"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.1 C
Trikala

Τσίπουρο με απόδειξη από μικρούς παραγωγούς

lafarm

Σχετικά άρθρα

tsipouro a

Χύμα τσίπουρο από μικρούς παραγωγούς με απλά καζάνια σε καταναλωτές κι επιχειρήσεις μόνο με φορολογικά παραστατικά, κίνητρα για τις μικρές ζυθοποιίες, αλλά και κατάργηση περιορισμών για την παραγωγή κρασιού και αλκοολούχων ποτών, προβλέπουν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν την αγορά.

Οι προαναφερόμενες αλλαγές, όπως και άλλες σχετικά με τον τρόπο τήρησης των αποθεμάτων πετρελαιοειδών προϊόντων από τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, προέρχονται από την «Eργαλειοθήκη 2» του ΟΟΣΑ. Τις υιοθετεί όλες η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης προχωρούν στις ακόλουθες νομοθετικές παρεμβάσεις:

Τσίπουρο με απόδειξη από μικρούς παραγωγούς
* Τσίπουρο: Θα επιτρέπεται η διακίνηση χύμα τσίπουρου διήμερων από τους μικρούς παραγωγούς, αλλά θα συνοδεύεται από τα απαιτούμενα φορολογικά παραστατικά.  Ο ΟΟΣΑ είχε εντοπίσει αφενός τον πολύ χαμηλό φόρο που πληρώνουν οι μικροί παραγωγοί 1,33 ευρώ ανά λίτρο καθαρής αλκοόλης σε σχέση με 12,75 ευρώ ανά λίτρο καθαρής αλκοόλης που δίνουν οι μεγάλοι, οι οποίοι εμφιαλώνουν κιόλας τις ποσότητες. Επίσης, έλεγχοι έδειξαν ότι γίνεται παράνομη διακίνηση χύμα τσίπουρου 17 εκατ. λίτρων, όταν οι 67 μεγάλοι της αγοράς διαθέτουν 3 εκατ. λίτρα και ελέγχονται πλήρως φορολογικά. Ο Οργανισμός διαπίστωνε αθέμιτο ανταγωνισμό και πρότεινε είτε να διατηρηθεί το καθεστώς των μικρών παραγωγών αλλά με κατάργηση της διάθεσης των χύμα ποσοτήτων, είτε να την επιτρέπει αλλά μόνο με φορολογικά έγγραφα.
* Μπίρες: Η κυβέρνηση θα θεσπίσει κλίμακα με όρια παραγωγής και συντελεστές φορολόγησης για τις ζυθοποιίες, ώστε να δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων. Σήμερα το όριο της χαμηλής φορολόγησης είναι τα 200.000 εκατόλιτρα ετησίως. Κάτω από αυτό υπάρχει χαμηλός ενιαίος συντελεστής για όλες τις ποσότητες, ενώ όποιος το υπερβεί το όριο πληρώνει υψηλό φόρο και για τα λίτρα κάτω από τα 200.000.
* Μονάδες παραγωγής αλκοολούχων ποτών, κρασιού, ξιδιού κ.λπ.: Θα αρθούν οι περιορισμοί για τη συστέγαση οινοποιείου με εργοστάσια ξιδιού, αλλά και μονάδων παραγωγής αλκοολούχων ποτών με οινοποιεία. Σκοπός είναι η επίτευξη οικονομιών κλίμακας στις επιχειρήσεις.
* Παραγωγή κρασιού: Κατάργηση του μέγιστου ποσοστού απόδοσης των σταφυλιών σε κρασί και κατάργηση της μέγιστης απόδοσης των σταφυλιών ανά εκτάριο για χύμα κρασιά.
Αλλαγές έρχονται όμως και στα πετρελαιοειδή και κυρίως στην τήρηση των αποθεμάτων ασφαλείας σε αποθηκευτικούς χώρους τρίτων. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες καταργούνται τα διαφορετικά καθεστώτα για τις αποθήκες που βρίσκονται εντός ελληνικού εδάφους και για αυτές που βρίσκονται εκτός. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι οι αποθήκες που βρίσκονται εκτός Ελλάδας πρέπει να έχουν υποχρεωτικά σύνδεση με λιμάνια και οδικούς άξονες, ενώ για τις εντός της χώρας προβλέπονται και άλλες εναλλακτικές όπως η διασύνδεση με αγωγούς ή σιδηροδρομικό δίκτυο. Σύμφωνα με ελέγχους του ΟΟΣΑ η παράνομη διακίνηση χύμα τσίπουρου φτάνει τα 17 εκατ. λίτρα ετησίως.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης