"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

17 C
Trikala

Ένας σύγχρονος Ηρακλής από την Γαλανόβρυση της Ελασσόνας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Του Κ. Γκιάστα: Πιάνει το αμάξι και το σηκώνει 18 φορές μέσα σε ένα λεπτό. Παίρνει δυο βαλίτσες με τσιμέντο και τις πάει βόλτα. Σηκώνει 50 κιλά στο ένα του χέρι και μάλιστα με επαναλήψεις…Όχι, δεν φοράει σκοτσέζικο κιλτ, όπως έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τους συγκεκριμένους τύπους στην τηλεόραση, ούτε κατάγεται από τα Χάιλαντς για να πιάνει τους βράχους αγκαλιά και να τους μεταφέρει.

Είναι ο Γιάννης Παπακώστας από την ορεινή Γαλανόβρυση της Ελασσόνας, ο 26χρονος που αν μη τι άλλο συμπεριφέρεται σαν σύγχρονος «Ηρακλής» και μάλιστα διακρίθηκε γι’ αυτό.Σε μια διοργάνωση που έγινε πρόσφατα στην Εύβοια και ονομάζεται Strongman, δηλαδή δυνατός άνδρας κατάφερε να πάρει την τρίτη θέση πανελληνίως.

Πρόκειται για κάτι καινούριο στην Ελλάδα που όμως στο εξωτερικό και ειδικά στις βόρειες χώρες (Σκωτία, Ιρλανδία) είναι ευρέως διαδεδομένο. Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχει και διοργάνωση με την επωνυμία Τσάμπιονς Λιγκ, στην οποία μαζεύεται όλη η αφρόκρεμα της Ευρώπης και του κόσμου για να επιδείξει τις δυνατότητές της.

Προπονείται σε έναν χώρο 17 τ.μ. με εργαλεία που έφτιαξε μαζί με τον πατέρα του. Γέμισε τσουβάλια πενήντα κιλών και τα σηκώνει. Όλα μόνος του. «Το είδα στην τηλεόραση και με τράβηξε η δύναμη αυτών των ανθρώπων. Προπονούμαι σε ένα χώρο 17 τ.μ. με όργανα που έφτιαξα με τον πατέρα μου και με τσουβάλια 50 κιλών» εξηγεί στην «Ε» ενώ όσον αφορά στο τι χρειάζεται όμως για να πάρεις μέρος σε τέτοιου είδους δοκιμασία. «Έχει απαιτήσεις σε ενέργεια και ιπποδύναμη. Απαιτεί 4 με 6 προπονήσεις την εβδομάδα από 2,5 με 3 ώρες κάθε ημέρα. Απαιτεί βάρη αλλά και τις σκληρότερες φυσικές μεθόδους προπόνησης.

Κουβάλημα λάστιχων, κουβάλημα σακιών στην άμμο, τρομερή αντοχή και υπομονή. 5-6 γεύματα την ημέρα και τεράστιες ποσότητες σε κάθε γεύμα» και συνεχίζει αναλύοντας πως στο Υπέρτατο Άθλημα Δύναμης δεν ξέρεις πού θα αγωνιστείς. «Μπορεί στην Ανοιχτή Κατηγορία Strongman που θα πας να αγωνιστείς να συμμετάσχεις στην κατηγορία του «Car Deadlift» όπου σηκώνεις αυτοκίνητα ή να σηκώσεις βάρη 50 κιλών με το ένα χέρι με επαναλήψεις ή ακόμη και να συμμετάσχεις στο «Farmer Walking» όπου τρέχεις με 50 κιλά πάνω από το σώμα σου ή στα χέρια σου».Όσον αφορά τώρα στο πώς ξεκίνησε λέει:

«Δεν με συγκινούσε το κορμί αλλά η δύναμή του. Έβλεπα τους πιο δυνατούς Strongmen στον κόσμο και ήθελα να το δοκιμάσω. Άρχισα το ψάξιμο, το διάβασμα και τους πειραματισμούς. Ξυπνάω και το σκέφτομαι, κοιμάμαι και το ονειρεύομαι».Μιλώντας για το μυστικό της επιτυχίας και σε διαδικτυακό τόπο της ιδιαίτερης πατρίδας του elassonacity.gr «Θέλει ψυχή, μυαλό και αντοχή στον πόνο. Για μένα πια είναι φυσιολογικό να πονάω όλη την ημέρα».Όσον αφορά στα όνειρά του λέει: «Αυτή τη στιγμή είμαι ο πιο νέος και το όνειρό μου είναι το Παγκόσμιο».Ο παράξενος αυτός αγώνας που έγινε στην Εύβοια ήταν από τους πρώτους που διοργανώθηκαν στην Ελλάδα και διεξήχθη με συγκεκριμένους κανονισμούς.

Για παράδειγμα το πρώτο event του αγώνα ήταν η Άρση του Αυτοκινήτου (Car Deadlift). Η επίδοση των αθλητών καθοριζόταν από το πόσες φορές θα σηκώσουν το αυτοκίνητο μέσα σε 1 λεπτό. Το αυτοκίνητο ήταν πάνω σε μια μεταλλική βάση με χερούλια. Ένα άλλο αγώνισμα ήταν το (Circus) Dumbbell Press, δηλαδή η πίεση ενός 70κιλου αλτήρα με ένα χέρι.

Νικητής αναδεικνύεται εκείνος που θα κάνει περισσότερες επαναλήψεις (πιέσεις) μέσα σε 60 δευτερόλεπτα. Οι έλξεις γίνονται από τον ώμο, αλλά μόνο με το ίδιο χέρι. Εάν κάποιος θέλει να αλλάξει χέρι, πρέπει να αφήσει στο έδαφος τον αλτήρα, και να τον σηκώσει πάλι στους ώμους και να κάνει την πίεση με το άλλο του χέρι. Ένα άλλο ήταν το Farmer’s Walk, δηλαδή η μεταφορά δύο βαλιτσών από μπετόν σε προκαθορισμένη απόσταση. Οι αθλητές έπρεπε να τρέξουν με τις βαλίτσες μια σημειωμένη διαδρομή μέσα στην άμμο. Η επίδοση καθοριζόταν από τον χρόνο που θα χρειάζονταν οι αθλητές για να εκτελέσουν τη διαδρομή.

Τέλος υπήρχε και η χειροπάλη το γνωστό μπραντ ντε φερ ενώ η ημέρα ολοκληρώθηκε με διελκυστίνδα (tug of war) στην οποία σχηματίστηκαν ομάδες από τους παρευρισκόμενους αθλητές.Όταν του ζήτησε η «Ε» να διαλέξει ποια ήταν η δυσκολότερη δοκιμασία είπε μεταξύ αστείου και σοβαρού: «Μα ο αέρας. Είχε τόσο αέρα εκεί που γίνονταν οι δοκιμασίες που όλα ήταν πιο δύσκολα»…Αυτός είναι ο σύγχρονος Ηρακλής και τυχαία δεν απέχει μακριά από την κατοικία των θεών μόνο τον Όλυμπο…
EΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης