"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και ασφαλιστικών θεμάτων που συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας

lafarm

Σχετικά άρθρα

papadopoulos
Η Βουλή την 19 και 20 Μαρτίου συζήτησε και ψήφισε ένα Σχέδιο Νόμου για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στη φορολογική διοίκηση, στην αυτοδιοίκηση και ασφαλιστικών θεμάτων που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πραγματικής αδυναμίας των πολιτών και των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στο σύνολο των υποχρεώσεών τους και της συσσώρευσης ανείσπρακτων βεβαιωμένων οφειλών, σε μια προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας και των πολιτών, που πλήγηκαν από την οικονομική κρίση, τη νεοφιλελελεύθερη μνημονιακή βαρβαρότητα, τις υφεσιακές πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης. Οι ρυθμίσεις των βεβαιωμένων από τη φορολογική Διοίκηση οφειλών – ληξιπρόθεσμων έως και την 1 Μαρτίου 2015, γίνονται με καταβολή έως και 100 μηνιαίων δόσεων, με πλήρη ή μερική απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, αναλόγως του αριθμού των δόσεων που επιλέγει ο οφειλέτης. Οι ρυθμίσεις των ασφαλιστικών οφειλών 500.000 περίπου πολιτών και η σταδιακή αποπληρωμή τους αποτελεί προτεραιότητα για την ενίσχυση των εσόδων των Ασφαλιστικών Ταμείων, με ταυτόχρονη μέριμνα για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των επιχειρήσεων κυρίως των μικρομεσαίων, τη συντήρηση των επαγγελματιών, των εμπόρων, των αυτοαπασχολούμενων και την επανεκκίνηση – αναθέρμανση της οικονομίας. Στον νέο Νόμο αποφασίστηκε :
– η παύση της προσωποκράτησης, των ποινικών διώξεων και των κατασχέσεων λογαριασμών οφειλετών υπό ρύθμιση
– χορηγείται φορολογική ενημερότητα
– προσδιορίστηκε το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνονται οι οφειλές, η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση βεβαιωμένων οφειλών που τελούν σε αναστολή ή έχουν υπαχθεί σε άλλη ρύθμιση, όπως επίσης και οφειλών που δεν είναι βεβαιωμένες.
Ρυθμίζονται ακόμη η καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής σε πρόγραμμα ρύθμισης, η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, οι περιπτώσεις απώλειας της ρύθμισης, ο τρόπος υπολογισμού της απαλλαγής από προσαυξήσεις σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης κ.ά.
Ο νέος Νόμος ψηφίστηκε σε νέα δεδομένα, που δημιουργήθηκαν στην Σύνοδο και την πολυμερή συνάντηση Κορυφής της 19ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Η νέα Κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, μετά τον προωθητικό Συμβιβασμό που επιτεύχθηκε, καλείται να αξιολογείται με βάση τις δικές της αντιλήψεις για την Ανασυγκρότηση της χώρας σε συνθήκες υπερχρέωσης και ισοσκελισμού δαπανών – εσόδων. Καταργείται οριστικά η 5η αξιολόγηση των δανειστών με βάση τα 19 προαπαιτούμενα, το μέιλ Χαρδούβελη, τις επιλογές και δεσμεύσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης. Καλείται να καθορίσει η ίδια το περιεχόμενο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που :
– θα επιτρέψουν την αποκατάσταση της χρηματοδοτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, την αναθέρμανσή της, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, της ανεργίας και την αξιοποίηση της εργασίας ως βασικής πλουτοπαραγωγικής δύναμης, μαζί και των νέων επιστημόνων που οδηγήθηκαν σε αναγκαστική μετανάστευση ( ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ ανακοίνωσε ήδη την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα ύψους 2 δις ευρώ )
– Θα συμβάλλουν στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και του τραπεζικού συστήματος με νέες πρωτοβουλίες ( Τράπεζα Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας που θα συγχωνεύσει το ΤΑΙΠΕΔ, Αναπτυξιακή Τράπεζα, Τράπεζα Ειδικού Σκοπού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες, την αγροτική ανάπτυξη ), στη παραγωγική – διοικητική – αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας.
Γιαυτό και η ποιότητα της βοήθειας που θα ζητήσει η νέα Κυβέρνηση από τον ΟΟΣΑ, μετά τη συνάντηση στο Παρίσι, θα είναι εντελώς διαφορετική από κείνη που ζήτησαν οι μνημονιακές Κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Είναι τεχνοκρατικές εισηγήσεις για την επίτευξη των επιθυμητών μεταρρυθμίσεων όπως : την ενίσχυση του φορολογικού συστήματος για τον εντοπισμό όλων των Εταιρειών που μεθοδικά φοροδιαφεύγουν, τη μείωση της γραφειοκρατικής επιβάρυνσης των Επιχειρήσεων από τη διοικητική μηχανή, τη καταπολέμηση της διαφθοράς – των συναλλαγών – των υπερτιμολογήσεων – των τριγωνικών σχέσεων – της νόθευσης του ανταγωνισμού – των καρτέλ – του λαθρεμπορίου, τη διαφάνεια, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημοσιονομικής διαχείρισης.
Συμπερασματικά, στα νέα ελπιδοφόρα δεδομένα για τη χώρα και τους πολίτες, ο Νόμος για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ψηφίστηκε παρά τους εκφοβισμούς – εκβιασμούς ορισμένων κοινοτικών κύκλων, αυξάνει ταυτόχρονα με την ανακούφιση των 4 εκατ. οφειλετών και τα δημόσια έσοδα και δίνει μια νέα ευκαιρία για την επανεκκίνηση – αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης