"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.3 C
Trikala

Σε Πανεπιστημιακό και Νοσοκομείο Καρδίτσας δύο άνδρες με λοίμωξη με τον ιό του Δυτικού Νείλου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου διαγνώστηκε και επιβεβαιώθηκε χθες το μεσημέρι και στη Λάρισα, μετά την εμφάνιση της νόσου σε άλογο στην περιοχή του Βρυοτόπου.

Το κρούσμα της Λάρισας είναι ένα από τα δύο κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν στην περιοχή της Θεσσαλίας και ανακοινώθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας που ανεβάζει σε πέντε τον αριθμό των κρουσμάτων πανελλαδικά.

Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα που θεωρεί ιδιαίτερα πιθανή και αναμενόμενη τη διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα στις ίδιες ή και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, με αποτέλεσμα να κινητοποιούνται οι επαγγελματίες υγείας αναφορικά με τον ιό και να πληθαίνουν οι εκκλήσεις για τη λήψη προληπτικών μέτρων αυτοπροστασίας στον πληθυσμό.

Συγκεκριμένα, από τις αρχές 2019 μέχρι και χθες έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί στην Ελλάδα συνολικά πέντε κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα τρία παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα) και δύο είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Τα πέντε κρούσματα λοίμωξης από τον ιό έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ξάνθης, Καβάλας, Λάρισας και Καρδίτσας.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης, που συνέταξε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη από τον ιό.

Στη Θεσσαλία το πρώτο περιστατικό αφορά σε άνδρα άνω των 65 χρόνων με ιδιαίτερα επιβαρυμένη την κατάσταση της υγείας του και σε κατάσταση ανοσοκαταστολής, νοσηλεύεται σε κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, ενώ το δεύτερο κρούσμα ηλικίας άνω των 50 ετών επίσης με προβλήματα υγείας, από την περιοχή των Σοφάδων Καρδίτσας, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο της Καρδίτσας.

Είναι αναγκαία η εφαρμογή προληπτικών μέτρων εστιάζοντας στον περιορισμό των εστιών πολλαπλασιασμού των κουνουπιών στα σπίτια συστήνοντας να μην υπάρχουν στάσιμα νερά στις βεράντες, τους κήπους και τις αυλές. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εφαρμογή εντομοαπωθητικών για την ατομική μας προστασία ειδικά το σούρουπο, χρόνος κατά τον οποίο κυρίως εμφανίζονται μαζικά τα κουνούπια συστήνοντας στους αγρότες να φορούν μακρυμάνικες μπλούζες και μακριά παντελόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης