Σαν σήμερα – 56 Τρικαλινοί πολίτες σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό των γερμανικών «Στούκας Reviewed by Momizat on . Σαν σήμερα το 1941: 77 χρόνια από τη θλιβερή επέτειο της καταστροφής του μεγαλύτερου τμήματος της πόλης μας από τον βομβαρδισμό των γερμανικών «Στούκας Η πιο οδ Σαν σήμερα το 1941: 77 χρόνια από τη θλιβερή επέτειο της καταστροφής του μεγαλύτερου τμήματος της πόλης μας από τον βομβαρδισμό των γερμανικών «Στούκας Η πιο οδ Rating: 0

Σαν σήμερα – 56 Τρικαλινοί πολίτες σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό των γερμανικών «Στούκας

Σαν σήμερα – 56 Τρικαλινοί πολίτες σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό των γερμανικών «Στούκας

Σαν σήμερα το 1941: 77 χρόνια από τη θλιβερή επέτειο της καταστροφής του μεγαλύτερου τμήματος της πόλης μας από τον βομβαρδισμό των γερμανικών «Στούκας

Η πιο οδυνηρή ασφαλώς πτυχή του βομβαρδισμού της πόλης μας ήταν η απώλεια της ζωής 56 τουλάχιστον τρικαλινών πολιτών.

Τα θύματα ήταν ασφαλώς περισσότερα διότι κάποια δεν δηλώθηκαν από τους συγγενείς ή διαμελίστηκαν και ήταν αδύνατη η αναγνώρισή τους.

Τα ονόματα των 56 αθώων θυμάτων όπως και οι ηλικίες τους δημοσιεύτηκαν μόνο μια φορά στον τοπικό τύπο της εποχής.

Έκτοτε και μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει καμία εκδήλωση μνήμης από κανέναν κρατικό ή τοπικό φορέα, ούτε έστω μία αναθηματική πλάκα που να υπενθυμίζει τον άδικο χαμό τους.

Να τονιστεί ότι μεταξύ των θυμάτων υπήρξαν και πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας (Σπανόπουλου, Σιάχου, Παπαθανασίου) όπως και παιδιά.

Στη φωτογραφία εικονίζεται ένα από τα θύματα του βομβαρδισμού, ο Γιώργος Κοντογιάννης, ο οποίος την ώρα του βομβαρδισμού προσπάθησε να κρυφτεί κάτω από την ξύλινη γέφυρα «του Πίχτου».

Η βόμβα όμως έπεσε πάνω στη γέφυρα σκοτώνοντας όχι μόνο τον Γιώργο Κοντογιάννη αλλά και αρκετούς άλλους τρικαλινούς. («Τα Τρίκαλα στα χρόνια της κατοχής» σελ. 64).


Σημ. Ο Γ. Κοντογιάννης ήταν παππούς του αγαπητού φίλου Δημήτρη Γκολοβράντζα, ο οποίος μου έδωσε και τη φωτογραφία.

Δημήτρης Κωνσταντινίδης 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή