"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22 C
Trikala

«Άρωμα» Μιλάνου αποκτά η Λάρισα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Άρωμα»… Μιλάνου σχεδιάζει να δώσει στη Λάρισα η τοπική αυτοδιοίκηση, με την τοποθέτηση στεγάστρου σε σημαντικό μέρος των πεζοδρόμων της «καρδιάς» του εμπορικού κέντρου της, μετατροπή κεντρικών δρόμων σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας και εγκατάσταση αεριζόμενων και κλιματιζόμενων καθιστικών χώρων στο ύπαιθρο.

Παράλληλα, στα σκαριά βρίσκεται μεγαλεπήβολο σχέδιο απαλλοτρίωσης και κατεδάφισης αρκετών κτιρίων στο ιστορικό κέντρο,
προκειμένου, με τη διαμόρφωση πλατείας, να αναδειχθεί περαιτέρω το αρχαίο θέατρο της πόλης και να υπάρχει καλύτερη θέα προς αυτό από περισσότερα σημεία.

Μιλώντας στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ανάπτυξης Λαρισαίων, Παναγιώτης Νταής, υποστήριξε ότι και για τα δύο έργα τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα και τόνισε ότι εντάσσονται στην προσπάθεια προσέλκυσης περισσότερων τουριστών στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας.

Στέγαστρο στα παλιά Παλιατζίδικα

Η περιοχή των Παλαιών Παλιατζίδικων, στη συνοικία του Αγίου Αχιλλείου και πιο συγκεκριμένα ο πεζόδρομος της οδού Ανδρούτσου θα αποτελεί το κέντρο της σκεπαστής αγοράς της Λάρισας. Σήμερα σε αυτόν τα κτίρια είναι παραδοσιακά, με τα περισσότερα να ξεπερνούν τα εκατό χρόνια «ζωής», ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι τοπικού χαρακτήρα.

Η γειτονική με τον πεζόδρομο της Ανδρούτσου κεντρική οδός Βενιζέλου θα μετατραπεί σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας και θα επιτρέπεται μόνο η διέλευση ποδηλάτων και λεωφορείων, ενώ στα πεζοδρόμιά του θα τοποθετηθούν μεγάλα σκίαστρα. Διάφορες παρεμβάσεις σχεδιάζεται να γίνουν και στην οδό Φιλελλήνων, καθώς και στους πεζοδρόμους Λαπίτων, Πόρου και πάροδος Ερμού.

Επίσης, στις οδούς και τους πεζοδρόμους που θα μπουν το στέγαστρο και τα σκίαστρα, θα τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν, υδάτινες νησίδες, αεριζόμενα και κλιματιζόμενα με φωτοβολταϊκά παγκάκια, δωρεάν για όλους wi-fi, πλατφόρμες για κοινόχρηστα ποδήλατα και σταθμοί φόρτισης ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων.

«Η προσπάθεια γίνεται σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας, προκειμένου το κέντρο της πόλης να γίνει πιο δελεαστικό, αλλά και να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα των καταστημάτων, καθώς και ολόκληρης της πόλης», ανέφερε στο ethnos.gr ο κ. Νταής.

Κατά τον ίδιο, για την υλοποίηση του έργου ο Δήμος Λαρισαίων θα διαθέσει 1,5 εκατομμύρια ευρώ και άλλες 200.000 ευρώ ο τοπικός εμπορικός σύλλογος. Μέχρι τις 5 Νοεμβρίου ο φάκελος του έργου θα κατατεθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης για την απαραίτητη έγκριση.

Ο κ. Νταής εκτιμάει ότι, αν δεν υπάρξει κάποια γραφειοκρατική καθυστέρηση στην όλη διαδικασία, τα Χριστούγεννα του 2019 η Λάρισα θα διαθέτει σκεπαστή αγορά.

Ανάδειξη αρχαίου θεάτρου

Τα ακίνητα που βρίσκονται μεταξύ των οδών Βενιζέλου, Παπαναστασίου και Απόλλωνος, προτίθεται να κατεδαφίσει ο Δήμος Λαρισαίων, προκειμένου να αναδειχθεί περαιτέρω το 3 ου αιώνα π.Χ. θέατρο της πόλης. Κατά τον Παναγιώτη Νταή, ήδη οι περισσότεροι ιδιοκτήτες συμφώνησαν για απαλλοτρίωση του ακινήτου τους και το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι προσπάθειες, για να συμφωνήσουν και οι υπόλοιποι. Το συνολικό κόστος των απαλλοτριώσεων και της διαμόρφωσης πλατείας μπροστά στο αρχαίο θέατρο ανέρχεται στα 7 εκατομμύρια ευρώ.

 

«Άρωμα» Μιλάνου αποκτά η Λάρισα (pics)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης