"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Το ΔΝΤ ζητά περισσότερες εγγυήσεις για την ελάφρυνση χρέους

lafarm

Σχετικά άρθρα

Δεν είναι ικανοποιημένο από τις προτάσεις που έχουν καταθέσει, μέχρι στιγμής, οι Ευρωπαίοι και θέλει να δεσμευθούν από τώρα

Περισσότερες εγγυήσεις για την ελάφρυνση χρέους ζητά το ΔΝΤ το οποίο εμφανίζεται μη ικανοποιημένο από τις προτάσεις που έχουν καταθέσει, μέχρι στιγμής, οι Ευρωπαίοι για το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείου MNI, το ΔΝΤ επιμένει στη θέση του ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δεσμευθούν από τώρα για τη μακροχρόνια ελάφρυνση του χρέους και να μην υπάρχει «κενό» και πιθανή εξέταση του όλου ζητήματος μετά το 2018.

«Εάν η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εξακολουθεί να είναι ένα υπό προϋποθέσεις ζήτημα και μετά το 2019, τότε το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα», δήλωσε στο MNI κορυφαίο στέλεχος του Ταμείου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η ευρωπαϊκή πρόταση παραμένει μακριά από αυτή της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ταυτόχρονα, η ανάλυση του χρέους από πλευράς ΔΝΤ και ESM καταλήγει σε εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα. Βάσει της τελευταίας Ανάλυσης Βιωσιμότητας του Χρέους (DSA) από το Ταμείο -η οποία πάντως δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2015- το ελληνικό χρέος θα φθάσει στο 170% του ΑΕΠ έως το 2022 και ως εκ τούτου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί βιώσιμο.

Ο  Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν δέχεται πλαφόν 2% στους τόκους των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τον ESM ως το 2020.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Σόιμπλε εμφανίζεται πρόθυμος να δεχθεί παράταση του χρόνου αποπληρωμής, χαμηλότερα επιτόκια και σταδιακή αποπληρωμή κάποιων χρεών, αλλά όλα αυτά μετά το 2018 και εφόσον η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πλήρως όσα συμφώνησε ή θα συμφωνήσει με τους δανειστές. Η θέση αυτή της Γερμανίας έρχεται, πάντως, σε πλήρη σύγκρουση με όσα επιθυμεί το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που το Βερολίνο θεωρεί απολύτως απαραίτητο.

ΜΝΙ: Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι έχουν καταλήξει σε συμφωνία για 18 προαπαιτούμενα

Σε άλλο δημοσίευμά του, πάντως, το  MNI αναφέρει πως η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι πιστωτές έχουν καταλήξει σε συμφωνία για 18 προαπαιτούμενα ενόψει της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης

Επικαλούμενο αξιωματούχο της Ε.Ε. το πρακτορείο αναφέρει πως η συμφωνία «χρειάστηκε χρόνο» και η Ελλάδα θα κληθεί να υιοθετήσει 17 προαπαιτούμενα που αφορούν δεσμεύσεις για την δημοσιονομική εξυγίανση και την επιπλέον υπόσχεση που αφορά τον μέχρι στιγμής απροσδιόριστο έκτακτο μηχανισμό.

Τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να εγκριθούν από το ελληνικό Κοινοβούλιο μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών θα κληθούν να αποφασίσουν την εκταμίευση κεφαλαίων.

Ο ίδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι το τελικό ποσό θα αποφασιστεί από το Eurogroup, αλλά τόνισε ότι η ΕΕ θεωρεί ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει 7 δισεκατομμύρια εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Αρνήθηκε δε να σχολιάσει οτιδήποτε σχετικά με τις συζητήσεις για ελάφρυνση χρέους, επισημαίνοντας ότι δεν ήταν εξουσιοδοτημένος για κάτι τέτοιο «προκειμένου να μην περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση».

Όπως τόνισε ο ίδιος, το ΔΝΤ εξακολουθεί να διαφωνεί με το πακέτο του έκτακτου μηχανισμού, διότι έχει στη διάθεσή του διαφορετικούς υπολογισμούς σε ό,τι αφορά δαπάνες και έσοδα, ενώ αισθάνεται ότι κάποια από τα μέτρα του 2015 θα πρέπει να θεωρηθούν ως μέτρα που ελήφθησαν άπαξ και να μην περιληφθούν στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η Ελλάδα, αναφέρεται στο δημοσίευμα, θα κληθεί να εφαρμόσει δημοσιονομικά μέτρα που ισοδυναμούν με το 3% του ΑΕΠ, με το 2% να έχει ήδη εγκριθεί από το κοινοβούλιο. Θα πρέπει ακόμη να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο σώμα συλλογής εσόδων, την ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα απελευθερώνοντας «κλειστούς» κλάδους, όπως ο ηλεκτρισμός.

Σε ό,τι αφορά στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το ΜΝΙ δήλωσε ότι θα πρέπει να είναι πλήρως ρυθμισμένο πριν αποφασιστεί η εκταμίευση του δανείου, θα πρέπει να είναι ανεξάρτητο και να έχει πέντε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, δύο εκ των οποίων θα είναι Ευρωπαίοι. Η έδρα του ταμείου θα βρίσκεται στην Ελλάδα, διευκρίνισε. Το Eurogroup ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, καθώς θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή υψηλών εσόδων, διότι περιλαμβάνει περισσότερα από 100.000 ακίνητα, αναφέρεται.

Ο αξιωματούχος, πάντως, επανέλαβε τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι αν η Ελλάδα εφαρμόσει πλήρως τα δημοσιονομικά μέτρα των 5,4 δισεκατομμυρίων θα μπορέσει να επιτύχει 3,5% πλεόνασμα και θα αποφύγει να ενεργοποιήσει τον έκτακτο μηχανισμό και σημείωσε ότι και οι άλλοι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμφωνούν ότι αυτά τα μέτρα επαρκούν προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, ενώ υπολόγισε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει ισχυρή ανάπτυξη το 2017 και το 2018 που μπορεί να φθάσει συνδυαστικά ακόμη και το 7% του ΑΕΠ της.

Τέλος, διευκρίνισε ότι στα προαπαιτούμενα δεν έχουν περιληφθεί πιθανά έσοδα από την φοροδιαφυγή, ενώ σε ό,τι αφορά την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού εκτίμησε ότι η συγχώνευση ταμείων μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 1,2% του ΑΕΠ ως το 2018 και ότι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν είναι τέτοια που δεν θα λειτουργήσουν αντιπαραγωγικά και θα βοηθήσουν να αναπτυχθεί η απασχόληση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης