"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.5 C
Trikala

Έλεος πια εκεί στη ΝΔ.

lafarm

Σχετικά άρθρα

ypopsifioi-ND4-864x400_c
Γεώργιος Μακρυνίκας
Μαθηματικός
Πρ. Νομάρχης

Makrinikas G
Η εκλογή νέου Προέδρου στη Νέα ∆ηµοκρατία δεν είναι -όπως πολλοί πιστεύουν- ένα θέµα αποκλειστικά κοµµατικό. ∆εν είναι ένα θέµα στενά «παραταξιακό». Η ύπαρξη ισχυρής αξιωµατικής αντιπολίτευσης, ικανής να αποτελέσει ανά πάσα στιγµή αξιόπιστη εναλλακτική λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας, είναι εθνική ανάγκη και δηµοκρατική επιταγή. Και εποµένως, η ανάδειξη του νέου ηγέτη της Κεντροδεξιάς δεν αφορά µόνο τα µέλη, τα στελέχη και τους φίλους του κόµµατος που σήµερα την εκφράζει, αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Αλλωστε, η ισορροπία στη λειτουργία του πολιτεύµατος εξασφαλίζεται µόνον όταν απέναντι στην εκάστοτε κυβέρνηση υπάρχει µια σοβαρή, αξιόπιστη και εποικοδοµητική αντιπολίτευση που θα «αναγκάζει» την εκτελεστική εξουσία να βελτιώνεται καθηµερινά προς όφελος του λαού και του τόπου.

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ µπορεί να µην είχε τη βαριά µοίρα του άλλου ιστορικού κόµµατος της µεταπολίτευσης, του ΠΑΣΟΚ -που κυριολεκτικά εξαϋλώθηκε πολιτικά τα τελευταία έξι χρόνια- αλλά πάντως υπέστη και αυτή σηµαντική φθορά. Η Ν.∆. έχει απολέσει µέχρι σήµερα περίπου τα δύο τρίτα της εκλογικής της δύναµης και επιρροής.

Είναι άλλωστε κοινό µυστικό ότι πολλοί από τους εναποµείναντες ψηφοφόρους της την επιλέγουν πλέον είτε από… κεκτηµένη ταχύτητα , και ελάχιστοι την ψηφίζουν σήµερα µε την πίστη και τον ενθουσιασµό που το έκαναν κάποτε, στις ένδοξες περιόδους της ιστορικής της διαδροµής…

Η ΕΙΚΟΝΑ της σηµερινής Ν.∆. είναι εξαιρετικά «κουρασµένη». Η περίοδος Σαµαρά έβλαψε σοβαρά την πολιτική «υγεία» του κόµµατος. Οι υποσχέσεις για επαναδιαπραγµάτευση του µνηµονίου, τα µεγαλεπήβολα σχέδια των Ζαππείων που ποτέ δεν τέθηκαν σε εφαρµογή, οι αντιµνηµονιακές κορώνες που κατέληξαν στο «ουδείς αναµάρτητος» της θεαµατικής «κωλοτούµπας» του τότε πρωθυπουργού µπροστά στη Μέρκελ, η σκληρή φοροµπηχτική πολιτική σε βάρος της µεσαίας τάξης, που ήταν πάντα η ραχοκοκαλιά της αστικής παράταξης, και η ανοχή που η Ν.∆. επέδειξε σε φαινόμενα διαπλοκής υπονόµευσαν την αξιοπιστία της και την οδήγησαν σταδιακά στην πολιτική απαξίωση. Και βέβαια εξίσου σηµαντική βλάβη στην πολιτική φυσιογνωµία του κόµµατος προκάλεσε και η δεξιά στροφή της ίδιας αυτής περιόδου, που εκφράσθηκε µε τα αλλοπρόσαλλα ανοίγµατα Μπαλτάκου προς την κατηγορούµενη για σύσταση εγκληµατικής οργάνωσης ηγεσία της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής .
Οσον αφορά τη χώρα ο κ. Σαμαράς αναμφίβολα την παρέδωσε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το χάος που παρέλαβε , ωστόσο δεν προχώρησε όσο έπρεπε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, και δεν εξήγησε με κατανοητό τρόπο στους πολίτες γιατί υφίστανται αυτές τις θυσίες, τι στόχο και ποιο χρονικό ορίζοντα έχουν.

ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ η αυτοαποκαλούµενη «φιλελεύθερη παράταξη», η οποία στο παρελθόν δήλωνε ότι καλύπτει πολιτικά όλο τον δηµοκρατικό χώρο µέχρι τις παρυφές της σοσιαλδηµοκρατίας, άφησε πολιτικά ανεκµετάλλευτο τον χώρο του κέντρου, και σίγουρα δεν προσέλκυσε τους µετριοπαθείς αστούς.

ΣΗΜΕΡΑ, το κεντρικό θέµα για τη Ν.∆. είναι ακριβώς αυτό: Ο επανακαθορισµός της ιδεολογικοπολιτικής της ταυτότητας, ο εκσυγχρονισµός και η ανανέωση του πολιτικού της λόγου, η ανάκτηση του ηθικού πλεονεκτήµατος -που θα επιτευχθεί µόνον αν συγκρουσθεί µε τη διαφθορά και τη διαπλοκή- και η προώθηση στη «βιτρίνα» της νέων, επιτυχηµένων και άφθαρτων στελεχών, µε σοβαρές επαγγελµατικές περγαµηνές και πολύπλευρη κοινωνική δράση.

Να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος µε βασικό κριτήριο την ικανότητά του να οργανώσει αυτές τις απαραίτητες εσωτερικές διαδικασίες, να διευθύνει τον δηµοκρατικό διάλογο, να αναλύσει µαζί µε τα µέλη και τα στελέχη του κόµµατος τις αιτίες της πολιτικής συρρίκνωσης της Ν.∆. τα τελευταία χρόνια και στη συνέχεια να «συνθέσει» τα συµπεράσµατα σε ένα νέο οδικό χάρτη παραταξιακής πορείας.

Λένε ότι η νίκη έχει πολλούς πατέρες και η ήττα έναν αλλά στην περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας συμβαίνει το αντίθετο.
Η βαριά ήττα στις εκλογές έχει πολλούς πατέρες και ας κάτσουν να σκεφτούν τι έχει πάει στραβά.
Ένας λαδοπόντικας των media έγραψε ότι ο Αντώνης Σαμαράς υπονόμευσε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη κι ότι αυτή είναι η εκτίμηση του προέδρου της ΝΔ και του επιτελείου του.
Θα έπρεπε να ντρέπονται όταν μιλάνε για τον Σαμαρά ως υπονομευτή της ΝΔ την περίοδο αυτή και υπεύθυνο για την ήττα.
Αυτός ήταν που έδωσε τη θέση του στον Μεϊμαράκη και τον στήριξε όσο μπορούσε παρά τις αντιρρήσεις του για την επικοινωνιακή τακτική που ακολουθήθηκε. Αλλά και την πικρία του γιατί δεν στηρίχθηκε το όποιο έργο της περιόδου 2012-2014 από τη Νέα Δημοκρατία του Μειμαράκη.
Ο κ. Μεϊμαράκης ομολογουμένως έκανε έναν τίμιο αγώνα και το πάλεψε μέχρι τέλους, με πολλά λάθη όμως στη τακτική.Έχασε από τον Τσίπρα κατά κράτος, οδήγησε τη ΝΔ στην υπογραφή ενός μνημονίου χωρίς όρους, με τα χέρια και τα πόδια ψηλά. Ξεκινάει τον αγώνα του για την ηγεσία της ΝΔ με ένα στρατηγικό μείον έχει ήδη ηττηθεί και διεκδικεί την ΝΔ ως ο ηττημένος υποψήφιος.
Δοκιμάστηκε και ηττήθηκε με 7% από τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ., έχασε, έχοντας απέναντι του ένα Τσίπρα απίστευτων λαθών.
Οι δυνατότητές του είναι περιορισμένες και το γνωρίζει.
Οι άλλοι, οι μεγαλόσχημοι της ΝΔ που νομίζουν ότι τους χρωστά ο θεός γιατί υπάρχουν δεν φταίνε σε τίποτε; Δεν είναι υπονομευτές;
Τι είναι η Ντόρα που έπιασε στασίδι στο πλάι του Μεϊμαράκη και μόλις την είδε ο κόσμος έτρεξε να ψηφίσει κάτι άλλο εκτός από ΝΔ;
Τι είναι ο Σάκης Ιωαννίδης που ως νεολαίος δεν κατάφερε ούτε την ΟΝΝΕΔ να πείσει ότι πρέπει να ψηφίσουν ΝΔ;
Δεν έχει άραγε ευθύνη ο ίδιος ο Καραμανλής που επιτρέπει να παίζουν παιχνίδια με το όνομά του;
Έλεος πια εκεί στη ΝΔ.
Πότε θα κάνουν πραγματική αυτοκριτική;
Πότε θα εγκαταλείψουν τα τζάκια την προσπάθεια άλωσης του κόμματος;
Και πότε οι άχρηστοι θα περνιούνται σπουδαίοι αλλά ούτε τα παντελόνια τους δεν μπορούν να κουμπώσουν;
Τέλος, πότε θα πάψουν να βάζουν πληρωμένα πιστόλια να χτυπάνε τον ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ.

Υ. Οι άλλοι δυο συνυποψήφιοι Μητσοτάκης και Γεωργιάδης έκαναν την αυτοκριτική τους για την περίοδο που ήταν υπουργοί ; κατα την άποψη μου δεν έκαναν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε , και εκεί που προσπάθησαν όχι μόνο δεν ολοκλήρωσαν , αλλά προβλήματα στο κόμμα δημιούργησαν.
Και επιπλέον ψήφισαν και είναι φανατικοί μνημονιακοί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης