"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.5 C
Trikala

Σύσκεψη για τη μετεγκατάσταση του Ροπωτού

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ευρεία σύσκεψη έγινε την Κυριακή το πρωί στο Δημαρχείο Πύλης με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, με παρόντες όλους του πληγέντες Ροπωτιανούς, προκειμένου να ακουστούν από του ίδιους οι προτεινόμενες περιοχές για την μετεγκατάσταση του Κεντρικού Οικισμού και ειδικότερα την αποκατάσταση των πληγέντων οικογενειών που βρέθηκαν στο δρόμο από τις καταστροφικές κατολισθήσεις που έγιναν πριν δύο χρόνια.

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομη ομιλία ο δήμαρχος Πύλης κ. Κων/νος Μαράβας, ο οποίος κατά αρχήν τους καλωσόρισε όλους και τόνισε πως αποφασίστηκε να γίνει αυτή η συγκέντρωση με τους κατοίκους που επλήγησαν, αλλά και με τους κατοίκους του Ροπωτού, ούτως ώστε να δρομολογηθούν εκείνες οι ενέργειες για την δημιουργία του Νέου Οικισμού, εφ΄όσον αποφασιστεί από κοινού το κατάλληλο σημείο που θα εγκρίνουν οι Ειδικοί Επιστήμονες.

Στην συνέχεια μίλησε ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ροπωτού κ. Γεώργιος Ρομπιές αναφέροντας τα εξής.

Έχουμε Συνοικισμούς αρκετούς να μην αποκτήσουμε και άλλους, χάσαμε την ταυτότητα του Χωριού χάσαμε τις περιουσίες μας, και εδώ και δυόμιση χρόνια δεν νοιάστηκε κανείς για τα προβλήματα μας. Σαράντα οικογένειες είναι άστεγες και δύο οικογένειες μένουν ακόμα στα μαντριά, σημείο αναφοράς δεν έχουμε σήμερα ήμασταν στην Εκκλησία και αν πάθαινε κανένας κάτι Γιατρό δεν έχουμε. Αυτό είναι σοβαρό και αυτή εδώ σύναξη μας πρέπει να αναδείξει αυτό το ζήτημα. Ήμασταν ένα Κεφαλοχώρι και τώρα ξεκινάμε πάλι από την αρχή. Από την σημερινή Δημοτική Αρχή που ανέδειξε το τεράστιο πρόβλημα του Ροπωτού διαβλέπω ότι υπάρχει φώς στο τούνελ , την περασμένη Παρασκευή με κλιμάκιο του Ι.Γ.Μ.Ε.με επικεφαλής τον Πρόεδρο Γεολόγο κ. Νικολάου και με τον κ. δήμαρχο και τους συνεργάτες του τον Πολεδόμο κ. Στέφανο Παιδή, επισκεφτήκαμε το Ροπωτό και τους επιδείξαμε κάποιο μέρος παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αλλά πήγαμε και φύγαμε με μηδαμινές εκτιμήσεις και συμπεράσματα. Πριν δυόμιση χρόνια έγινε μελέτη και προτάθηκε η περιοχή ΠΟΛΥΘΕΑΣ- ΑΗ –ΛΙΑ χωρίς να ενημερωθεί το χωριό, και δεν συμφωνώ με αυτήν την θέση. Εσείς χωριανοί θα αποφασίσετε σε τι σημείο θα γίνει μεταφορά του χωριού και η επαναφορά της ταυτότητας μας. Προτεινόμενες περιοχές είναι τα «ΜΑΝΤΈΝΙΑ» ΚΑΙ ΔΟΥΛΟΥ , επίσης να γίνει η καταγραφή των ζημιών που καθυστέρησε ανησυχητικά.

Τον λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος κ. Κρούπης τονίζοντας ότι πρέπει ένας φορέας να χαρακτηρίσει το χωριό καθιζόπληκτο και να συνταχθεί μελέτη . Μετά να ξεκινήσουν οι διαδικασίες με ατομικές αιτήσεις από τους πληγέντες που θα ζητάνε τακτική συνδρομή από το κράτος.

 

Η Δημοτική Αρχή πρέπει να τρέξει και δρομολογήσει όλα εκείνες τις ενέργειες για να αποκατασταθεί όσο το γρηγορότερο το πρόβλημα.

Ο κ. Τόλιας Αντιδήμαρχος Έργων μίλησε για τρία πράγματα που πρέπει να γίνουν α) Η σωστή πρόταση για τον Οικισμό β) οι αποζημιώσεις των πληγέντων γ) Να γίνει επιλογή της μετεγκατάστασης σε άλλο σημείο. Τόνισε ότι όλα αυτά θα είναι πολύ χρονοβόρα, πάντα με τις οδηγίες του Ι.Γ.Μ.Ε.

Στην συνέχεια ο κ. Παιδής μίλησε τεχνοκρατικά λέγοντας ότι αυτοί που έχουν πληγεί πρέπει, πρώτα να ζητήσουν την αποζημίωση , αυτοί δηλαδή που έχουν σπίτια και όχι οικόπεδα και αυτή η προσπάθεια θα είναι χρονοβόρα και αυτό θα εξαρτηθεί από τα γρήγορα βήματα που θα κάνει η Δημοτική Αρχή. Αυτήν την στιγμή υπάρχει ένα Σ.ΧΟ.ΑΠ. είναι υπεύθυνο για τις Μελέτες από το Δασαρχείο , Αρχαιολογία, Πολεοδομία, Περιβαντολογική Υπηρεσία, και Γεωλογική (Ι.Γ.Μ.Ε.) και αυτό θα αποφανθεί για τις προτεινόμενες περιοχές.

Ακολούθησε γόνιμος διάλογος. Αποφασίστηκε να προσυπογράψουν όλοι οι θιγόμενοι αίτηση για το τι θέλουν.

 

Αλέξανδρος Τζήμας

ropwto1 ropwto2 ropwto3

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης