"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.6 C
Trikala

Παγώνουν οι μετατάξεις στη Βουλή με εντολή Τσίπρα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Τέλος στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει επιχειρεί να βάλει ο πρωθυπουργός, ο οποίος έδωσε εντολή να παγώσουν όλες οι μετατάξεις στη Βουλή.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής και ζήτησε να παγώσουν όλες οι μετατάξεις.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε να ανασταλεί η διαδικασία που, παρά το ότι ήταν καθόλα νόμιμη, διαφανής και με διακομματική συναίνεση, αξιοποιήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία για να δημιουργηθούν εντυπώσεις.

Ανακοινώσεις Βούτση με αιχμές

Λίγη ώρα μετά την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Βουλής, ο Νίκος Βούτσης, ανακοίνωσε ότι ελήφθη η απόφαση να ανασταλεί η διαδικασία της κινητικότητας, «φωτογραφίζοντας», όμως, εκείνους που «ενώ παρέδωσαν ένα απολύτως πελατειακό σύστημα, σήμερα πρωταγωνιστούν στα επεισόδια ανθρωποφαγίας, μέσω δημοσιευμάτων, για το θέμα των μετατάξεων και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου».

«Η διαδικασία είναι απολύτως νόμιμη, σύμφωνα με το ν. 4044/2016, το νόμο της κινητικότητας. Η Βουλή μπήκε από τον περασμένο Φεβρουάριο στη διαδικασία της κινητικότητας, μετά μάλιστα από πρόταση στελέχους της Βουλής που δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε ότι καθώς επί σειρά ετών υπήρχαν αποσπασμένοι στη Βουλή από άλλες υπηρεσίες, τέθηκε υπόψη τους ότι το κοινοβούλιο εναρμονίζεται με την κινητικότητα, για να δηλώσουν, σύμφωνα με το νόμο, που θέλουν να εργαστούν. Ακολούθησε αλληλογραφία με τα υπουργεία η οποία κράτησε μήνες. Τις τελευταίες εβδομάδες άρχισαν να εκδίδονται τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας και ήδη για 32 υπαλλήλους έχει εκδοθεί ΦΕΚ στο πλαίσιο της κινητικότητας.

«Μολονότι αυτή η διαδικασία μετατάξεων στο πλαίσιο της κινητικότητας είναι νόμιμη και μάλιστα είναι και μαχητή στα δικαστήρια, για όσους έχουν έννομο συμφέρον, και δεν πρόκειται για Συριζαϊκό τσουνάμι, παρότι, τονίζω, είναι απολύτως νόμιμη διαδικασία, μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, θα παγώσουμε και θα αναστείλουμε τη διαδικασία για τις υπόλοιπες μισές μετατάξεις αποσπασμένων στη Βουλή«, είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι “μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, έδωσε εντολή να παγώσουν οι υπόλοιπες μετατάξεις.

Στις μετατάξεις που εκκρεμούν στο πλαίσιο της κινητικότητας σημειώνεται, είναι και η θυγατέρα της αντιπροέδρου της Βουλής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, τη δήλωση της οποίας για τις συνθήκες μετάταξης της κόρης της, δεν θέλησε να σχολιάσει ο Νίκος Βούτσης, λέγοντας ότι «ο καθένας έχει την ευθύνη όσων δηλώνει».

Ο πρόεδρος της Βουλής, πάντως, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι τα τελευταία 24ωρα εκτυλίσσεται μια ανθρωποφαγία, ενώ σημείωσε ότι η προεδρία του «δεν άγγιξε πρόσωπα» αλλά θέλησε να αντιμετωπίσει το πελατειακό σύστημα στη Βουλή με θεσμικό τρόπο.

Ο νόμος περί κινητικότητας και η Νέα Δημοκρατία

Την ίδια στιγμή, κοινοβουλευτική πηγή επισημαίνει ότι η πρόταση περί εναρμόνισης της Βουλής με το νόμο της κινητικότητας έγινε από τον βουλευτή της Ν.Δ., Ιωάννη Τραγάκη, τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή «από την εναρμόνιση ωφελήθηκαν ιδίως όσοι ήταν αποσπασμένοι στη Βουλή από το 2009 και εντεύθεν και αυτό το ζήτημα δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως άλλες πολιτικές δυνάμεις. Χρήση της δυνατότητας να αξιοποιήσουν την κινητικότητα δε, έχουν κάνει πολλοί, αν όχι όλοι οι αποσπασμένοι στα γραφεία των Αντιπροέδρων της Βουλής όλων των κομμάτων. Γιατί όμως κάποιος υπάλληλος υπουργείου ή άλλης υπηρεσίας του δημοσίου να επιθυμεί τη μετάταξη του στη Βουλή; Η επιλογή της υπηρεσίας στο κοινοβούλιο συνδέεται κυρίως με τις απολαβές που είναι αυξημένες λόγω της συχνής νυχτερινής εργασίας».

Και παραιτήσεις συγγενών

Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις παραιτήθηκαν δύο συγγενείς εργαζομένων στη Βουλή για λόγους ευθιξίας.

Πρόκειται για την Α.Α., θυγατέρα της διευθύντριας του γενικού γραμματέας της Βουλής, η οποία είχε τοποθετηθεί στο Ίδρυμα της Βουλής. Η Α.Α. ήταν υπάλληλος ΙΔΟΧ διάρκειας εντός έτους στο Ίδρυμα.

Επίσης, παραιτήθηκε η Μ.Λ.Σ., θυγατέρα της προϊσταμένης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, υπάλληλος ΙΔΟΧ διάρκειας ενός έτους στο Ίδρυμα της Βουλής.

Οι αποφάσεις για την πρόσληψή τους είχαν υπογραφεί στις 31 Μαΐου 2019 από την πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Νίκη Μαρωνίτη.

Αντιπολιτευτικά πυρά για τις μετατάξεις

Τις εξελίξεις σχολίασαν τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το Κίνημα Αλλαγής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από τον ΣΕΤΕ έκανε λόγο για «όργιο τακτοποιήσεων και προεκλογικών ρουσφετιών», ενώ, εκ μέρους του ΚΙΝ. ΑΛΛ. , ο Παύλος Χρηστίδης σημείωσε «όταν ο κ. Τσίπρας μιλούσε για τους πολλούς, εννοούσε τα ρουσφέτια του. Στον πανικό της ήττας του ο κ. Τσίπρας διορίζει τους πάντες. Φαίνεται πως, όταν μιλούσε για τους πολλούς, εννοούσε τα ρουσφέτια του».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης