Στο έλεος των καιρικών φαινομένων οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς για τους αγρότες Reviewed by Momizat on .   Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής Φαρκαδόνας και του νομού γενικότερα που βλέπουν τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς να εξανεμίζον   Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής Φαρκαδόνας και του νομού γενικότερα που βλέπουν τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς να εξανεμίζον Rating: 0

Στο έλεος των καιρικών φαινομένων οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς για τους αγρότες

Στο έλεος των καιρικών φαινομένων οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς για τους αγρότες

 

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής Φαρκαδόνας και του νομού γενικότερα που βλέπουν τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς να εξανεμίζονται εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν, έντονα, τις τελευταίες ημέρες σε ολόκληρο το φάσμα της γεωγραφικής περιφέρειας.

Οι βαμβακοφυτείες που βρισκόταν στο τελικό στάδιο της συλλογής του καρπού έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές από τις βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να κυριαρχεί μείωση της παράγωγης και υποβάθμιση της σοδειάς.

Αναφορικά με τις παραγωγές πέραν της πλήρους υποβάθμισης, καταγράφουν μείωση της τάξης του 50% και άνω. Κι ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι στρεμματικές αποδόσεις άγγιζαν τα 450 έως και 500 κιλά ανά στρέμμα από την μέχρι σήμερα πορεία της συλλογής η απόδοση των βαμβακόφυτων δεν ξεπερνά τα 220 κιλά ανά στρέμμα στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Απογοήτευση κυριαρχεί μεταξύ των αγροτών της Φαρκαδόνας που βλέπουν το προϊόν να είναι υποβαθμισμένο και την απόδοση να πέφτει αρκετά χαμηλά. Την απογοήτευσή αυτή των συγχωριανών του, αλλά και των υπολοίπων συνδημοτών μετέφερε και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Φανερωμένης του Δήμου Φαρκαδόνας κ. Κώστας Καμήτας.

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε στις εκτεταμένες ζημιές που έχουν προκαλέσει οι συνεχείς βροχοπτώσεις στο βαμβάκι, ζητώντας την συνεργασία Δήμου Φαρκαδόνας, Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και των τοπικών συμβουλίων των χωριών, ώστε να ασκηθούν οι απαραίτητες πιέσεις για να ξεκινήσουν άμεσα οι επιτόπιοι έλεγχοι από τον ΕΛΓΑ για την καταγραφή των προβλημάτων και των ζημιών.

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ θα πρέπει να πιέσουμε από κοινού προκειμένου να γνωστοποιηθεί το πρόβλημα στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και να ξεκινήσουν οι έλεγχοι στα χωράφια. Πραγματικά οι βροχές έχουν προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στους αγρότες, που ενώ τα προηγούμενα χρόνια λάμβαναν μεγάλες παραγωγές φέτος στο χωριό της Φανερωμενης ξεκινούν από τα 180 κιλά ανά στρέμμα και καταλήγουν στην καλύτερη των περιπτώσεων στα 220 κιλά το στρέμμα».

Ο κ. Καμήτας θα επιδιώξει αύριο Κυριακή και μεθαύριο Δευτέρα συναντήσεις με εκπροσώπους της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων μεταξύ των οποίων τον αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστο Μιχαλάκη και τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Τσίγκα προκειμένου να τους μεταφέρει το πρόβλημα, ζητώντας την συνδρομή τους.

krinitrikalon.gr

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή