Σαν σήμερα γεννήθηκε ο τρικαλινός ηθοποιός Νάσος Κεδράκας Reviewed by Momizat on . Ο ηθοποιός Αθανάσιος (Νάσος) Κεδράκας γεννήθηκε στα Τρίκαλα σαν σήμερα, στις 21 Νοεμβρίου 1915.  Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Δραμ Ο ηθοποιός Αθανάσιος (Νάσος) Κεδράκας γεννήθηκε στα Τρίκαλα σαν σήμερα, στις 21 Νοεμβρίου 1915.  Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Δραμ Rating: 0

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο τρικαλινός ηθοποιός Νάσος Κεδράκας

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο τρικαλινός ηθοποιός Νάσος Κεδράκας

Ο ηθοποιός Αθανάσιος (Νάσος) Κεδράκας γεννήθηκε στα Τρίκαλα σαν σήμερα, στις 21 Νοεμβρίου 1915.  Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου, από όπου αποφοίτησε το 1942. Υπηρέτησε όλα τα είδη του θεάτρου, σε θιάσους όπως της κυρίας Κατερίνας, της Μαρίκας Κοτοπούλη, της Σοφία Βέμπο, του Κώστα Μουσούρη, του Βασίλη Αργυρόπουλου και του Μάνου Κατράκη. Ο Κεδράκας υπηρέτησε την τέχνη και παίζοντας σε πρόζες, σκετς και παρλάτες την περίοδο 1940-49, που είχε γράψει ο Μίμης Τραϊφόρος. Ο Ρωμιός (Χρήστος Ευθυμίου – Νάσος Κεδράκας) (σκετς). Σαν την Ελλάδα τη λεβεντομάνα (Ν. Κεδράκας – Γ. Σύλβας – Σ. Βέμπο) (πρόζα). Άντε στο καλό (Κλεό Σκολούδη – Ν. Κεδράκας – Αλίκη Ζαβερδινού – Γιάννης Σύλβας) (σκετς). Συμμετείχε στον θίασο Ενωμένοι Καλλιτέχνες (1945-1946), που συγκρότησαν ηθοποιοί προσκείμενοι στο ΕΑΜ, όπως οι Αιμίλιος Βεάκης, Λυκούργος Καλλέργης, Δήμος Σταρένιος, Θόδωρος Μορίδης, Τίτος Βανδής, Αλέξης Δαμιανός και Αλέκα Παΐζη. Για πολλά χρόνια υπήρξε μέλος του Εθνικού Θεάτρου. Ξεκίνησε τη θητεία του στο Εθνικό το 1941 με τον ρόλο του «Τονίνο» στο έργο του Κάρλο Γκολντόνι. Η βεντάλια και την ολοκλήρωσε στις αρχές του 1976 ως «πλοίαρχος» στην κωμωδία του Σαίξπηρ Δωδεκάτη Νύχτα. Το 1946 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, στο δράμα του Γιώργου Τζαβέλα Πρόσωπα Λησμονημένα. Χαρακτηριστικός ήταν ο ρόλος του στην κομεντί του Τζαβέλα Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα (1965), όπου υποδυόταν τον «Μικέ», τον φαρμακοποιό φίλο του πρωταγωνιστή της ταινίας Γιώργου Κωνσταντίνου. Παρότι έπαιξε σε περίπου 200 ταινίες και είχε πολύχρονη παρουσία στο θεατρικό σανίδι, ο Νάσος Κεδράκας έγινε γνωστός μέσα από την τηλεόραση τη δεκαετία του ’70. Στην τηλεοπτική σειρά Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται (1975-1976, από το ομώνυμο μυθυστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη) έπαιξε το ρόλο του “Κωσταντή”. Μεγάλη του επιτυχία Ο Φωτογράφος του χωριού, ένα σήριαλ 16 επεισοδίων σε σκηνοθεσία Αντώνη Βογιάζου, που προβλήθηκε από την ΕΡΤ την τηλεοπτική σεζόν 1977-1978. Υποδύεται τον φωτογράφο σ’ ένα ερημωμένο από τη μετανάστευση ελληνικό χωριό του Παρνασσού, τη Βάργιανη. Πολλοί από τους συγχωριανούς του, αλλά και άλλοι από τα γειτονικά χωριά, τον επισκέπτονται για φωτογράφηση, ενώ η προσωπική τους ιστορία γίνεται το θέμα κάθε επεισοδίου. Ο Νάσος Κεδράκας πέθανε στις 25 Αυγούστου 1981 από καρδιακή προσβολή και ετάφη στην Ηλιούπολη, όπου διέμενε και δραστηριοποιόταν στα πολιτιστικά δρώμενα του αθηναϊκού προαστίου. Ήταν παντρεμένος σε δεύτερο γάμο με την κομμώτρια Κικίτσα Κεδράκα, στέλεχος του ΚΚΕ, η οποία πέθανε το 2002.
Φιλμογραφία

Ο εχθρός του λαού (1972) …. Ανέστης
Ο κύριος σταθμάρχης (1972)… Αντώνης
Κατάχρησις εξουσίας (1971) …. ταβερνιάρης
Ο κατεργάρης (1971) (Θρασύβουλος)
Ο τρελοπενηντάρης (1971) …. Βάσος
Αγάπησα έναν αλήτη (1971)
Οι άνδρες ξέρουν ν’ αγαπούν (1971)…. Βάσος
Μια Ελληνίδα στο χαρέμι (1971) …. Θόδωρος
Ζητείται επειγόντως γαμπρός (1971)… ταβερνιάρης
Εν ονόματι του νόμου (1970)… θυρωρός εργοστασίου
Ο αστραπόγιαννος (1970) …. Γιώργος Μέλος
Ο Γιακουμής μια ρωμέικη καρδιά (1970)… σπιτονοικοκύρης
Ζητούνται γαμπροί με προίκα (1970)
Ο άνθρωπος της καρπαζιάς (1969) …. Μαργαρίτογλου
Οι γενναίοι του Βορρά (1970)… χωριάτης
Ο γίγας της Κυψέλης (1969)… πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας
Ο πρόσφυγας (1969) …. Προκόπης Αρτεμάκης
Ξύπνα Βασίλη (1969) …. πράκτορας λαχείων
Η σφραγίδα του Θεού (1969)… καφετζής
‘Ενας άντρας με συνείδηση (1969)… δεσμοφύλακας
Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα (1969) …. ταχυδρόμος
Το ανθρωπάκι (1969) …. Απόστολος
Ορατότης μηδέν (1969)… πράκτορας
Φοβάται ο Γιάννης το θεριό… (1969)
Ένας μάγκας στα σαλόνια (1969) …. πρόεδρος
Ησαΐα… μη χορεύεις (1969) …. Παντελής
Για την τιμή και τον έρωτα (1969)
Καπετάν φάντης μπαστούνι (1968) (αφεντικό κέντρου διασκέδασης)
Ο ψεύτης (1968) [(γιατρός)]
Ο τρελλός τάχει 400 (1968)… μαγαζάτορας
Ξεριζωμένη γενηά (1968) …. Ιορδάνης
Ποιος Θανάσης!! (1968) …. Προκόπης
Τα ψίχουλα του κόσμου (1968)… ναυτικός
Ταπεινός και καταφρονεμένος (1968) …. Μηνάς
Το πιο λαμπρό μπουζούκι (1968) …. δάσκαλος
Αυτή που δεν λύγισε (1968) …. Θανάσης
Για ποιον χτυπά η… κουδούνα (1968) …. Αναστάσης
Ο αχόρταγος (1967) …. Μανώλης
Πατέρα κάτσε φρόνιμα (1967) …. Σωτήρης
Τρούμπα 67 (1967) …. πατέρας Ρίτας
Ο σπαγγοραμένος (1967)… Παναγιωταρέας
Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί (1967)… δικηγόρος
Χάιδω (1967)
Ένας απένταρος λεφτάς (1967)
Η παιχνιδιάρα (1967) …. Αντώνης
Βίβα Ρένα (1967)
Δημήτρη μου Δημήτρη μου (1967) …. Σωτήρης
Τα Δολλάρια της Ασπασίας (1967) …. Τον Εαυτό του σαν Μικροπωλητή
Ο άνθρωπος που γύρισε από τον πόνο (1966)
Ο μπαμπάς μου ο τεντυμπόυς (1966) …. κρατούμενος
Κούνια που σε κούναγε (1966)… πελάτης και μπανιστηρτζής
Ο Μελέτης στην Άμεσο Δράση (1966)
Η Κλεοπάτρα ήταν Αντώνης / Η Κλεοπάτρα εν δράσει (1966) …. Κυριάκος
Και οι… 14 ήταν υπέροχοι! (1965)
Πράκτορες 005 εναντίον Χρυσοπόδαρου (1965)
Μια τρελλή τρελλή οικογένεια (1965) …. εργάτης
Με πόνο και με δάκρυα (1965)
Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα (1965) …. Μικές
Εξιλέωση (1965) …. Μάντιλας
Κόσμος και κοσμάκης (1964) …. παλαιοπώλης
Άλλος για το εκατομμύριο (1964)… Χαρίλαος
Ο εμίρης και ο κακομοίρης (1964)
Ζητιάνος μιας αγάπης (1964) …. Στάθης
Η χαρτοπαίχτρα (1964) …. Νικολόπουλος
Αδικημένη (1964) …. Γιάννης (πατέρας Άλκη)
Ήταν όλοι τους… κορόιδα! (1964) …. Αγησίλαος
Οι ανειδίκευτοι / Ευτυχώς χωρίς δουλειά (1963) …. Γερασιμάκης
Μικροί και μεγάλοι εν δράσει (1963) …. ασφαλιστής
Αγάπησα και πόνεσα (1963)
Προδομένη αγάπη (1962) …. Λουκάς
Ψηλά τα χέρια Χίτλερ (1962) …. καπετάν Γιώργης
Ο σκληρός άντρας (1961) …. Θανάσης
Έγκλημα στο Κολωνάκι (1959) …. Σωτήρης
Δολάρια και όνειρα (1956)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή