"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Τι είπαν Κουβέλης – Παπούλιας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η επίσκεψη του Φώτη Κουβέλη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Οι δηλώσεις και ο διάλογος.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣΕπισκέφθηκα τον κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του ζήτησα να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να συζητήσουμε από κοινού όλες οι πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να διεκδικήσουμε μία διαπραγμάτευση για το δημόσιο χρέος.  Το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να αναδιαρθρωθεί για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί.  Μία αναδιάρθρωση, η οποία – αναμφισβήτητα – εάν επιτευχθεί θα έχει θετικά αποτελέσματα για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. 

Χρειάζεται ο ελάχιστος κοινός πολιτικός τόπος μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων.  Και τούτο ανεξάρτητα από τις αντιθέσεις, τις αντιπαραθέσεις και τις διαφωνίες  που υπάρχουν μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Εκκρεμεί βέβαια η πρόταση αυτή.  Εκκρεμεί στο βαθμό που πρέπει να γίνει αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό και από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.  Κατά συνέπεια είναι ζητούμενο εάν θα υπάρξει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για να γίνει αυτή η συζήτηση και να αποφασιστεί η από κοινού διεκδίκηση της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους. 

Επαναλαμβάνω, ο κοινός πολιτικός τόπος στο θέμα αυτό μπορεί να υπάρξει με απόλυτο, αν θέλετε, σεβασμό στις πολιτικές διαφορές, αντιπαραθέσεις και αντιθέσεις που υπάρχουν μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Η πρόταση του κ.Τσίπρα που θέτει θέμα πρόωρων εκλογών σας βρίσκει σύμφωνο;

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ:  Οι εκλογές θα γίνουν, όπως φαίνεται, τον μήνα Μάρτιο από τη μη εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Είναι στις προθέσεις σας μία συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ Συζητώ με τους πάντες στο βαθμό που η συζήτηση αυτή έχει συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο.  Η καλύτερη όμως συζήτηση θα μπορούσε να γίνει με τον τρόπο που προτείνει η Δημοκρατική Αριστερά, με τον τρόπο που προτείνω, δηλαδή στο επίπεδο του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Το ενδεχόμενο της δικής σας υποψηφιότητας για την Προεδρία το εξετάζετε;

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ:  Έχω μιλήσει επανειλημμένα για το θέμα αυτό.  Δεν το εξετάζω και παραμένω σε εκείνο το οποίο έχω δηλώσει: ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.  Συναίνεση πολιτική δεν υπάρχει.  Και δεν υπάρχει γιατί απουσιάζει η πολιτική εκείνη που θα διαμορφώνει συνθήκες και πλαίσιο συναινέσεων.  Εμμένω σε αυτό που έχω πει: Δεν με ενδιαφέρει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν μάλιστα προσωποποιείται.

 

O διάλογος

Είχε προηγηθεί συζήτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. μπροστά στις κάμερες.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ:  Θέλησα να σας δω, κύριε Πρόεδρε, για να σας θέσω υπόψη την πρότασή μας να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου να συνεννοηθούμε όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, δηλαδή όλες οι πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, αναφορικά με τη διεκδίκηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.  Βεβαίως, οι πολιτικές αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις των κομμάτων είναι παρούσες, θα έλεγα ότι είναι και παραδεκτές στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματός μας.

Όμως, είναι αναγκαίο, κύριε Πρόεδρε, κατά τη γνώμη μας, να εξασφαλιστεί ένας κοινός πολιτικός τόπος προκειμένου όλοι μαζί να διεκδικήσουμε μια διαπραγμάτευση έτσι ώστε να αναδιαρθρωθεί το χρέος, το οποίο δεν είναι βιώσιμο.  Και εάν δεν υπάρξει αυτή η αναδιαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι προφανές ότι τα δυσμενή αποτελέσματα από ένα χρέος που δεν αναδιαρθρώνεται θα είναι παρόντα και θα είναι σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας.

Επαναλαμβάνω, με όσες αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις υπάρχουν μεταξύ των κομμάτων, αλλά ο κοινός τόπος πρέπει να προκύψει και ας κρατήσει ο καθένας τις διαφορετικές του απόψεις, τις διαφορετικές του πολιτικές και τις όποιες άλλες διεκδικήσεις έχει ακριβώς στο πλαίσιο της δημοκρατικής αντιπαράθεσης.  Αυτός είναι και ο λόγος της επίσκεψής μου, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε, χαίρομαι γιατί ακούω να μιλάτε για συνεννόηση παρ’όλες τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν στα κόμματα και στους πολιτικούς σχηματισμούς.  Συνεννόηση απαραίτητη για την αντιμετώπιση του μεγάλου θέματος του χρέους, αλλά και των άλλων θεμάτων που είναι ανοικτά και μάλιστα, θα ήθελα να προσθέσω, των εθνικών μας θεμάτων.  Άρα είναι κάτι που και εγώ το υποστηρίζω και το είπα και στον κύριο Πρωθυπουργό και στον κ.Τσίπρα, ότι χρειάζεται ένα ελάχιστο συνεννόησης για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων.  Και χαίρομαι γιατί έρχεστε εδώ για να συζητήσουμε ακριβώς τους τρόπους που πρέπει να βρούμε για να πετύχουμε αυτή την ελάχιστη συνεννόηση.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ:  Ναι, γιατί κύριε Πρόεδρε η τεχνητή πόλωση, η οποία υπάρχει, απομακρύνει από την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου.  Και νομίζω ότι πολύ σημαντικό θέμα, το σημαντικότερο αναφορικά με την οικονομία, είναι ακριβώς η βιωσιμότητα, δηλαδή η αναδιάρθρωση του χρέους.

Ταυτόχρονα και παράλληλα πρέπει να εξασφαλιστεί και ένα αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται η χώρα μας, με τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση στο εσωτερικό της.

Έχετε απόλυτα δίκιο όταν επισημαίνετε και την ανάγκη μιας συνεννόησης για τα εθνικά μας ζητήματα.  Και είναι αναγκαίο με το δεδομένο ότι και οι εξελίξεις που σημειώνονται στο Αιγαίο έχουν σχέση με την προκλητική όσο και απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία με τις ενέργειές της προσβάλλει τη διεθνή νομιμότητα, αλλά και την ανεξαρτησία μιας ευρωπαϊκής χώρας, της Κύπρου.  Πρέπει και αυτό να αποτελέσει αντικείμενο μιας συνεννόησης εθνικού χαρακτήρα μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και τούτο, ας το επαναλάβω, είναι χρήσιμη επανάληψη: ας κρατήσουμε τις άλλες πολιτικές μας αντιθέσεις όσο και αντιπαραθέσεις.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης