"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.3 C
Trikala

Άννα Παναγιωταρέα…is back!

lafarm

Σχετικά άρθρα

Με απόφαση της Λίνας Μενδώνη ως υπουργού Πολιτισμού τώρα πλέον, η τέως «εκπρόσωπος τάφου» όπως την αποκαλούσαν το 2014 τα social media, αναλαμβάνει, επισήμως τουλάχιστον αυτή τη φορά, «καθήκοντα ειδικής συμβούλου επικοινωνίας στο Πολιτικό Γραφείο της υπουργού»

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Άννα Παναγιωταρέα είχε στο παρελθόν, επί υπουργίας Κωνσταντίνου Τασούλα, μια άριστη συνεργασία με την γ.γ.του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη όπως βέβαια και με τον τότε Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ήταν αν θυμάστε το 2014 όταν η καθηγήτρια του Α.Π.Θ. και γνωστή δημοσιογράφος τε και δημοσιολόγος, είχε αναλάβει, ατύπως καταρχάς και μετά κάπως πιο επίσημα, το ρόλο της επικοινωνιακής συμβούλου στην ανασκαφή της Αμφίπολης. Αμισθί και τότε.

Αμισθί και τώρα που με απόφαση της Λίνας Μενδώνη ως υπουργού Πολιτισμού πλέον, αναλαμβάνει επισήμως τουλάχιστον αυτή τη φορά «καθήκοντα ειδικής συμβούλου επικοινωνίας, καθ΄υπέρβαση του οριζόμενου ανώτατου αριθμού ειδικών συμβούλων και συνεργατών στο Πολιτικό Γραφείο της υπουργού», όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ. Εκεί και η διευκρίνιση ότι η κυρία Παναγιωταρέα «υπηρετεί εθελοντικά και δεν λαμβάνει μισθό, αποζημίωση ή άλλη οικονομική απολαβή, εκτός των οδοιπορικών της».

Μάλιστα. Άλλωστε εκείνη η πρότερη συνεργασία ήταν προφανώς άριστη, επαναλαμβάνω. Παρότι επιφανείς αρχαιολόγοι και άλλοι επιστήμονες είχαν φρυάξει για τον τρόπο με τον οποίο γινόταν η ανασκαφή και για τις μπουλντόζες που εισέβαλαν στο μνημείο, όπως π.χ. ο Αθανάσιος Νακάσης, πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων, η Αγγελική Κοτταρίδη, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας ή αργότερα ολόκληρος ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ή η κόρη του σπουδαίου αρχαιολόγου Δημήτρη Λαζαρίδη, Αναστασία Λαζαρίδη που οργισμένη αρθρογραφούσε κατηγορώντας όσους συμπεριφέρονται σε μια αρχαιολογική ανασκαφή με όρους «εθνικής παράκρουσης».

Παρότι η ίδια κα Παναγιωταρέα είχε εφεύρει τη μέθοδο Τραμπ στην επικοινωνία πριν κι από τον Αμερικανό πρόεδρο, ενημερώνοντας από την σελίδα της στο Facebook για τα πάντα και κυρίως για τα έως εκείνη τη στιγμή ευρήματα της ανασκαφής, προβλέποντας, κόντρα στον επιστημονικό χρόνο, ότι «το ποιος ή ποιοι είναι (οι νεκροί) θα το μάθουμε σε 12-15 μέρες» και βέβαια διαψεύδοντας δημοσιεύματα που εξέφραζαν επιφυλάξεις και διατηρώντας για την προσωπική της σελίδα το προνόμιο ανέκδοτων φωτογραφιών από τα εσώτερα της ανασκαφής.

Παρότι η κα Παναγιωταρέα είχε τελικώς κατορθώσει να εξοργίσει ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού και ξένου (π.χ. Sunday Times) Τύπου με την επικοινωνιακή της διαχείριση. Και βέβαια παρότι τα social media είχαν φρυάξει κολλώντας της το προσωνύμιο «η εκπρόσωπος τάφου».

Η Αμφίπολη βέβαια τελικά όφειλε να σεβαστεί τις επιστημονικές αρχές και τον αρχαιολογικό χρόνο και κάπως έτσι κατερίφθη εκείνο το επικοινωνιακό εφέ της λαμπερής επίσκεψης Σαμαρά που καλλιεργούσε εθνικές προσδοκίες για την ταυτότητα του μνημείου, όσο έσκαβαν οι μπουλντόζες καταστρέφοντας την πολύτιμη ιστορική «διαστρωμάτωση». Τη δυνατότητά μας δηλαδή να αντιλαμβανόμαστε, να κατανοούμε και κυρίως να διδασκόμαστε και να θυμόμαστε ώστε, όταν χρειάζεται, να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη..

Πηγή: ethnos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης