Τρίκαλα δεν είναι μόνο το Φρούριο, το Μουσείο Τσιτσάνη, ο Μύλος Ματσόπουλου, το ποτάμι. Τρίκαλα είναι κυρίως το Ασκληπιείο και αυτό περιμένει αιώνες τώρα στα έγκατα της πόλης να αναδειχθεί Reviewed by Momizat on . Τρίκκη ή Τρίκαλα, ετών 3300 π. Χ. καταγεγραμμένη συμβατική ιστορία. Πατρίδα του ημίθεου Ασκληπιού του πρώτου γιατρού της ανθρωπότητας. Μια από τις 10 αρχαιότερε Τρίκκη ή Τρίκαλα, ετών 3300 π. Χ. καταγεγραμμένη συμβατική ιστορία. Πατρίδα του ημίθεου Ασκληπιού του πρώτου γιατρού της ανθρωπότητας. Μια από τις 10 αρχαιότερε Rating: 0

Τρίκαλα δεν είναι μόνο το Φρούριο, το Μουσείο Τσιτσάνη, ο Μύλος Ματσόπουλου, το ποτάμι. Τρίκαλα είναι κυρίως το Ασκληπιείο και αυτό περιμένει αιώνες τώρα στα έγκατα της πόλης να αναδειχθεί

Τρίκαλα δεν είναι μόνο το Φρούριο, το Μουσείο Τσιτσάνη, ο Μύλος Ματσόπουλου, το ποτάμι. Τρίκαλα είναι κυρίως το Ασκληπιείο και αυτό περιμένει αιώνες τώρα στα έγκατα της πόλης να αναδειχθεί

Τρίκκη ή Τρίκαλα, ετών 3300 π. Χ. καταγεγραμμένη συμβατική ιστορία. Πατρίδα του ημίθεου Ασκληπιού του πρώτου γιατρού της ανθρωπότητας.

Μια από τις 10 αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης για να μην πούμε και του κόσμου στην πλαίσια της μη συμβατικής ιστορίας. Βέβαια εμένα μου ακούγεται καλύτερα το Τρίκκη έχει μια αίγλη αιώνια, διαφορετική.

Ενώ το Τρίκαλα παραπέμπει πιότερο σε επαρχιωτισμό. Κι αν βλέπουμε τα σημερινά Τρίκαλα. Η αρχαία Τρίκκη που είναι; Το Ασκληπιείο(Θεραπευτήριο) που βρίσκεται;

Το Ασκληπιείο από ψηλά

Τα σύγχρονα Τρίκαλα χτίστηκαν πάνω στα στην αρχαία Τρίκκη. 120 χρόνια έχουν περάσει απ’ τις πρώτες ανασκαφικές εργασίες του αρχαιότερου Ασκληπιείου της αρχαίας Τρίκκης, από πρωτοπόρους και σημαντικούς Ἐλληνες αρχαιολόγους από κει και πέρα ελάχιστα έως τίποτα έχουν γίνει κι αν έγιναν ξανασκεπάζονταν.

Τα αποτέλεσμα εκείνων σημαντικά αλλά ανεπαρκή. Κατά καιρούς σε ανεγειρόμενες οικοδομές βρισκόταν διάσπαρτα προϊστορικά και αλλά αρχαία υψίστης σημασίας για την πόλη και που κατέληξαν όλα αυτά σε αποθήκες με κλιματισμό πάλι καλά.

«To επιφανέστατο Ιερό Ασκληπιείο της Αρχαίας Τρίκκης» του Βασίλη Πάνου

Τα περισσότερα αρχαία ιερά ήσαν χτισμένα πέριξ και γύρω από το ποτάμι της νύμφης Λήθης, εξ ου Ληθαίος, από την Ακρόπολη (Βυζαντινό Φρούριο) μέχρι την συνοικία του Βαρουσίου, βρίσκανε κατά καιρούς από τα αρχαία τοίχοι της πόλης που η αδιαφορία των αρμοδίων τα κατέστρεφε, μέχρι ψηφιδωτά και άλλα σημαντικά.

Ουσιαστικά καμία δημοτική αρχή εδώ και 120 χρόνια δεν έχει κάνει το παραμικρό σημαντικό πέρα από το να δίνει αφειδώς άδειες να χτίζουν πάνω στα αρχαία.

Τρίκαλα δεν είναι μόνο το Φρούριο(Κάστρο), το Μουσείο Τσιτσάνη, ο Μύλος Ματσόπουλος(νυν Βιομηχανικό Μουσείο), το ποτάμι. Τρίκαλα είναι το κυρίως το Ασκληπιείο και αυτό περιμένει αιώνες τώρα στα έγκατα της πόλης να αναδειχθεί. Λείπουν πολλά απ’ τα σημερινά Τρίκαλα όπως ένα Μουσείο Αρχαιολογικό είναι ανεπίτρεπτο για μια πόλη με τόσο πανάρχαια ιστορία να μην έχει δικό της αρχαιολογικό μουσείο να στεγάσει την ιστορία της, την κληρονομιά μας.

10χρόνια και παραπάνω η πόλη περιμένει την έγκριση για την χωροταξία ενός πρώην στρατιωτικού κτηρίου για αυτό τον σκοπό. Στο σήμερα λοιπόν, έχουμε δημοτικές εκλογές στα προγράμματα των υποψηφίων μπορείς να διαβάσεις πολλά υποσχόμενα, μα κανένας δεν αναφέρει πέρα από αοριστίες, την ανάδειξη του Ασκληπιείου, ποίος τολμά άλλωστε να συγκρουστεί με συμφέροντα και να γκρεμίσει πολυκατοικίες.

Η τωρινή, απελθούσα αλλά και καθώς φαίνεται νικήτρια των προσεχών εκλογών, υποσχέθηκε το Διαχρονικό Μουσείο αλλά από το λέω στο να κάνω μεγάλη η απόσταση.

Η ίδια επίσης μπορεί να κέρδισε το επικοινωνιακό στοίχημα, αλλά έχασε στην καθημερινότητα. Τους βγάζω το καπέλο στον αντικαπνιστικό νόμο.

Και το βάζω στο 5G(Ίντερνετ των πραγμάτων). Θα κέρδιζε πολλά περισσότερα αν έκανε αυτό που δεν έκανε κανείς να αναδείξει το αρχαίο Ασκληπείο σε επίπεδο παγκόσμιας προβολής.

Αλλά ξέχασα πουλήθηκε στον υπερταμείο όποτε ας πάει και το παλιάμπελο. Τώρα οι αντιπολιτευόμενοι και υποψήφιοι μου φαίνονται πολύ ευτραφείς και δυσκίνητοι να τρέξουν για την πόλη.

Άλλωστε κάποιοι εξ αυτών πρώην δήμαρχοι έλεγαν όσους συμμετείχαν στα συλλαλητήρια για την Μακεδονία «αλαφροισκιωτους».

Οι λοιποί άλλοι καλές οι αγαθές προθέσεις αλλά είναι λίγοι. Αυτά καλή ψήφο.

Και καλή τύχη!

η εικόνα προφίλ του Οδυσσέας Νασιόπουλος, Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κοντινό πλάνο
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΝΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστορικές πηγές: “Το επιφανέστερο Ιερό Ασκληπείο της αρχαίας Τρίκκης”. Εκδόσεις Αγαπώ την πόλιν. Βασίλης Πάνος

Σχόλια (1)

 • Δικαιόπολης

  Αγαπητέ μου Οδυσσέα
  Έχετε απόλυτο δίκαιο με την τόσο εύστοχη αναφορά σας για το μεγάλο έλλειμμα στην ανάδειξη και πόσο μάλλον στην προστασία των αρχαιοτήτων όχι μόνο στην πόλη των Τρικάλων αλλά και στο Νομό μας γενικότερα.
  Σας θυμίζω ότι μόλις πρόσφατα αποκτήσαμε Εφορία αρχαιοτήτων αυτό πιστοποιεί την αδιαφορία των πολιτικών ταγών του Νομού μας για τον αρχαιολογικό του πλούτο.
  Επίσης εκτός της αιώνιας πόλης των Τρικάλων υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι οι οποίοι είναι εντελώς εγκαταλελειμμένοι στο έλεος των αρχαιοκαπήλων. Ενδεικτικά αναφέρω το αρχαίο ομηρικό Πόντιο την πρωτεύουσα των Αιθήκων και τις περιπέτειες της επιτύμβιας στήλης του βασιλέα Εχενίκου, η οποία κλάπηκε από αρχαιοκαπήλους στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από το χωριό Καλόγηροι του Δήμου Πύλης.
  Αλλά το απογοητευτικό όλων είναι, ότι από όλους αυτούς τους αυτόκλητους σωτήρες που σήμερα ζητάνε την ψήφο μας δεν έχει γίνει καμιά αναφορά για όλα αυτά έστω και ως προεκλογική-ψεύτικη-υπόσχεση.
  Κατά τα άλλα έχουμε εκλογές !!!!!!!!!!!!!!……….

  Δικαιόπολης

  Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή