Σίγησε το αηδόνι Reviewed by Momizat on .   Την τελευταία της πνοή άφησε σήμερα στο νοσοκομείο Μεταξά όπου νοσηλευόταν η Τζένη Βάνου. Το καλοκαίρι του 2013 η γνωστή ερμηνεύτρια, έκανε επέμβαση στον   Την τελευταία της πνοή άφησε σήμερα στο νοσοκομείο Μεταξά όπου νοσηλευόταν η Τζένη Βάνου. Το καλοκαίρι του 2013 η γνωστή ερμηνεύτρια, έκανε επέμβαση στον Rating: 0

Σίγησε το αηδόνι

Σίγησε το αηδόνι

 

Την τελευταία της πνοή άφησε σήμερα στο νοσοκομείο Μεταξά όπου νοσηλευόταν η Τζένη Βάνου. Το καλοκαίρι του 2013 η γνωστή ερμηνεύτρια, έκανε επέμβαση στον λαιμό για να της αφαιρέσουν έναν όγκο . «Όλα κυλούσαν ομαλά  και από τότε  μέχρι και πριν λίγες ημέρες ένιωθε καλά. Ξαφνικά ένιωσε πόνους στην μέση, τα παυσίπονα δεν την έπιαναν και πήγε στο νοσοκομείο, εκεί οι εξετάσεις έδειξαν πως ο καρκίνος έχει απλωθεί σε όλο της το σώμα ραγδαία»,  ανέφερε συγγενικό της πρόσωπο. Η κηδεία της θα γίνει την  Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου στη Νέα Σμύρνη.

Η Τζένη Βάνου, που διακρίθηκε με τη χαρακτηριστική φωνή της για αρκετές δεκαετίες στο ελαφρό και λαϊκό τραγούδι, γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1939 στην Αθήνα.

Το πραγματικό της όνομα ήταν Ευγενία Βραχνού.

Αρχικά σκόπευε να σπουδάσει στη Φυσικομαθηματική Σχολή, αλλά μετά τη γνωριμία της με τον συνθέτη Μίμη Πλέσσα, τον οποίο θεωρούσε μέντορά της, έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1959,  σαν τραγουδίστρια ελαφράς ορχήστρας στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ.

Πρώτη φορά τραγούδησε μπροστά σε κοινό το 1964, όπου με το τραγούδι του Πλέσσα «Τώρα» πήρε το Α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ Ελαφράς Μουσικής της Θεσσαλονίκης.
Υπήρξε βασική ερμηνεύτρια και «μούσα» πολλών συνθετών. Ερμήνευσε τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιώργου Μουζάκη, του Κώστα Γιαννίδη, του Ζακ Ιακωβίδη, του Αττίκ, του Αλέκου Χρυσοβέργη, του Τάκη Μουσαφίρη κ.ά

Ο Γεράσιμος Λαυράνος  ήταν αυτός που της έδωσε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Βάνου», ένα όνομα που γρήγορα το έμαθαν όλοι οι Έλληνες, από το ξεκίνημά της ακόμα  στα τέλη της δεκαετίας του ‘50. Υπήρξε η «μούσα» του Μίμη Πλέσσα για πολλά χρόνια και μαζί έκαναν περιοδείες και στο εξωτερικό, εμφανίστηκαν σε συναυλίες και φεστιβάλ. Η φωνή της σωστό διαμάντι ακτινοβόλησε σε όλη τη δεκαετία το ’60 και του ΄70. Τη δεκαετία του ’60 ήταν η μεγαλύτερη φωνή στο λεγόμενο «ελαφρό» τραγούδι. Οι ερμηνείες της είναι αξεπέραστες  και μάθημα για τις ανερχόμενες τραγουδίστριες. Τραγούδησε στο ΕΙΡ με μεγάλες ορχήστρες  και για πολλά χρόνια. Εμφανίστηκε σε πολλές ελληνικές ταινίες της εποχής τραγουδώντας είτε τις επιτυχίες της είτε κάνοντας μέσα από την ταινία επιτυχία το τραγούδι, όπως το «Σ’ αγαπώ» του Νίκου Μαμαγκάκη στην ταινία της Φίνος Φιλμ  «Η λεωφόρος του μίσους». Τα ντουέτα της με τον Γιάννη Βογιατζή έχουν μείνει κλασικά. Τραγούδησε, δυστυχώς, μόνο δυο τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε α΄ εκτέλεση (1961) αλλά τα σφράγισε με την ερμηνεία της (Μη με ρωτάς/ Αν μ’ αγαπάς αγάπη μου). Δυστυχώς,  η συνεργασία της που πήγε να γίνει με τον Μάνο Χατζιδάκι δεν πραγματοποιήθηκε  κι έτσι  έχασε  η ελληνική δισκογραφία  κι εμείς οι ακροατές  αυτές τις ηχογραφήσεις… Παρόλα αυτά το αστέρι της Τζένης Βάνου έλαμψε στον ελληνικό και όχι μόνο ουρανό. Τραγούδια όπως  τα «Αν σ΄αρνηθώ αγάπη μου», «Η σκλάβα», «Της μιας δραχμής τα γιασεμιά», «Τώρα», «Εδώ τελειώνει ο ουρανός», «Τι κρίμα», «Ξύπνα αγάπη μου», «Το αμαξάκι», «Θέλω κοντά σου να μείνω» κά τη δεκαετία του ‘ 60 την κάνουν διάσημη  κι αγαπητή. Στο τέλος της δεκαετίας του ΄60, το 1969,  πηγαίνει στην Αμερική με σκοπό να μείνει εκεί με την οικογένειά της. Αμέσως υπέγραψε συμβόλαιο, όπως ήταν φυσικό, με ελληνοαμερικάνικη εταιρεία δίσκων για να συνεχίσει την καριέρα της στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα άρχισε εμφανίσεις σε μεγάλο μαγαζί της Αμερικής κι όλα έδειχναν ότι είχαν πάρει το δρόμο τους και μια μεγαλύτερη ίσως καριέρα άνοιγε εκεί. Όμως  η ζωή της Αμερικής  δεν της πήγαινε και σε συνδυασμό ότι σε λίγους μήνες από την εγκατάστασή της εκεί η Τζένη Βάνου έμεινε έγκυος στο δεύτερο παιδί της, την κόρη της, ένιωσε την ανάγκη να τα αφήσει όλα και να γυρίσει στην πατρίδα ξανά. Και γύρισε. Και ξεκίνησε σχεδόν από την αρχή… Ο Τόλης Βοσκόπουλος που ήξερε την αξία της, της γράφει  δυο πολύ ωραία τραγούδια τα «Αγόρι μου» και «Σε παρακαλώ σήκω και φύγε» και η νέα καριέρα της στο λεγόμενο «ελαφρολαϊκό» απογειώνεται…  Ο Πλέσσας, ο Κατσαρός κι  ο Ζακ  Ιακωβίδης  θα τις δώσουν τραγούδια – επιτυχίες όπως τα «Χίλιες βραδιές», «Σταγόνα-σταγόνα», «Αν είναι η αγάπη αμαρτία», «Έρωτά μου ανεπανάληπτε», «Οι αμαρτίες μου»…

Δισκογραφία

  • 1970-Χίλιες βραδιές
  • 1972-Σ΄αγαπώ
  • 1973-Αγόρι μου
  • 1974-Αν η αγάπη
  • 1975-Αγάπησα αμάρτησα
  • 1975-Έρωτα μου ανεπανάληπτε
  • 1976-Έλα
  • 1977-Τζένη Βάνου
  • 1977-Να μ’ αγαπάς
  • 1978-Το αμαξάκι
  • 1978-Έχασα εσένα
  • 1979-Άκουσε με
  • 1981-Τις ώρες που σε θέλω
  • 1982-Αν μ’ αγαπούσες
  • 1982-Μπορώ
  • 1983-Αγάπη σημαίνει θυσία
  • 1984-Τα πρώτα μου τραγούδια (1959-1964)
  • 1985-Τα καλύτερα μου χρόνια
  • 1987-Και μου ‘δωσες αγάπη
  • 1989-Μόνη
  • 1989-Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες
  • 1991-Για σένα
  • 1992-Μη χάνεσαι
  • 1992-Σχεδόν απόγευμα
  • 1993-Παιδί μου
  • 1993-Σαλονικιώτικο φεγγάρι
  • 1995-Μεγάλα πορτραίτα ΕΜΙ
  • 1996-Όσα ζήλεψα
  • 1997-Τα Καλύτερα μου τραγούδια
  • 1997-Τραγούδια από τις 45 στροφές
  • 1997-Τα Ερωτικά του 60
  • 1998-Αγία αχαριστία
  • 2000-Πορτραίτα Τραγουδιστών
  • 2002-Η δική μου η φωνή
  • 2002-Αγόρι μου – Αν η αγάπη
  • 2005-Τραγουδά Μίμη Πλέσσα
  • 2006-Σε τραγούδια από τον κινηματογράφο
  • 2007-Η Φωνή 1959 – 1982 4 Cd

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή