"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

«Άδοντες καί Ψάλλοντες ἐν τῇ καρδίᾳ…» από το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων

lafarm

Σχετικά άρθρα

 
Το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων συμμετείχε στο φεστιβάλ βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα 6-9 Μαίου 2017, στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Προγραμμάτων «Γέφυρες Πολιτισμού» και «Αἰνεῖτε αὐτὸν ἐν χορδαῖς καὶ ὀργάνῳ».

Εμφάνιση 4.jpg

Aπό το Σάββατο 6 Μαΐου έως και την Τρίτη 9 Μαΐου, τα χορωδιακά σύνολα βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής καθώς και το ορχηστρικό σύνολο παραδοσιακής μουσικής του σχολείου μας, βρέθηκαν στην πανέμορφη πόλη της Καβάλας όπου οι μαθητές μας συμμετείχαν στις εκδηλώσεις με τίτλο «Άδοντες καί Ψάλλοντες ἐν τῇ καρδίᾳ…» που συνδιοργάνωσαν το Μουσικό Σχολείο Καβάλας, ο Δήμος Καβάλας και η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως & Θάσου, προς τιμήν του πολιούχου της πόλης και μεγάλου Αποστόλου των Εθνών, Απόστολο Παύλο.

 

Οι μαθητές μας πήραν μέρος σε βιωματικά εργαστήρια και σεμινάρια παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής όπου είχαν τη χαρά να διδαχθούν από διακεκριμένους μουσικούς και έγκριτους μουσικολόγους, με θέμα την ψαλτική τέχνη της ορθόδοξης Εκκλησίας, τη θρησκευτική και τη δημοτική μας μουσική. 
Το αποτέλεσμα των βιωματικών εργαστηρίων παρουσιάστηκε σε μία μεγάλη συναυλία που δόθηκε το βράδυ της Δευτέρας 8 Μαΐου, στο υπέροχο θέατρο των αρχαίων Φιλίππων όπου και ξεναγηθήκαμε την πρώτη μέρα του ταξιδιού μας έτσι ώστε οι μαθητές μας να γνωρίζουν τη σπουδαιότητα του χώρου στον οποίο θα έδιναν τη συναυλία τους. 
Κάτω από το ασημένιο φως του φεγγαριού οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να βιώσουν τη βυζαντινή χοροστασία μέσα σε ένα τόσο σπουδαίο χώρο! 

Εμφάνιση 3.JPG
Η έναρξη της μοναδικής αυτής βραδιάς έγινε με τις αγγελικές φωνές Αγιορειτών Μοναχών οι οποίοι απέδωσαν εκκλησιαστικούς ύμνους πριν δώσουν το βήμα στους μαθητές μας. 
Τα ορχηστρικά και χορωδιακά σύνολα 15 Μουσικών Σχολείων από όλη την Ελλάδα συνέπραξαν και απέδωσαν ψαλμούς και παραδοσιακά τραγούδια σε μία μεγαλειώδη πραγματικά συναυλία, υπό τη διεύθυνση του χοράρχη π. Νεκταρίου Πάρη, Αναπληρωτή Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του μαέστρου κ Χρίστου Τσιαμούλη, Ερμηνευτή και Καθηγητή Παραδοσιακών Οργάνων στο Τμήμα Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και της κ. Σοφίας Νεοχωρίτου. Εκατοντάδες μαθητές με κοινό γνώμονα την αγάπη για την μουσική, αψήφησαν την κούραση και πλημμύρισαν τον τόπο με τους ήχους των μουσικών οργάνων και τις μελωδικές φωνές τους. Στις μελωδικές φωνές των μαθητών ήρθε να προστεθεί και η αγαπημένη, αισθαντική φωνή του κ. Αλέξη Κωστάλα που συντόνισε και παρουσίασε την εκδήλωση, αλλά και η επίσης αγαπημένη και χαρακτηριστική φωνή του ηθοποιού κ. Άγγελου Αντωνόπουλου που ανάγνωσε κείμενα του Αποστόλου Παύλου.

Τη Δευτέρα το πρωί, το σχολείο μας παρουσίασε στην πλατεία Ελευθερίας, την κεντρική πλατεία της Καβάλας, τραγούδια από την ελληνική μουσική παράδοση ενώ ταυτόχρονα σε διάφορα σημεία της πόλης παρουσίαζαν και τα υπόλοιπα συμμετέχοντα σχολεία τα δικά τους μουσικά προγράμματα. 
Το αποτέλεσμα; Απλά υπέροχο, μαγικό : για ώρες, κατά τη διάρκεια του πρωινού, η πόλη ηχούσε χαρούμενα, μελωδικά και παραδοσιακά χάρη σε εκατοντάδες παιδιά.

Εμφάνιση 1.jpg

Το σημαντικότερο,ωστόσο, ως μοναδικό και πρωτοποριακό για τα ελληνικά τουλάχιστον δεδομένα, εγχείρημα, είναι ότι χορός των μαθητών μας που αποτελούνταν από 60 μέλη, έψαλε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής του Παραλύτου. 
Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την μοναδική και ιδιαίτερη αυτή εμπειρία. Δεν υπάρχουν λέξεις για να αποδώσουν τις εξαιρετικά συγκινητικές στιγμές που βιώσαμε όλοι μας, τόσο εμείς και οι μαθητές μας όσο και οι παραβρισκόμενοι πιστοί που με δάκρυα στα μάτια μας ευχαριστούσαν και μας συνέχαιραν στο τέλος της Θείας Λειτουργίας! 
Μας συγκίνησαν ιδιαίτερα τα λόγια του π. Μιχαήλ Κωνσταντινίδη, εφημέριου του Ναού, ο οποίος μας παρέδωσε ευχαριστήρια επιστολή όπου γράφει μεταξύ άλλων : 
” Ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας για την παρουσία σας και για την μυσταγωγία που πλημμυρίσατε τις ψυχές μας κατά τη σημερινή λατρευτική μας σύναξη.
Αυτή η Κυριακή ήταν μία ξεχωριστή ημέρα για εμάς.
Ευχόμαστε ολοψύχως τον εν Αγίω Πνεύματι φωτισμόν σας και κάθε επιτυχία στους ευγενείς στόχους και σκοπούς σας.”

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι απολαύσαμε τις συναυλίες Λόγιας Εξωτερικής Ανατολικής Μουσικής, της ορχήστρας “Εμμέλεια” υπό τη διεύθυνση του κ. Χρίστου Τσιαμούλη κατά την τελετή έναρξης και του Μουσικού Συνόλου Νάρντα του ΤΕΙ Ηπείρου Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή κ. Μάρκου Σκούλιου κατά την τελετή λήξης.

Αυτά και πολλά άλλα ζήσαμε αυτές τις τέσσερεις αξέχαστες μέρες στην πανέμορφη Καβάλα κατά τη διάρκεια των οποίων επισκεφτήκαμε επίσης το Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, το σπήλαιο της Αλιστράτης Σερρών καθώς και το Μουσείο Καπνού και την παλιά πόλη της Καβάλας. Την πόλη της Καβάλας που είχε μετατραπεί σε μία υπαίθρια γκαλερί με την εικαστική παρέμβαση με τίτλο “Αγγελογραφίες” του γνωστού καλλιτέχνη Κώστα Ηρακλή Γεωργίου.

Θερμές ευχαριστίες στους διοργανωτές και ιδιαίτερα στον Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, κ. Ιωάννη Κακάρα, που είναι ο εμπνευστής και η ψυχή της όλης διοργάνωσης.

Πολλά πολλά συγχαρητήρια εκ βάθους καρδίας στις ακούραστες μουσικούς μας κ.κ. Δήμητρα Κοσβύρα, Μαρία Κοσβύρα και Σοφία Χαλιάσα για την εξαιρετικά δύσκολη, επίπονη αλλά και με άρτιο αποτέλεσμα δουλειά τους και φυσικά στους πολυαγαπημένους μας μαθητές που μας κάνουν πάντα περήφανους!!!
Ευχαριστούμε επίσης τον κ. Γιώργο Μπομπόκα, Θεολόγο του Σχολείου μας και Ιεροψάλτη, για την πολύτιμη συμβολή του.

Την αποστολή συνόδευσαν οι συμμετέχοντες στα δύο πολιτιστικά προγράμματα : η Διευθύντρια του Σχολείου μας κ. Βασιλική Λύτρα, ο Υποδιευθυντής κ. Χρήστος Κωστάκης και η καθηγήτρια Γαλλικών, κ.Ευαγγελία Σύρρου που ανέλαβε τη διοργάνωση.

 

Εκ μέρους  των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών

Ευαγγελία Σύρρου

Καθηγήτρια Γαλλικών στο Μουσικό Σχολείο  Τρικάλων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης