιεζόμενο δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός, όπως ακριβώς ανάμεσα στον σκλάβο και στον κατακτητή, λύση είναι μόνο η Λευτεριά.

Αλλά κι αν δεχτούμε αυτό τον παραλογισμό, ήδη οι παραχωρήσεις που έκαναν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις με την ανεργία, τη λιτότητα, τη φτώχεια, τους αυτόχειρες, ξεπερνούν κάθε όριο υποχώρησης».

Ο Γλέζος δεν είναι καλά πληροφορημένος, απαντά η κυβέρνηση

«Είναι πιθανόν ο Μανώλης Γλέζος να μην είναι καλά πληροφορημένος για τη σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση η οποία συνεχίζεται. Διαπραγμάτευση για την ανάκτηση της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού». Αυτό απαντά η κυβέρνηση στο σκληρό άρθρο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κατά το οποίο άσκησε δριμύτατη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τους μέχρι τώρα χειρισμούς του.

Παπαδημούλης: Αυτή την ώρα πρέπει να είναι δίπλα, όχι απέναντι στην κυβέρνηση

Τη δική του απάντηση στον Μανώλη Γλέζο έδωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter κι ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Αγαπώ και σέβομαι τον Μανώλη Γλέζο, αλλά δεν συμφωνώ. Τούτη την ώρα χρειάζεται να είναι δίπλα και όχι απέναντι στην νέα κυβέρνηση και τον Τσίπρα», έγραψε ο κ. Παπαδημούλης.

Συμφωνεί με Γλέζο ο Μηλιός;

Την ίδια ώρα, σε μία κίνηση που φαίνεται να δείχνει πως συμφωνεί με τα όσα έγραψε ο κ. Γλέζος, προέβη ο Γιάννης Μηλιός.

Ο κ. Μηλιός μέσω Twitter αρκέστηκε σε μία απλή κοινοποίηση του άρθρου του κ. Γλέζου, χωρίς να κάνει κανένα απολύτως σχόλιο.

Φλαμπουράρης: Περιμέναμε μια πιο δίκαιη και νηφάλια αποτίμηση

Παράλληλα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το άρθρο του Μανώλη Γλέζου ο υπουργός Επικρατείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, δήλωσε τα εξής: «Η Ευρώπη παρακολουθεί με ανακούφιση την απομόνωση των ακραίων φωνών της λιτότητας στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τη συμφωνία στο Eurogroup, ενώ παράλληλα πάνω από το 80% του ελληνικού λαού στηρίζει τη διαπραγμάτευση. Την ώρα, λοιπόν, που η δύσκολη μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη περιμέναμε μια πιο δίκαιη και νηφάλια αποτίμηση από ένα στέλεχος της εμπειρίας και της διαδρομής του Μανώλη Γλέζου».

Σακοράφα : Ο λαός έδωσε εντολή για ακύρωση του μνημονίου. Δεν έχουμε καμία πολιτική νομιμοποίηση για να πράξουμε το αντίθετο

Την ίδια στιγμή η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα έλαβε σαφή θέση υπέρ του Μανώλη Γλέζου γράφοντας στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter πως ο λαός έδωσε εντολή για ακύρωση του μνημονίου. Δεν έχουμε καμία πολιτική νομιμοποίηση για να πράξουμε το αντίθετο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης