"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

«Τσιτσάνεια 2019» της Π.Ε. Τρικάλων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Τσιτσάνεια 2019», η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας διοργάνωσε δυο μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις με σκοπό να αναδείξει την τοπική παράδοση, την λαογραφία και τον πολιτισμό και να δώσει βήμα στους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους να προβάλουν τη δουλειά τους.

Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού : «Φιλοσοφία των συγκεκριμένων εκδηλώσεων είναι η πρωτογενής παραγωγή πολιτισμού και η ανάδειξη του έργου των περιφερειακών συλλόγων. Ο πολιτισμός μας είναι η δύναμή μας, αρκεί να τον αξιοποιήσουμε και να τον προβάλλουμε σωστά.»

Οι εκδηλώσεις ήταν θεματικές με λαογραφικό ενδιαφέρον και έτυχαν της θερμής ανταπόκρισης του κοινού, το οποίο απόλαυσε τους χορούς και τα τραγούδια των μελών των χορευτικών ομάδων που συμμετείχαν, οι οποίες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, γεύθηκε τα υπέροχα παραδοσιακά εδέσματα που με μεράκι ετοίμασαν οι γυναίκες των συλλόγων και συμμετείχε ενεργά στο γλέντι που ακολούθησε.

Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Κλοκοτό, του Δήμου Φαρκαδόνας το Σάββατο 13 Ιουλίου 2019 και ώρα 20:30 με τίτλο «Παπαδοπούλα θέριζε…». Περιελάμβανε μουσικές, χορούς και τραγούδια, πλαισιωμένα με δρώμενα σχετικά με τον θερισμό, τον σίτο και τον άρτο, ξεκινώντας από τον θερισμό και καταλήγοντας στα αρτοπαρασκευάσματα σε όλο τον κύκλο του χρόνου, όπως ψωμί, κουλούρες, πρόσφορα, κόλιντρες, χριστόψωμα, βασιλόπιτες, λαζαρόπιτες, κ.α.

Συμμετείχαν ομάδα γυναικών του Κλοκοτού και χορευτικές ομάδες των πολιτιστικών συλλόγων Κρήνης, Ζάρκου, Οιχαλίας, Φαρκαδόνας και Πετρόπορου και συνόδευσαν οι μουσικοί: Δημήτρης Καραβίδας στο κλαρίνο, Μανώλης Καραβίδας στο βιολί, Περικλής Ζήσης στο λαούτο, Βασίλης Γαλάνης στα κρουστά, Αλέξανδρος Αραπογιάννης στο ακορντεόν, και η Δέσποινα Καρρά με τον Γιώργο Βράντζα στο τραγούδι. Ακολούθησε γλέντι για όλο τον κόσμο.

Η δεύτερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Ιουλίου 2019 και ώρα 20:30 στην κεντρική πλατεία της Οξύνειας του Δήμου Μετεώρων, με τίτλο «Μια κόρη μια Χασιώτισσα…».

Η εκδήλωση περιελάμβανε μουσικές, χορούς και τραγούδια, πλαισιωμένα με δρώμενα σχετικά με τη ζωή της γυναίκας στη λαϊκή παράδοση, ξεκινώντας από τη γέννησή της και καταλήγοντας στο γάμο μέσα από την καθημερινότητα και κοινωνικά τελετουργικά

Συμμετείχαν : Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Οξύνειας «Η Μερίτσα», Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Αγναντιάς, Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ξηροκάμπου «ο Άγιος Χαράλαμπος», Πολιτιστικός Σύλλογος Κακοπλευρίου «η Αγία Παρασκευή» και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δήμητρας Γρεβενών και συνόδευσαν οι μουσικοί: Μιχάλης Ράπτης στο κλαρίνο, Γιώργος Αγγέλης στο βιολί, Περικλής Ζήσης στο λαούτο, Βασίλης Γαλάνης στα κρουστά, Αλέξανδρος Αραπογιάννης στο ακορντεόν, και η Δέσποινα Καρρά με τον Γιώργο Βράντζα στο τραγούδι. Ακολούθησε γλέντι για όλο τον κόσμο.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια των εκδηλώσεων, τα κείμενα και την παρουσίαση επιμελήθηκε ο Αχιλλέας Λέρας και στο συντονισμό και την επιμέλεια οργάνωσης ήταν η Βαγγελιώ Μπουντούρη.

Όλες οι εκδηλώσεις ήταν ελεύθερες για το κοινό. Αναμένεται η κεντρική εκδήλωση των Τσιτσανείων 2019 στις αρχές του Σεπτέμβρη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης