"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Στη Βουλή οι ζημιές στα πεπόνια στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου σχετικά με τις ζημιές που έχουν υποστεί οι πεπονοπαραγωγοί της δυτ. Θεσσαλίας.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Εκτεταμένες ζημιές από τις καιρικές μεταβολές (βροχή-χαλάζι ,ασταθή θερμοκρασία) έχουν υποστεί οι αγρότες παραγωγοί πεπονιών των Νομών Τρικάλων και Καρδίτσας με αποτέλεσμα τόνοι πεπονιών να σαπίζουν στα χωράφια.

Σαν να μην έφταναν οι ζημιές στην παραγωγή, τη χαριστική βολή στο ήδη κουτσουρεμένο εισόδημα των παραγωγών έρχονται να δώσουν οι χαμηλές τιμές του προϊόντος και ενώ βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της συγκομιδής του.

Έτσι, οι πεπονοπαραγωγοί βιώνουν μια ιδιαίτερη άσχημη κατάσταση μη μπορώντας να καλύψουν βασικές βιοποριστικές ανάγκες, αλλά και τρέχουσες υποχρεώσεις, όπως καλλιεργητικά έξοδα, πληρωμές σε Τράπεζες – Εφορία – ΕΦΚΑ – ΕΛΓΑ κλπ

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών για:

-Να γίνουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, ώστε να γίνουν έγκαιρα και δίκαια οι αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς.

-Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων μέχρι την πληρωμή της αποζημίωσής τους από τις ζημιές.

-Να παρθούν μέτρα ώστε να αναπληρωθεί το χαμένο από τις ζημιές εισόδημα των παραγωγών με έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη βιοποριστικών αναγκών, αλλά και των τρεχουσών υποχρεώσεων.

-Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, με παγίωση του αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα του, ώστε να να γίνονται άμεσα οι εκτιμήσεις και η κάλυψη όλων των ζημιών και νόσων στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, με έγκαιρες και δίκαιες στο 100%, των ζημιών αποζημιώσεις.

-Να καθιερωθούν κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που θα αφήνουν ένα λογικό κέρδος για να μπορεί να συνεχιστεί η καλλιεργητική δραστηριότητα, ώστε να μη μείνουν οι αγρότες παραγωγοί έρμαιο στα χέρια των εμποροβιομηχάνων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης