"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.7 C
Trikala

Το πέρασμα της Νιάλας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Πως είναι η διάθεσή σας όταν ταξιδεύετε; Θα πρέπει να είστε χαρούμενοι και να απολαμβάνετε κάθε στιγμή τις πολύτιμες και ανεπανάληπτες εικόνες. Οι δυόμιση ώρες διαδρομής με τα 80 συνολικά χιλιόμετρα είναι αρκετά για να σε κάνουν να ξεχάσεις τα πάντα και να αφοσιωθείς στην πορεία προς τα ανατολικά Άγραφα.

Ετσι περνώντας Κυριακή πρωί από την γειτονική πόλη της Καρδίτσας κατευθυνθήκαμε προς την γνωστή Ραχούλα του δήμου Ιτάμου και για λίγα χιλιόμετρα ανηφορίζουμε προς την λίμνη Πλαστήρα. Φτάνοντας σε διασταύρωση κατευθυνόμαστε προς Ανθηρό και Καροπλέσι. Τώρα ο στενός φιδίσιος δρόμος περνά μέσα από μικρές ραχούλες στολισμένες με τα φθινοπωρινά χρώματα. Σε λίγο διασχίζουμε το μικρό χωριό Ανθηρό και κατευθυνόμαστε στα Πετράλωνα (Σάικα). Είναι το πρώτο μικρό χωριό του νομού Ευρυτανίας. Εκεί η άσφαλτος τελειώνει και ο χωματόδρομος ελίσσεται στις πλαγιές των Αγράφων. Η θέα εξαιρετική. Περνάμε κοντά από τον όμορφο οικισμό Καμάρια που κατοικείται μόνο το καλοκαίρι από κτηνοτρόφους.

Σε λίγο βγαίνουμε σε αυχένα με μεγάλο υψόμετρο και όμορη θέα στην Ευρυτανική γη. Από εδώ θα αρχίσει και η πορεία της ορειβατικής ομάδας. Περνώντας την Νιάλα θα κατευθυνθούμε στον Κουκουρούντζο. Η αρχική πορεία είναι σε χωματόδρομο στις πλαγιές της Νιάλας.

Πλησιάζοντας στα 1700 μέτρα υψόμετρο η κατάσταση του καιρού αλλάζει. Πυκνές ομίχλες καλύπτουν τις κορυφές των Αγράφων που σιγά-σιγά κατεβαίνουν και καλύπτουν για πάντα γύρω μας. Είναι σαν να θέλουν να κρύψουν την ιστορία της Νιάλας. Στην θέση αυτή έπεσαν χτυπημένοι από σφοδρή χιονοθύελλα αντάρτες του ΔΣΕ, στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού και άμαχοι πολίτες στις 12/4/1947

Τώρα από τη θέση αυτή του πρώτου μνημείου η πορεία μας γίνεται δυτική στην κάθετη πλαγιά όπου βρίσκεται η παλιά στράτα. Αυτή κατηφορίζει σε ράχη με διάφορες κατευθύνσεις. Στο σημείο αυτό η πυκνή ομίχλη και η ψιλή κρύα βροχή αλλάζει την πορεία μας. Επιστρέφοντας από παλιό μονοπάτι που εξυπηρετούσε τους Αγραφιώτες να περάσουν την Νιάλα και να κατευθυνθούν προς τις «Πόρτες Αγράφων» και από εκεί στον κάμπο.

Αυτό κάναμε και εμείς. Μέσα στον χαλασμό επισκεφτήκαμε και το δεύτερο μνημείο της Νιάλας και επιστρέψαμε στα αυτοκίνητα μας διανύοντας μια απόσταση 16 χλμ σε πεντέμισι ώρες.

Η κούραση και το κρύο πας ανάγκασαν να κατηφορίσουμε γρήγορα στην πόλη μας.

 

Τα νέα του Συλλόγου .

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες μας μπορείτε να πάρετε κάθεν Παρασκευή στα γραφεία του Συλλόγου – Ομήρου 5 (κάτω από το ΚΑΠΗ) ή στο τηλέφωνο 24310 72077.

Πληροφορίες και υλικό μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του συλλόγου μας www.trikalasport.gr και στο Facebook.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης