"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.4 C
Trikala

Παντοδύναμος ο Ερντογάν, ανήσυχη η Ευρώπη

lafarm

Σχετικά άρθρα

Συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος κατά του Ταγίπ Ερντογάν. Χιλιάδες συλλήψεις σε στρατό, δικαιοσύνη, αστυνομία και προετοιμάζονται διώξεις σε πανεπιστήμια και δημόσιο.

Με την Τουρκία στο επίκεντρο το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Δεν δίνει «λευκή επιταγή» στον Τούρκο πρόεδρο η Ευρώπη.

Τριήμερη αναβολή για τους οκτώ συλληφθέντες στην Αλεξανδρούπολη.

Συνεχής ενημέρωση από τις εξελίξεις σε Τουρκία και Βρυξέλλες

Μήνυμα από τις Βρυξέλλες (13:22)

Οι τουρκικές αρχές πρέπει να σεβαστούν τα συνταγματικά και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην απάντηση που δίνουν στο αποτυχημένο πραξικόπημα, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

AP Photo/Ronald Zak

«Ζητούμε την πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης και εμείς ως ΕΕ υπογραμμίζουμε τη σημασία του έχει η κυριαρχία του κράτους δικαίου στη χώρα», δήλωσε η Μογκερίνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε μετά την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Αμερικανό ομόλογό τους Τζον Κέρι στις Βρυξέλλες.

«Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες για αυτό που συμβαίνει στη χώρα αυτές τις ώρες. Πρέπει να σεβαστούμε, να κάνουμε την Τουρκία να σεβαστεί τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες», σημείωσε η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.

Το ζήτημα της θανατικής ποινής (12:53)

Μεγάλη συζήτηση και αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει από τις αναφορές του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων για επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία. Παρότι φαίνεται πως στην τουρκική κυβέρνηση δεν υπάρχει κοινή γραμμή, ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι διατεθειμένα να στηρίξουν το μέτρο.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, ανέφερε σήμερα πως η απάντηση στο αποτυχημένο πραξικόπημα πρέπει να δοθεί στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και πως οι συνωμότες και εκείνοι που τους βοήθησαν πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Στην ανακοίνωσή του το CHP αναφέρει επίσης πως οι στρατιωτικοί δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται ως εχθροί.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του τουρκικού φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ο Αϊχάν Μπιλγκέν, δήλωσε στο Reuters πως το κόμμα δεν θα στηρίξει οποιαδήποτε πρόταση υποβληθεί στο Κοινοβούλιο για επαναφορά της θανατικής ποινής μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

«Όχι, δεν θα στηρίξουμε» μια τέτοια πρόταση, είπε ο Μπιλγκέν, ο οποίος πρόσθεσε πως σε κάθε περίπτωση οι νέοι νόμοι δεν μπορούν να εφαρμοστούν αναδρομικά και πως είναι ευθύνη των πολιτικών να το γνωστοποιήσουν αυτό στον λαό.

Πυροβολισμοί έξω από δικαστήριο στην Άγκυρα – Ένας νεκρός (12:47)

Άγνωστος προσπάθησε να επιτεθεί σε δικαστήριο στην Άγκυρα και έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας μεταδίδει η hurriyet

Τριήμερη αναβολή για τους Τούρκους στρατιωτικούς στην Αλεξανδρούπολη (12:33)

Η στιγμή της επίθεσης στο ξενοδοχείο του Ερντογάν(12:29)

Το πρακτορείο Αναντολού έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο το οποίο φέρεται να δείχνει τη στιγμή της επίθεσης στο ξενοδοχείο του Ερντογάν στη Μαρμαρίδα

 

Η επόμενη ημέρα με διαπόμπευση των πραξικοπηματιών (12:19)

Στη δημοσιότητα δίδονται οι φωτογραφίες των στρατηγών του πραξικοπήματος σε μια ακόμη επίδειξη πυγμής από την τουρκική κυβέρνηση.

 

 

 

103 υψηλόβαθμοι υπό κράτηση (12:04)

(AP Photo/Burhan Ozbilici)

Συνολικά 103 υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας έχουν ήδη τεθεί υπό προσωρινή κράτηση στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγουν οι τουρκικές αρχές για το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής, μετέδωσε σήμερα το Anadolu.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο παραθέτει έναν λεπτομερή κατάλογο με τα ονόματά τους, οι υψηλόβαθμοι αυτοί αξιωματικοί προέρχονται από όλα τα σώματα των ενόπλων δυνάμεων και από όλη τη χώρα.

Αυτοί είναι ύποπτοι ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής και στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 290 ανθρώπων.

«Είχαν έτοιμο κατάλογο συλλήψεων» (11:56)

Η ταχύτητα με την οποία συνελήφθησαν δικαστές και άλλοι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία δείχνει ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε έτοιμο εκ των προτέρων έναν κατάλογο συλλήψεων, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

«Φαίνεται τουλάχιστον ότι κάτι είχε προετοιμαστεί. Οι κατάλογοι υπάρχουν, το οποίο δείχνει ότι ήταν έτοιμο και προς χρήσιν σε κάποιο στάδιο», σημείωσε ο Χαν.

«Ανησυχώ πολύ. Είναι ακριβώς αυτό που φοβόμασταν», πρόσθεσε.

Εκκαθαρίσεις σε τρία στάδια και με… πρόωρη συνταξιοδότηση (11:50)

Σύμφωνα με την «Σαμπάχ» οι εκκαθαρίσεις θα πραγματοποιηθούν σε τρία στάδια.

Μετά τις προσαγωγές σε ένοπλες δυνάμεις και δικαστικό σώμα ακολουθεί η δεύτερη φάση κατά την οποία θα γίνει δεύτερη αποπομπή στρατιωτικών και δικαστικών.

Η εφημερίδα γράφει πως υπολογίζεται ότι υπάρχουν άλλοι δυο χιλιάδες δικαστικοί που πρόσκεινται στο τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η «Σαμπάχ» αναφέρει ότι θα ακολουθήσουν οι εκκαθαρίσεις στην ασφάλεια. Αυτές, όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα, έχουν ήδη αρχίσει.

Τέλος η κυβέρνηση σχεδιάζει να προωθήσει νόμο για εκκαθαρίσεις σε όλο το δημόσιο τομέα, τους δήμους και τα πανεπιστήμια.

Οι εκκαθαρίσεις, εκτός από τη δικαστική δίωξη θα αφορούν και μεθόδους όπως η πρόωρη συνταξιοδότηση και θα ολοκληρωθούν εντός τριών μηνών.

Το Wikileaks υπόσχεται σημαντικές αποκαλύψεις (11:47)

Σε διαθεσιμότητα 7.850 αστυνομικοί (11:41)

Τεράστιες διαστάσεις παίρνει η επιχείρηση εκκαθάρισης στην Τουρκία, αφού, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, τίθενται σε διαθεσιμότητα 7.850 αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και αξιωματικοί.

(AP Photo/Emrah Gurel)

Οι εκκαθαρίσεις γίνονται μετά τη σχετική οδηγία της γενικής ασφάλειας η οποία έχει στείλει στις νομαρχίες τον κατάλογο των αστυνομικών που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Χουριέτ», όλη τη νύχτα οι αστυνομικοί παρέδιδαν τα όπλα και τις ταυτότητές τους, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει και η δικαστική τους δίωξη.

Σημειώνεται ότι χτες ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει ότι οι εκκαθαρίσεις θα συνεχιστούν σε όλο το δημόσιο τομέα. Όλα δείχνουν όμως ότι δεν πρόκειται μόνο για το δημόσιο. Χτες το απόγευμα προσήχθησαν δέκα επιχειρηματίες στο Αϊδίνι. Σήμερα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανώτατης Παιδείας θα συναντηθεί με τους πρυτάνεις όλων των πανεπιστημίων, δημοσίων και ιδιωτικών, με θέμα «τα μέτρα που θα ληφθούν στα πανεπιστήμια εναντίον του τάγματος Γκιουλέν».

Γνώριζε ο Ερντογάν ότι ετοίμαζε πραξικόπημα ο στρατός; (11:27)

Τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό, διάχυτη είναι η αίσθηση ότι ο Ταγίπ Ερντογάν και οι μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν με σχετική ακρίβεια τις προετοιμασίες για πραξικόπημα, αλλά το άφησαν να εξελιχθεί, ώστε να αξιοποιήσουν τη συγκυρία. Ο Τούρκος πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης