Στη δημοσιότητα το βίντεο από την απόδραση του Β. Παλαιοκώστα από τις φυλακές Reviewed by Momizat on . https://youtu.be/RjM8sMMhpAE?t=33 Στις εικόνες που έχει στη διάθεσή της η «Κ», κανείς δεν φαίνεται να βγάζει κάτι από την μπαγκαζιέρα στο πίσω μέρος του ελικοπτ https://youtu.be/RjM8sMMhpAE?t=33 Στις εικόνες που έχει στη διάθεσή της η «Κ», κανείς δεν φαίνεται να βγάζει κάτι από την μπαγκαζιέρα στο πίσω μέρος του ελικοπτ Rating: 0

Στη δημοσιότητα το βίντεο από την απόδραση του Β. Παλαιοκώστα από τις φυλακές

Στη δημοσιότητα το βίντεο από την απόδραση του Β. Παλαιοκώστα από τις φυλακές

Στις εικόνες που έχει στη διάθεσή της η «Κ», κανείς δεν φαίνεται να βγάζει κάτι από την μπαγκαζιέρα στο πίσω μέρος του ελικοπτέρου, εκεί δηλαδή όπου θα μπορούσαν να έχουν κρύψει τη σκάλα για να περάσει απαρατήρητη, την οποία –σύμφωνα με τον Παλαιοκώστα– πέταξε στους δραπέτες η συνεργός τους.

Κατάφερε να περάσει ένα ρολόι που ήταν κινητό τηλέφωνο και με αυτό ξεκίνησε τις επικοινωνίες για να εξασφαλίσει οπλισμό και αυτοκίνητα. Το σημαντικότερο εφόδιο όμως, τους συνεργούς, πήρε χρόνο να τους βρει. Τελικά πρότεινε μια κοπέλα (στο βιβλίο λέγεται Βούλα) η οποία πέρασε από τηλεφωνική συνέντευξη από τον Παλαιοκώστα και τότε ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση: Εκείνη παρέλαβε από κάποιον χρήματα, μια αεροφωτογραφία της φυλακής με το σημείο προσγείωσης, μια χειρόγραφη επιστολή με το πλήρες σχέδιο και μια πλαστή ταυτότητα.

Τα σχέδια, όμως, παραλίγο να ανατραπούν. Κάποιος συγκρατούμενος είχε μαρτυρήσει στους φύλακες πως συζητούσαν για απόδραση και πως είχαν βάλει μέσα στη φυλακή ένα κινητό. Τότε ξεκίνησαν έρευνες στα κελιά. Ο Παλαιοκώστας γράφει πως έπεισε τον Ριζάι να παραδώσει το ρολόι-κινητό. Θεωρούσε πως ήταν ο μοναδικός τρόπος να σταματήσουν οι έρευνες. Σωφρονιστικοί υπάλληλοι θυμούνται τον αρχιφύλακα να τους δείχνει περήφανος το ρολόι. Ηταν πεπεισμένος πως είχε μόλις αποτρέψει κάποιο σχέδιό τους. Κάποιοι, όμως, ήταν επιφυλακτικοί: «Θέλουν να σας αποπροσανατολίσουν για να σταματήσετε να ψάχνετε» είχαν προειδοποιήσει. Πράγματι, έχοντας καταφέρει να προμηθευτούν ένα ακόμη κινητό συνέχισαν ανενόχλητοι να οργανώνονται.

Η αντίστροφη μέτρηση

Το μεσημέρι της 22ας Φεβρουαρίου 2009, γύρω στις 15.00 έλαβαν το πρώτο μήνυμα πως το ελικόπτερο ήταν έτοιμο να ξεκινήσει. Λίγα λεπτά μετά την απογείωση, η Βούλα έβαλε ένα μαχαίρι στον λαιμό του χειριστή και ο συνοδός της που καθόταν πίσω, τον ακούμπησε με μια χειροβομβίδα. Χωρίς πολλά λόγια τον οδήγησαν στον Κορυδαλλό. Στο σημείο είχαν τοποθετήσει μια μπλε σακούλα σκουπιδιών ώστε να είναι ορατή απο ψηλά.

Οταν στις 15.45 ακούστηκε το βουητό του ελικοπτέρου, ένας υπάλληλος θυμάται πως ενστικτωδώς έτρεξε προς τα κελιά της απομόνωσης. «Το είχαν κάνει μια φορά με επιτυχία, τι τους εμπόδιζε να το ξανακάνουν;» είχε σκεφθεί. Βρήκε όμως τις δύο πόρτες σφραγισμένες. Η μία με σιδερόβεργα και η άλλη με έναν ιμάντα. Ενας άλλος υπάλληλος είχε ήδη φτάσει στην ταράτσα, αλλά στην κάμερα ασφαλείας φαίνεται να κρύβεται.

Το ελικόπτερο προσγειώνεται, ο ένας συνεργός στοχεύει με όπλο επάνω στον υπάλληλο και η Βούλα βγάζει κάτι από την τσάντα της. Ο Παλαιοκώστας ισχυρίζεται πως εκείνη τους έριξε τη σκάλα, σύμφωνα με την κατάθεση του πιλότου όμως αυτό που τους πέταξε ήταν ένα σχοινί πάνω στο οποίο εκείνοι έδεσαν μια σκάλα ορειβατική, 10 περίπου μέτρων, με δύο συρματόσχοινα και αλουμίνια για σκαλοπάτια. Εάν αυτό συνέβη, ενισχύεται το σενάριο πως είχαν βοήθεια εκ των έσω. Πράγματι, στην εικόνα που έχει καταγραφεί από την κάμερα ασφαλείας, κανείς δεν φαίνεται να βγάζει κάτι από την μπαγκαζιέρα στο πίσω μέρος του ελικοπτέρου, εκεί δηλαδή όπου είχαν βάλει τη βαλίτσα τους (και το μοναδικό σημείο στο οποίο θα μπορούσαν να έχουν κρύψει τη σκάλα στο ξεκίνημα του ταξιδιού για να περάσει απαρατήρητη).

Οι τελευταίες στιγμές 

Οταν οι υπάλληλοι κατάφεραν να ανοίξουν τις δύο πόρτες, αντίκρισαν τους δύο κακοποιούς να ετοιμάζονται να σκαρφαλώσουν από το προαύλιο προς την ταράτσα. Ο Παλαιοκώστας στο βιβλίο ισχυρίζεται πως είχε μείνει τελευταίος και πως προσπαθούσε να ξεφύγει από τους φρουρούς που τον κυνηγούσαν – πως κάποιος τον τράβηξε από το πόδι και πως έδωσε μάχη πριν καταφέρει να μπει στο ελικόπτερο. Ομως οι μαρτυρίες, οι καταθέσεις αλλά και η εικόνα όπως έχει καταγραφεί στην κάμερα ασφαλείας τον διαψεύδουν. Ο Παλαιοκώστας δεν πάλεψε με κανέναν για να φύγει. Οι υπάλληλοι υπό την απειλή χειροβομβίδας κράτησαν αποστάσεις. Κανείς εκείνο το απόγευμα δεν σκόπευε να ρισκάρει τη ζωή του για να τον σταματήσει. Αυτό που πράγματι συνέβη είναι πως όταν το ελικότερο απογειώθηκε ακούστηκαν χειροκροτήματα από άλλους κρατουμένους αλλά και πυροβολισμοί. Μία σφαίρα χτύπησε μία από τις δύο δεξαμενές καυσίμων, μισό μέτρο πίσω από τον χειριστή, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης παρέμεινε ψύχραιμος. «Τι θα γίνει με εμένα;

Για αλλού πήγαινα και αλλού βρέθηκα» είπε στον Παλαιοκώστα. «Μην ανησυχείς. Κάνε τη δουλειά σου και θα κάνουμε εμείς τη δική μας» του είπε εκείνος. Ο Ριζάι γελούσε, ενώ ο Παλαιοκώστας παρέμεινε σιωπηλός. Προσγειώθηκαν στις Αφίδνες και από εκεί εξαφανίστηκαν. Ο Ριζάι θα συλληφθεί στις 16 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, ο Βασίλης Παλαιοκώστας έκτοτε καταζητείται.

kathimerini.gr

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή