"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

«Ώρα μηδέν» για γενικευμένη σύρραξη στη Συρία

lafarm

Σχετικά άρθρα

«Πυρετός» πολεμικής προετοιμασίας έχει καταλάβει τις τελευταίες ώρες τις συμμαχικές δυνάμεις της Δύσης, ενόψει του σφοδρού χτυπήματος που όλα δείχνουν ότι έχει δρομολογηθεί στη Συρία, με αφορμή τις καταγγελίες για χρήση χημικών από το στρατό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, εναντίον ανταρτών, στην Ανατολική Γούτα.

Η άκρως επικίνδυνη κλιμάκωση που έχει επέλθει τις τελευταίες ώρες, ιδιαίτερα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και η αναγγελία της Νίκι Χέιλι, απεσταλμένης της Ουάσινγκτον στον ΟΗΕ, ότι η Αμερική θα δράσει ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του Οργανισμού, έχουν διαμορφώσει ένα σκηνικό γενικευμένης σύρραξης, στην περιοχή, με άγνωστες συνέπειες και επιπτώσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ξεκινήσει ευρεία σύσκεψη με τον αρχηγό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και τον υπουργό Άμυνας, Τζιμ Μάτις, προκειμένου να καταστρωθεί το σχέδιο δράσης στη Συρία. Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ ετοιμάζει τις δικές του κινήσεις, ενώ στην αντίπερα όχθη, η Ρωσία και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποιούν τόσο τις ΗΠΑ, όσο και το Ισραήλ, να μην αποφασίσουν τη μεγάλη κίνηση, που θα ανάψει το φυτίλι της γενικευμένης σύγκρουσης.

Στο πλευρό των ΗΠΑ φέρονται να συντάσσονται οι βασικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, με τις Βρετανία και Γαλλία να ετοιμάζονται για κοινές επιχειρήσεις, ενώ συμμετοχή δεν αποκλείεται να έχει και η Γερμανία, πλοίο της οποίας συνοδεύει ήδη τα πλοία του αμερικανικού στόλου που πλέουν στη Μεσόγειο. 

Στο άλλο στρατόπεδο, η Ρωσία στηρίζει τη Συρία και τον πρόεδρο Άσαντ, ενώ στο πλευρό της βρίσκεται το Ιράν, το οποίο διατηρεί ήδη στρατιωτικές μονάδες στα εδάφη της Συρίας.

 

Τερέζα Μέι: Έτοιμη να ανάψει το πράσινο φως για επίθεση

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είναι έτοιμη να δώσει το πράσινο φως προκειμένου η Βρετανία να συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ως απάντηση για την φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία, μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο BBC. Η Μέι δεν θα ζητήσει προηγουμένως την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου, σημειώνει το BBC, χωρίς να κατονομάσει τις πηγές του.

Μακρόν: Αποφασίζουμε τις κινήσεις μας

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινώσει την απάντησή της στην καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία και, εφόσον λάβει την απόφαση να προχωρήσει σε πλήγματα, αυτά τα πλήγματα θα στοχοθετήσουν τις «εγκαταστάσεις με τα χημικά» του καθεστώτος και σε καμία περίπτωση τους «συμμάχους» της Δαμασκού, τη Ρωσία και το Ιράν, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας (…). Σε καμία περίπτωση οι αποφάσεις που θα λαμβάναμε δεν θα είχαν προορισμό να πλήξουν τους συμμάχους του καθεστώτος ή να επιτεθούν εναντίον οποιουδήποτε αλλά να επιτεθούν στις εγκαταστάσεις με χημικά που διαθέτει το καθεστώς» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Η Γαλλία «δεν επιθυμεί οποιαδήποτε κλιμάκωση» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο Σαουδάραβας πρίγκιπας, που βρίσκεται στο Παρίσι σε επίσημη επίσκεψη, διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα μπορούσε να εμπλακεί σε ενδεχόμενα πλήγματα που θα επικεντρώνονταν στο καθεστώς της Δαμασκού μετά την φερόμενη επίθεση με χημικά του Σαββάτου.

«Εάν η συνεργασία μας με τους εταίρους μας το αξιώνει, εμείς θα δώσουμε το παρόν» απάντησε ο Σαλμάν στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο η χώρα του να συμμετάσχει σε πιθανά πλήγματα στη Συρία.

Πούτιν σε Νετανιάχου: Μην επιτεθείς στη Συρία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προέτρεψε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην κάνει τίποτε που θα αποσταθεροποιούσε τη Συρία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, ο Πούτιν υπογράμμισε στον Νετανιάχου ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η κυριαρχία της Συρίας.

Η Συρία, το Ιράν και η Ρωσία υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από μια αεροπορική επιδρομή ενάντια σε μια συριακή αεροπορική βάση την Κυριακή που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο επτά Ιρανών στρατιωτικών. Το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει, ούτε διαψεύσει αυτόν τον ισχυρισμό.

Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρος έτοιμες για χτύπημα

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βρετανικές αεροπορικές βάσεις στην Κύπρο, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα επιδρομές εντός των εδαφών της Συρίας και προφανώς εναντίον θέσεων των κυβερνητικών δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή από τη βρετανική ηγεσία, οι βάσεις στην Κύπρο αναμένεται να υποδεχθούν τις αμέσως επόμενες ώρες γαλλικά μαχητικά τύπου Rafale, τα οποία θα απογειωθούν από τη βάση St Dizier στη Γαλλία, έτοιμα να επιχειρήσουν μαζί με βρετανικά αεροσκάφη στη Συρία.

Λίγα 24ωρα μετά την επίθεση στην Ανατολική Γούτα εναντίον θέσεων ανταρτών και τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης Άσαντ για χρήση χημικών, οι συμμαχικές δυνάμεις, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, φέρονται έτοιμες να ξεκινήσουν μία γενικότερη επιχείρηση.

Οι συνέπειες μίας πιθανής επίθεσης κατά του καθεστώτος Άσαντ είναι απρόβλεπτες, καθώς η Ρωσία έχει προειδοποιήσει για «ανεξέλεγκτες καταστάσεις».

Ανταλλαγή απειλών μεταξύ Τραμπ-Μόσχας

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί ανταλλαγή απειλών μεταξύ των εκπροσώπων του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού προέδρου, μέσω των social media και επίσημων αντιδράσεων. Τις απειλές στη Ρωσία για την κατάρρίψη οποιουδήποτε αμερικανικού πυραύλου εκτοξευτεί στη Συρία, επέστρεψε με νέο μήνυμά του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. 

«Η Ρωσία απειλεί να καταρρίψει όλους τους πυραύλους που θα εκτοξευθούν στη Συρία. Να είσαι έτοιμη, Ρωσία, γιατί έρχονται, όμορφοι, καινούριοι και “έξυπνοι”! Δεν θα έπρεπε να είσαι σύμμαχος με ένα Δολοφονικό Κτήνος που σκοτώνει τον λαό του και το απολαμβάνει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Donald J. Trump

@realDonaldTrump

Russia vows to shoot down any and all missiles fired at Syria. Get ready Russia, because they will be coming, nice and new and “smart!” You shouldn’t be partners with a Gas Killing Animal who kills his people and enjoys it!

Άμεση η ανταπάντηση της Μόσχας

Μέσα σε λίγα λεπτά ήρθε και η απάντηση από τη Μόσχα διά στόματος της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία τόνισε ότι «εάν οι πύραυλοι ήταν έξυπνοι, θα στόχευαν τρομοκράτες».

«Οι έξυπνοι πύραυλοι θα έπρεπε να στρέφονται προς τους τρομοκράτες και όχι στη νόμιμη κυβέρνηση (της Συρίας), η οποί έχει αφιερώσει αρκετά χρόνια για να καταπολεμήσει τη διεθνή τρομοκρατία που δραστηριοποιείται εντός των συνόρων της», τόνισε η Ζαχάροβα.

«Πληροφορήθηκαν οι ειδικοί του ΟΑΧΟ [του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων] ότι τώρα έξυπνοι πύραυλοι θα καταστρέψουν όλα τα στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων στο πεδίο; Ή μήπως η όλη ιδέα είναι να καλύψουμε γρήγορα την πρόκληση με έξυπνους πυραύλους ώστε οι διεθνείς ειδικοί να μην έχουν τίποτα να εξετάσουν ως στοιχεία;» έγραψε η Ζαχάροβα στο Facebook.

«Χειρότερες οι σχέσεις μας με τη Ρωσία και από τον Ψυχρό Πόλεμο»

Λίγη ώρα αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος σε νέο μήνυμά του, επεσήμανε ότι ποτέ άλλοτε από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία δεν ήταν χειρότερες.

«Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι χειρότερες από κάθε άλλη φορά και συμπεριλαμβάνεται και ο Ψυχρός Πόλεμος. Δεν υπάρχει λόγος για αυτό. Η Ρωσία χρειάζεται βοήθεια με την οικονομία της, κάτι που θα ήταν πολύ έυκολο να κάνουμε και χρειάζεται όλα τα κράτη να συνεργαστούμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Donald J. Trump

@realDonaldTrump

Our relationship with Russia is worse now than it has ever been, and that includes the Cold War. There is no reason for this. Russia needs us to help with their economy, something that would be very easy to do, and we need all nations to work together. Stop the arms race?

Σε νέα ανάρτησή του, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί τον εισαγγελέα Μιούλερ για τις κακές σχέσεις με τη Ρωσία, καθώς, σύμφωνα με τη δήλωσή του, επιδεινώθηκαν μετά την «ψεύτικη έρευνα» για τη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές.

Αγριεύει η κόντρα Ρωσίας – ΗΠΑ

Η κόντρα  Ρωσίας-ΗΠΑ με αφορμή τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των δύο χωρών στη Συρία κινδυνεύει να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

Χθες, ο Ρώσος πρεσβευτής στον Λίβανο προειδοποίησε ότι ο στρατός της χώρας του είναι έτοιμος να καταρρίψει οποιονδήποτε πύραυλο εκτοξεύσουν οι Αμερικανοί στη Συρία αλλά και να βομβαρδίσει τις βάσεις απ’ όπου θα εκτοξευθεί αυτός ο πύραυλος!

Μιλώντας στο κανάλι al-Manar ΤV την Τρίτη, ο Αλεξάντερ Ζασίπκιν ανέφερε ότι μάλιστα ότι η παραπάνω ανοιχτή απειλή δεν αποτελεί δική του δήλωση, αλλά δήλωση του προέδρου Πούτιν και του Ρώσου αρχηγού του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων. «Αν υπάρξει επίθεση από τους Αμερικανούς τότε… οι πύραυλοι θα καταρριφθούν και θα χτυπήσουμε ακόμα και τις πηγές από τις οποίες προήλθαν οι πύραυλοι» είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος διπλωμάτης.

Δεν σχεδιάζει συνομιλίες με Τραμπ, Μέρκελ και Μακρόν ο Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει προς το παρόν προγραμματισμένες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ , την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Όχι δεν είναι προγραμματισμένο», ήταν η απάντηση του Πεσκόφ στην ερώτηση ο ερώτημα αν ο πρόεδρος Πούτιν προτίθεται να επικοινωνήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αναφερόμενες σε ενδεχόμενες συνομιλίες με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Πεσκόφ είπε ότι «τέτοιες επαφές δεν υπάρχουν στο πρόγραμμα», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αναφέρεται μόνο στις επαφές των ηγετών: «Έχω υπ’ όψιν μου (τις επαφές-σ.σ) σε επίπεδο κορυφής».

Τραμπ: Η ευθύνη στον Μιούλερ και στην ψεύτικη έρευνα

Σε νέα ανάρτησή του, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί τον εισαγγελέα Μιούλερ για τις κακές σχέσεις με τη Ρωσία, καθώς, σύμφωνα με τη δήλωσή του, επιδεινώθηκαν μετά την «ψεύτικη έρευνα» για τη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές.

«Η εχθρότητα με τη Ρωσία οφείλεται κυρίως στην Ψευδή και Διεφθαρμένη Ρωσική Έρευνα, που προκάλεσαν όλοι οι πιστοί Δημοκρατικοί, ή πρόσωπα που εργάστηκαν για τον Ομπάμα. Ο (ειδικός εισαγγελέας) Μάλερ είναι εκείνος που έχει τις περισσότερες συγκρούσεις (συμφερόντων)», έγραψε ο Τραμπ σε μήνυμά του στο Twitter.

Donald J. Trump

@realDonaldTrump

Much of the bad blood with Russia is caused by the Fake & Corrupt Russia Investigation, headed up by the all Democrat loyalists, or people that worked for Obama. Mueller is most conflicted of all (except Rosenstein who signed FISA & Comey letter). No Collusion, so they go crazy!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης