Περτούλι-Ελάτη Αύγουστος 1943: Ένας στρατός γεννιέται. Reviewed by Momizat on . Η μάχη της Πόρτας και η εμφανής πλέον απροθυμία των Ιταλών να πολεμήσουν έκαναν τον ΕΛΑΣ να κυριαρχεί στην Θεσσαλία και εκατοντάδες εθελοντές να προσέρχονται στ Η μάχη της Πόρτας και η εμφανής πλέον απροθυμία των Ιταλών να πολεμήσουν έκαναν τον ΕΛΑΣ να κυριαρχεί στην Θεσσαλία και εκατοντάδες εθελοντές να προσέρχονται στ Rating: 0

Περτούλι-Ελάτη Αύγουστος 1943: Ένας στρατός γεννιέται.

Περτούλι-Ελάτη Αύγουστος 1943: Ένας στρατός γεννιέται.

Η μάχη της Πόρτας και η εμφανής πλέον απροθυμία των Ιταλών να πολεμήσουν έκαναν τον ΕΛΑΣ να κυριαρχεί στην Θεσσαλία και εκατοντάδες εθελοντές να προσέρχονται στις τάξεις του. Αν και αρκετοί αξιωματικοί, έχοντας εμπιστοσύνη και στο όνομα του Σαράφη, κατατάχθηκαν, φάνηκε η ανάγκη δημιουργίας σχολής έφεδρων αξιωματικών, η οποία πρωτολειτούργησε στο Περτούλι (αργότερα μεταφέρθηκε στην Ρεντίνα). 
Λίγο πιο κάτω, στα λιβάδια προς την Ελάτη, δημιουργήθηκαν έμπεδα και εκπαιδεύονταν οι απλοί αντάρτες υπό την καθοδήγηση καπετάνιων όπως ο Κόζιακας. 
Όσοι και όσες λοιπόν επισκέπτεστε τα υπέροχα αυτά μέρη, ας θυμάστε και αυτήν την σελίδα της ιστορίας τους.

K.M.

Σχόλια (1)

  • Αντάρτης, κλεφτης, παλικάρι,πάντα είναι ο ίδιος ο λαός

    Για να θυμόμαστε αυτά τα ιστορικά γεγονότα και να παίρνουμε διδάγματα από τη δύναμη του οργανωμένου λαού στα Περτουλιώτικα Λειβάδια υπάρχει και ανάλογο μνημείο( αφιερωμένο στη δράση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του πρώτου Στρατηγείου του ΕΛΑΣ που λειτούργησε το καλοκαίρι του 1943 στην περιοχή- στις 11 Αυγούστου 1943 με διαταγή του Γενικού Στρατηγείου ο ΕΛΑΣ μετατρέπεται σε τακτικό στρατό). Το μνημείο στήθηκε το 2008 με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και φέρει την χαρακτιριστική επιγραφή «Αντάρτης κλέφτης παλικάρι , πάντα είναι ο ίδιος ο λαός»

    Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή