"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.7 C
Trikala

Έκπτωση αν προπληρώσεις το ρεύμα!

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Κόκκινο χτυπά η ρευστότητα της ΔΕΗ που αναζητά νέους τρόπους για να την ενισχύσει.

Τέτοιος τρόπος είναι και η προπληρωμή από τους συνεπείς πελάτες της κατανάλωσης του ρεύματος για ένα ολόκληρο χρονο με αντάλλαγμα έκπτωση 6%!

Κίνηση που αποσκοπεί σε διπλό στόχο. Επιχειρεί αφενός να κρατήσει τους πελάτες τους για τουλάχιστον ένα χρόνο, παρέχοντας τους μπόνους έκπτωση 6%, προκειμένου να μην φύγουν για τον ανταγωνισμό.

Αποτελεί ωστόσο και αυτό δείγμα της μεγάλης ανάγκης της ΔΕΗ για ρευστότητα, καθώς οι ανεξόφλητες οφειλές από λογαριασμούς ρεύματος στερούν από τα ταμεία της πάνω από 2 δισ. ευρώ (σχεδόν το 50% του τζίρου της).

Σε μια μάλιστα στιγμή που έχει μπροστά της αποπληρωμές δόσεων ομολόγου, ύψους 200 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2017, η ΔΕΗ πασχίζει να αντλήσει την οποιαδήποτε ρευστότητα υπάρχει στην αγορά.

Σε αυτή τη λογική κινείται και το σχέδιο “πλήρωσε με μπροστά για το ρεύμα της χρονιάς και θα πάρεις έκπτωση”. Μέτρο που μαζί με αρκετά άλλα, παρόμοιας κατεύθυνσης, αναμένεται να ανακοινώσει η ΔΕΗ στην προσεχή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, στις 9 Ιανουαρίου.

Στην ίδια συνεδρίαση η διοίκηση σχεδιάζει να ανακοινώσει το νέο πρόγραμμα διακανονισμών, και ακόμη περισσότερες εκπτώσεις για τους συνεπείς πελάτες αλλά και για όσους, όντας σε ρύθμιση, καταφέρνονυν να εξοφλήσουν τις δόσεις εμπρόθεσμα. Εξετάζεται για παράδειγμα να συμπεριληφθεί στις ανακοινώσεις του Ιανουαρίου ακόμη και πάγωμα των χρεών (δηλαδή να μην προσαυξάνονται με τόκους) όσων καταναλωτών οφείλουν στην επιχείρηση έως 1.000 ευρώ, και εφόσον εξυπηρετούν κανονικά τις δόσεις τους.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι όσοι χρωστούν σήμερα στη ΔΕΗ ποσά έως 1.000 ευρώ, ανέρχονται σε… ένα εκατομμύριο. Ετερο μέτρο που συζητείται από τη διοίκηση είναι οι καταναλωτές αυτής της κατηγορίας, εφόσον “κρατούν” την οφειλή τους κάτω από τα 1.000 ευρώ, να ανταμείβονται με έκπτωση 8%-10%. Σήμερα τόσο οι συνεπείς καταναλωτές, όσο και εκείνοι που ναι μεν βρίσκονται σε ρύθμιση αλλά την εξυπηρετούν, απολαμβάνουν έκπτωση 15% στο ρεύμα. Δεν είναι ωστόσο σαφές αν η έκπτωση αυτή θα συνεχίσει να ισχύει και μετά τις 31 Δεκεμβρίου ή θα ανακοινωθεί κάποια άλλη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το νέο πρόγραμμα διακανονισμών της ΔΕΗ επρόκειτο να ανακοινωθεί χθες από τη διοίκηση. Τελικά δεν συζητήθηκε στο Δ.Σ, παρά πήρε αναβολή για το επόμενο (9/1/2017) με σκεπτικό μη τυχόν ανακοπεί το κύμα όσων σπεύσουν να διακανονίσουν τα χρέη τους έως τις 31 Δεκεμβρίου, οπότε και εκπνέει το ισχύων πρόγραμμα των 36 δόσεων.

Ακριβώς εξαιτίας των ανεξόφλητων λογαριασμών, το πρόβλημα της ΔΕΗ με τη ρευστότητα παραμένει σταθερά μεγάλο. Χρωστά πολλά και της χρωστούν πολλά οι πάντες, τα έσοδα της συρρικνώνονται μήνα με το μήνα δίχως δυνατότητα αναπλήρωσης, και οι μνημονιακές επιβαρύνσεις δεν της αφήνουν περιθώρια.

Στο εννεάμηνο ο τζίρος της ΔΕΗ μειώθηκε με σχεδόν διψήφιο ποσοστό, κατά 9,2% ή 411 εκατ. ευρώ, (σσ: διαμορφώθηκε στα 4,04 δισ. ευρώ) τόσο λόγω των εκπτώσεων, όσο και λόγω της συνεχιζόμενης απώλειας μεριδίων. Σε επίπεδο πάντως κερδών υπήρξε αύξηση, καθώς διαμορφώθηκαν σε 69,5 εκατ. ευρώ έναντι 5,9 εκατ ευρώ πέρυσι.

Το καλό νέο είναι ότι οι επισφάλειες μειώνονται, όπως είχε προβλέψει προ ημερών και η Axia. Στο εννεάμηνο μειώθηκαν κατά 215,3 εκατ ευρώ, και διαμορφώθηκαν στα 388 εκατ έναντι 603 εκατ. ευρώ. Και αυτό καθώς οι διακανονισμοί αρχίζουν να αποδίδουν αφού ως το τέλος του έτους υπολογίζεται ότι 600.000 πελάτες θα έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, όπως ανέφερε χθες ο επικεφαλής της επιχείρησης Μ.Παναγιωτάκης. Εννοείται ότι η παροχή επιπλέον έκπτωσης σε όσους πληρώνουν τη δόση εμπρόθεσμα, αυξάνει τις πιθανότητες οι καταναλωτές αυτοί να συνεχίσουν να τηρούν το διακανονισμό, και άρα μειώνει τις επισφαλείς προβλέψεις της ΔΕΗ.

Γιώργος Φιντικάκης (liberal.gr)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης