"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Τοξική λίμνη η Κάρλα παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια – 160 τα νεκρά πουλιά! – Θορυβημένη η Περιφέρεια

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η λίμνη Κάρλα εξακολουθεί να παραμένει μια λίμνη που σκοτώνει τα πουλιά και τα ψάρια της καθώς, παρά τα περίπου 240 εκ. ευρώ που “ρούφηξε” τα τελευταία 17 χρόνια, παραμένει δηλητηριασμένη.

Αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια από τότε που ξεκίνησε η ανασύσταση της λίμνης, τα έργα που αναμενόταν να δώσουν λύση τόσο στην άρδευση των καλλιεργειών όσο και στο σοβαρό πρόβλημα ύδρευσης που αντιμετωπίζουν χιλιάδες κάτοικοι δεν ολοκληρώθηκαν, ενώ πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν επιφυλάξεις για την ποιότητα των κατασκευών που έχουν παραδοθεί μέχρι σήμερα.

Όλα αυτά την ώρα που η Περιφέρεια Θεσσαλίας, που έχει τον έλεγχο του έργου αλλά και την διαχείριση των κονδυλίων, προσπαθεί να περάσει μια άλλη εικόνα μακράν της τρέχουσας οδυνηρής πραγματικότητας.

KARLA

Το θέμα επανήλθε στην επιφάνεια μετά την αποκάλυψη ότι το τελευταίο διάστημα σπάνια πουλιά της λίμνης πεθαίνουν σωρηδόν λόγω των τοξινών που εντοπίζονται στα νερά της.

Στην εξόντωση των πτηνών αναφέρεται εκτενώς η  Ορνιθολογική Εταιρεία, ενώ ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός σπεύδει να συγκαλέσει σύσκεψη.

Η καταγγελία της Ορνιθολογικής

Σε εκατόμβη νεκρών πουλιών έχει μετατραπεί η λίμνη-ταμιευτήρας Κάρλα, όπως καταγγέλλει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία. Στη που λίμνη αποτελεί υγρότοπο διεθνούς σημασίας για την ορνιθοπανίδα και πρόκειται για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο των Βαλκανίων, μεγάλος αριθμός υδρόβιων πουλιών έχουν βρει τον θάνατο λόγω δηλητηρίασης από κυανοτοξίνες. Όπως επισημαίνεται, η γενικότερη κατάσταση της λίμνης είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και απαιτούνται άμεσα μέτρα για την προστασία της από την πολιτεία. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και οι Σύλλογοι Περίθαλψης ‘Αγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ και Δράση για την ‘Αγρια Ζωή κατήγγειλαν το περιστατικό με κατεπείγουσα επιστολή τους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως έκαναν γνωστό, στα είδη που έχουν πληγεί περισσότερο περιλαμβάνεται και ο Αργυροπελεκάνος, είδος παγκοσμίως απειλούμενο, για τη διατήρηση του οποίου η χώρα μας φέρει μεγάλη ευθύνη, καθώς φιλοξενεί πάνω από το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού του. Aπό το 2016, η λίμνη Κάρλα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αποικία αναπαραγωγής Αργυροπελεκάνων στην Ελλάδα και έναν από τους τέσσερις υγρότοπους στην Ευρώπη όπου φωλιάζουν και τα δύο είδη πελεκάνων (Ροδοπελεκάνος και Αργυροπελεκάνος).

Τα πρώτα νεκρά πουλιά, 9 Αργυροπελεκάνοι, εντοπίστηκαν στις αρχές Ιουλίου, ενώ έκτοτε ο αριθμός των νεκρών πουλιών έχει ξεπεράσει τα 160 άτομα. Ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος, ενώ αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς η θνησιμότητα συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό. Συγκεκριμένα, μέχρι και τις 9 Αυγούστου είχαν εντοπιστεί νεκρά τουλάχιστον 167 πουλιά: 47 Αργυροπελεκάνοι, 4 Ροδοπελεκάνοι, 50 Λευκοτσικνιάδες, 2 Χουλιαρομύτες, 4 Καλαμοκανάδες, 35 Ασημόγλαροι, 2 Σφυριχτάρια, 10 Καστανοκέφαλοι γλάροι, 10 Κορμοράνοι και 3 Πρασινοκέφαλες Πάπιες. Έχουν εντοπιστεί επίσης υδρόβια πουλιά σε ημιθανή κατάσταση με έντονα νευρολογικά συμπτώματα, όπως αστάθεια στο βάδισμα και στο κράτημα του κεφαλιού. Ο Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου διενεργεί συστηματικές περιπολίες για τον εντοπισμό των νεκρών πουλιών και την αποστολή των ημιθανών σε Κέντρα Περίθαλψης.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, η μικρή ποσότητα νερού στον ταμιευτήρα και η κακή ποιότητά του, όπως επίσης και οι υψηλές θερμοκρασίες, αποτέλεσαν το θανατηφόρο κοκτέιλ για τα πουλιά, καθώς αναπτύχθηκαν οι ευνοϊκές συνθήκες για την έντονη «άνθιση» τοξικών κυανοβακτηρίων (είδη φυτοπλαγκτού). Τα αποτελέσματα των αναλύσεων που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τόσο σε δείγματα νερού όσο και σε ιστούς νεκρών Αργυροπελεκάνων, κατέδειξαν την παρουσία υψηλών συγκεντρώσεων ηπατοτοξινών και νευροτοξινών. Οι τοξίνες αυτές απελευθερώνονται από τα κυανοβακτήρια κατά την αποσύνθεσή τους και οι υδρόβιοι οργανισμοί είτε μέσω της τροφικής αλυσίδας είτε μέσω απλής επαφής μπορεί να προσβληθούν από τις τοξίνες αυτές.

Όπως υπογραμμίζεται, «η κατάσταση στον ταμιευτήρα της Κάρλας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Πρέπει άμεσα να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο και να παύσει η θνησιμότητα των πουλιών. Η ολοκλήρωση των έργων στη λίμνη είναι απολύτως επείγουσα, ώστε να πραγματοποιείται η ανανέωση – ανακύκλωση του νερού. Η χαμηλή στάθμη της λίμνης, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, ευθύνεται μερικώς για το συγκεκριμένο περιστατικό. Μακροπρόθεσμα, επιβάλλεται η Πολιτεία να αναλάβει μέτρα πρόληψης, καθώς τέτοια φαινόμενα απειλούν όχι μόνο τη βιοποικιλότητα αλλά και όλους τους χρήστες των νερών της περιοχής, αλλά και φυσικά επαπειλείται η καταδίκη της χώρας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο».

ΑΠΕ

 

Τι απαντά η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Σε κοινή σύσκεψη για το θέμα της Κάρλας καλεί την ερχόμενη εβδομάδα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός την πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου κ. Ιφιγένεια Κάγκαλου και τον καθηγητή Οικολογίας Υδρόβιων  του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Κορµά. Στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρονται τα εξής:

“Με αφορμή τις  πρόσφατες δηλώσεις / ανακοινώσεις για την περιβαλλοντική κατάσταση στη λίμνη Κάρλα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός επικοινώνησε σήμερα, Παρασκευή 12 Αυγούστου, με την κ. Κάγκαλου και τον κ. Κορμά και τους προσκάλεσε σε κοινή σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα στην έδρα της Περιφέρειας.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το θέμα της Κάρλας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός ξεκαθάρισε:

 «Όπως έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη, το θέμα της Κάρλας έχει ξεφύγει πλέον από τα όρια της περιφέρειάς μας με την εμβέλειά του να εκτείνεται σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς η Κάρλα είναι στην ουσία το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που εκτελείται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

Μόνο το γεγονός ότι έχουν επιστρέψει στην Κάρλα 181 είδη πουλιών μαζί με 13 νέα είδη ψαριών αποδεικνύει ότι το πολυσύνθετο αυτό έργο (περιβαλλοντικό, αρδευτικό, υδρευτικό, πολιτιστικό, τουριστικό) είναι πραγματικά έργο ζωής για την περιοχή.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε αυτονόητο ότι οφείλουμε όλοι μας να προσεγγίζουμε το θέμα της Κάρλας με υπευθυνότητα, ευαισθησία, νηφαλιότητα και όχι διάθεση πρόσκαιρης εντυπωσιοθηρίας. 

Αυτονόητη θεωρούμε και τη δέσμευση όλων στην κοινή προσπάθεια να διαφυλάξουμε ένα τόσο μεγάλης σπουδαιότητας έργο και φυσικά να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στη φύση και τους ανθρώπους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης