Τελειώνει και το επάγγελμα «μακεδονομάχος»… Reviewed by Momizat on . Οι πραγματικοί Μακεδονομάχοι πολέμησαν για την πατρίδα τους και την απελευθέρωσαν. Τώρα αναπαύονται στις δέλτους της Ιστορίας. Είναι αυτονόητο ότι δεν έχουν καμ Οι πραγματικοί Μακεδονομάχοι πολέμησαν για την πατρίδα τους και την απελευθέρωσαν. Τώρα αναπαύονται στις δέλτους της Ιστορίας. Είναι αυτονόητο ότι δεν έχουν καμ Rating: 0

Τελειώνει και το επάγγελμα «μακεδονομάχος»…

Τελειώνει και το επάγγελμα «μακεδονομάχος»…

Οι πραγματικοί Μακεδονομάχοι πολέμησαν για την πατρίδα τους και την απελευθέρωσαν. Τώρα αναπαύονται στις δέλτους της Ιστορίας.

Είναι αυτονόητο ότι δεν έχουν καμιά σχέση με τους σύγχρονους (ντεμέκ) «μακεδονομάχους».

Αυτοί το έχουν για επάγγελμα εδώ και μερικές δεκαετίες: πουλάνε «μακεδονισμό», που κάποιοι τον εξαργυρώνουν με ψήφους, θέσεις, τηλεθεάσεις, χρήμα.

Σε λίγες ημέρες το επάγγελμα αυτό θα αρχίσει να χάνει σιγά-σιγά τη όποια απόδοση είχε. Μέχρι να σβήσει εντελώς.

Πριν από δυόμισι δεκαετίες το επάγγελμα αυτό γνώρισε μεγάλη άνθηση. Πολιτικοί από (σχεδόν) όλα τα κόμματα, μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοπαπάδες, τηλεστάρ, αλλά και κακόμοιροι γραφιάδες σιγόνταραν το κλίμα υστερίας, που είχε ως βάση του ένα ψέμα («η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική») και μια αυταπάτη: ότι θα μπορούσαμε να υποχρεώσουμε όλες τις χώρες του κόσμου να αποκαλούν το γειτονικό κράτος όπως εμείς θέλαμε.

Κάναμε συλλαλητήρια, βγάλαμε λάβαρα και Βουκεφάλες στους δρόμους και στις πλατείες, ψηφίσαμε και αμιγώς «μακεδονικά» (μιας χρήσεως) κόμματα.

Και μετά;

Μετά σπάσαμε τα μούτρα μας: όλοι το αποκαλούν «Μακεδονία» νέτα-σκέτα. Ελληνική πατέντα αθανασίας .

Σήμερα το τοπίο είναι εντελώς διαφορετικό.

Τυχοδιώκτες πολιτικοί εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά ο «μακεδονισμός» τους δεν πουλάει.

Δείτε τι παθαίνει ο Καμμένος.

Η ηγεσία της ΝΔ, που καταψηφίζει την Συμφωνία για ψηφοθηρικούς λόγους, αποφεύγει να «ευλογήσει» τα συλλαλητήρια και αισθάνεται ανακούφιση που η Συμφωνία θα ψηφιστεί τώρα και δεν θα μείνει σαν βαρίδι για την επόμενη κυβέρνηση.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ, που περνάει την Συμφωνία, δεν βλέπω να «καταρρέει», όπως έλεγαν οι «προφητείες».

Ισα-ίσα που, ακόμα και οι πιο αρνητικές γι’ αυτόν δημοσκοπήσεις, ανεβασμένο τον δείχνουν από τότε που η Συμφωνία των Πρεσπών είναι στο κέντρο της επικαιρότητας. Μητροπολίτες πρωτοστατούν και τώρα σε «μακεδονισμό», αλλά υπάρχουν κι αυτοί που απέχουν και αποδοκιμάζουν τα περί «προδοτών».

Η ηγεσία της Εκκλησίας δεν μετέχει στα συλλαλητήρια. Ολο και περισσότεροι πολίτες καταλαβαίνουν ότι αυτό που έγινε το 1992 ήταν μια σχιζοφρενική κατάσταση και γι’ αυτό σήμερα δεν επαναλαμβάνεται.

Ποια κυβέρνηση, ποιο κόμμα και ποιοι βουλευτές θα τολμούσαν τότε να φέρουν μια λύση σαν τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Ηρθε σήμερα και θα περάσει με άνεση. Γιατί ακόμα και οι (περισσότεροι από τους) καταψηφίζοντες τη Συμφωνία των Πρεσπών κατανοούν ότι πρόκειται για λύση που επιδίωκαν όλες οι κυβερνήσεις.

Κάποιοι το λένε κιόλας, αλλά κάνουν την καρδιά τους πέτρα και ακολουθούν την κομματική πειθαρχία.

Εκεί που κομματική πειθαρχία δεν υπάρχει συμβαίνουν και σοβαρά και ευτράπελα. Σοβαρό είναι το παράδειγμα πολιτικών που έχουν χειριστεί το πρόβλημα και λένε δημόσια και καθαρά ότι η λύση που έρχεται είναι η (ανέκαθεν) επιδιωκόμενη (εδώ).

Και ευτράπελο είναι το παράδειγμα ενός βουλευτή, ο οποίος ξεσπάθωνε πριν από μερικά χρόνια (στη δημοσιογραφική εκπομπή του σημερινού -ακόμα- αρχηγού του) υπέρ της Νέας, Βόρειας (και κάθε άλλης) Μακεδονίας, σήμερα καταψηφίζει αυτή τη λύση! (εδώ). Ας μην πλατιάζουμε, άλλωστε τα πάντα έχουν πλέον ειπωθεί.

Του χρόνου τέτοιες ημέρες, στην πρώτη «επέτειο» της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα έχουμε άλλη κυβέρνηση, η οποία θα την εφαρμόζει στο ακέραιο. Και τότε κάποιοι θα θυμίζουν σε κάποιους τι έλεγαν.

Η ελληνική Μακεδονία θα είναι στη θέση της. Στα καζίνα της Βόρειας Μακεδονίας θα συνεχίσουν να βγάζουν το νυχτοκάματό τους οι σημερινοί «μακεδονομάχοι» Έλληνες αοιδοί (εδώ).

Αλλά αυτοί έχουν επάγγελμα και θα επιζήσουν άδοντας. Οι άλλοι ψευτο-μακεδονομάχοι, που επέζησαν επί δεκαετίες πουλώντας ψέματα, κινδυνολογία και πατριωτισμό της δεκάρας, θα μείνουν χωρίς επάγγελμα.

Γιατί τα θύματά τους θα έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως όλη την αλήθεια που τόσα χρόνια τους έκρυβαν. Και, όπως λέει μια θυμόσοφη ρήση, «η αλήθεια είναι πικρή μόνο όταν έχουν προηγηθεί πολλά ψέματα». Γιώργος Καρελιας Πηγή: Protagon.gr

Σχόλια (7)

 • Nothingman

  Το άρθρο προσπαθεί σκόπιμα να εξομοιώσει τους »επαγγελματίες μακεδονομάχους» με τους απλούς ανθρώπους που δε συμφωνούν με την συμφωνία των Πρεσπών.

  Και επαναλαμβάνει το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με το οποίο ο ηρωικός Τσίπρας προσπαθεί να περάσει τη ωφέλιμη για τη χώρα συμφωνία που οι άλλοι δεν ΄»τόλμησαν» να προτείνουν.

  Εκεί που το χάνει τελείως είναι ΄το σημείο που λέει »..η συμφωνία θα περάσει άνετα από τη Βουλή». Εννοώντας ότι παρά την αντίθετη άποψη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, η συμφωνία θα ψηφιστεί με βοήθεια από σάπιους, γυρολόγους καιροσκόπους βουλευτές.
  Για τον συγγραφέα δεν τρέχει τίποτα.

  Απάντηση
 • Αργείος Μακεδόνας

  Το δικτατορικό καθεστώς Τσίπρα και οι ανθέλληνες δημοσιογράφοι τύπου Φίλη και Αυγής εναντιώνονται στους Μακεδονομάχους.

  Τιμή και μαγκιά σε όποιον βρέθηκε στο συλλαλητήριο. Είναι Έλληνας.

  Αν δεν επικρατούσε η χούντα Τσίπρα θα βγαίναν στο δρόμο και οι υπό τρομοκρατία δημόσιοι υπάλληλοι που τρέμουν… όχι τα χημικά αλλά την εργασιακή τους εξορία.
  Η σημερινή κυβέρνηση γύρισε την Ελλάδα στην εποχής της επταετίας. Τότε δυνάμωσε η οικογένεια Τσίπρα με τα δημόσια έργα που ανέλαβε η εταιρεία της οικογένειας ΣΚΑΠΑΝΕΥΣ, η μεγαλύτερη εταιρεία της εποχής στην Ελλάδα μαζί με την ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ.
  Ένα πλούσιο οικονομικά παιδί χουντικής οικογένεια κοροϊδεύει μια χώρα και την αριστερά παράταξη. Δεν είναι αριστερός και το έχει αποδείξει.

  Απάντηση
 • ΚΑΡΕΛΙΑΣ - ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ

  Γιάννη Μπουτάρη, σ’ ευχαριστούμε…
  Γιώργος Καρελιάς
  Protagon.gr, 22/11/2018

  Επί μια δεκαετία (και βάλε) η Θεσσαλονίκη κυριαρχήθηκε από το δίδυμο Παπαγεωργόπουλος-Ψωμιάδης. Βαθιά δεξιά. Αλλά δεν ήταν μόνον αυτό (ή κυρίως αυτό), άλλωστε η κομματική προέλευση δεν αποτελεί από μόνη της τροχοπέδη για να κάνει ένα πρόσωπο βήματα μπροστά. Ούτε και το αντίστροφο.

  Αλλά το δίδυμο αυτό εξέφρασε αυτό που μπορεί να περιγραφεί με μια λέξη: συντηρητικούρα. Λαϊκισμός, υπερπατριωτισμός στα όρια του εθνικισμού, πατριδοκαπηλία, κινδυνολογία και κλειστοφοβία, θρησκοληψία (πραγματική ή τεχνητή, αδιάφορο).

  Δεν ξέρω αν ο Μπουτάρης ήταν ή όχι καλός δήμαρχος. Δεν ζω στην πόλη και δεν είναι καλό να φυτρώνουμε εκεί που δεν μας σπέρνουν. Όμως, δεν βλέπω τον Μπουτάρη ως τοπικό παράγοντα. Αλλά ως άρχοντα που ξεπέρασε τα τοπικά όρια. Ως πρόσωπο μεγαλύτερης εμβέλειας.

  Προσπάθησε να «ανοίξει» την πόλη του. Ήταν κλασικός και αντισυμβατικός μαζί. Δεν χάιδευε τα αυτιά του «πόπολου». Και όταν χρειάστηκε συγκρούστηκε μετωπικά με την «μαυρίλα». Έγινε πολλαπλώς στόχος της. Κάποια στιγμή κινδύνεψε και η σωματική του ακεραιότητα, ίσως και η ζωή του.

  Οντας στην καρδιά της ελληνικής Μακεδονίας δεν δίστασε ούτε στιγμή να πάει κόντρα στο ρεύμα, εξηγώντας πεισματικά και πειστικά γιατί δεν έχει τίποτα να χάσει -το αντίθετο- από μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία με το όμορο κράτος στα βόρεια σύνορα. Και άκουσε μερικές χιλιάδες αφιονισμένους (και ντεμέκ) μακεδονομάχους να βρίζουν εν χορώ τη μάνα του. Μια θλιβερή στιγμή για τους υποκινητές τους, ένα διαρκές παράσημο για τον ίδιο.

  Ο Μπουτάρης αποχωρεί από την ενεργό πολιτική δράση, δείχνοντας ότι έχει και συναίσθηση του χρόνου. Το γεγονός ότι τρία κόμματα, που φαίνεται ότι θα τον είχαν κοινό υποψήφιο (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι) και τώρα δεν ξέρουν τι να κάνουν, είναι δικό τους πρόβλημα. Και φανερώνει την αξία του προσώπου. Τον ευχαριστούμε-και οι μη Θεσσαλονικείς.

  Απάντηση
 • τρελός δημοσιογράφος

  Βλέπω ο Γιώργος Καρέλιας είναι δημοσιογράφος συμφερόντων . Πως δημοσιεύονται τέτοια άρθρα

  Απάντηση
 • Σωστός δημοσιογραφος

  Πως δημοσιεύονται τέτοια άρθρα διερωτάται ο τρελός δημοσιογράφος. Δηλαδή τι προτιμάει να μη δημοσιεύονται άρθρα δημοσιογράφων επειδή δεν μας…αρέσουν ; Αυτό λέγεται λογοκρισία αγαπητέ φίλε

  Απάντηση
 • Jim Riflevinegar

  «Πείτε μας εσείς επιτέλους,πως να ονομάσουμε την χώρα μας»
  Τάδε έφη Κίρο Γκλιγκόροφ,πρόεδρος της ΠΓΜΔ 1995-1999 και εποιήσαμεν άπαντες την μούγκα εις την…στρούγκα.Όλοι μα όλοι οι χάρτες,στο Δημοτικό,Γυμνάσιο,Στρατό και επί χούντας παρακαλώ, το λέγανε Μακεδονία.Μετά πως να το πούμε,νότια Πελοπόννησο;(έτσι και με ακούσει ο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας τα κονόμησα).Φευ.*
  *Σχετλιαστικό επιφώνημα που σημαίνει,αλίμονο.
  Υ.Γ.Φαντάζομαι τι θα γινόταν εάν κάποτε μας έλεγαν,οι τάδε γείτονες,λ.χ οι Αλβανοί ότι θα μετονομαστείτε όλοι σε…Νότια Ελλάδα, θα αλλάξετε το Σύνταγμα σας και θα κατεβάσετε τα αγάλματα των… Αλβανών ηρώων,Κολοκοτρώνη,Μπουμπουλίνας,Μιαούλη,Μπότσαρη κλπ,διότι ήταν δικοί μας!!!Οϊμέ(κραυγή θρήνου και σπαραγμού).

  Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή