"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.7 C
Trikala

Ένα απογευματινό με την γηραιότερη γυναίκα της Φαρκαδόνας κα Σταυρούλα Καραμάνου

lafarm

Σχετικά άρθρα


Ένα απογευματινό με την μακροβιότερη γυναίκα της Φαρκαδόνας, πέρασαν μέλη του Συλλόγου Γυναικών Φαρκαδόνας  ,καθώς επισκέφτηκαν την κα Σταυρούλα Καραμάνου, η οποία κλείνει τα 103 χρόνια στις 29 Ιουνίου, αναζητώντας το μυστικό της μακροζωίας . Γεννημένη το 1914 στο Πανόραμα Καρδίτσας ήρθε νύφη στη Φαρκαδόνα στα 25 της χρόνια .Ο σύζυγος της εργαζόταν ως τενεκετζής και η ίδια ασχολήθηκε με τη φροντίδα του σπιτιού και της οικογένειας . Μεγάλωσε πέντε παιδιά ,παλεύοντας ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες και έχει πολλά εγγόνια και δισέγγονα .Έζησε σημαντικά γεγονότα ,πόλεμο κατοχή πείνα ,αλλά και χαρές στον αιώνα που πέρασε.


Έχει επίγνωση του πόσο τυχερή είναι που βρίσκεται ακόμα εν ζωή» και έχει αποδεχθεί με ηρεμία, τις επιπτώσεις και τα βάσανα που της έχουν προκαλέσει τα γηρατειά .Πόσο θα ζήσω ακόμη αναρωτιέται, αλλά <<δεν τα βάζει>> με τη Θέληση του Θεού όπως η ίδια μας αναφέρει. Είναι πολύ καλά στην υγεία της ,με μόνη εξαίρεση την αδύναμη ακοή της. Τα γονίδια της οικογένειας της σίγουρα έχουν συμβάλει στη μακροζωία της. <<Ήμουν πολύ δυνατή μας αναφέρει και ακόμη είμαι>> σφίγγοντας μας τα χέρια να μας δείξει τη δύναμη της.
Δεν υπάρχουν μυστικά για την μακροζωίας της μητέρας του ,αν και της αρέσει να τρώει τα πάντα: κρέας, ψάρι, λαχανικά και ακολουθεί ένα συνηθισμένο τρόπο διατροφής» με ελαφριά γεύματα και σε μικρές ς ποσότητες μας ανέφερε ο γιός της κος Σωτήρης Καραμάνος ο όποιος έχει αναλάβει την φροντίδα της. Ωστόσο ο υγιεινός τρόπος ζωής και ο δυναμικός της χαρακτήρας βρίσκονται μεταξύ των λόγων που η κα Σταυρούλα γιορτάζει σήμερα τα 103α χρόνια ζωής της.

«Με την καλοσύνη και το χαμόγελο, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα» διαβεβαιώνει η ίδια, και μας το επιβεβαιώνει με το γλυκύτατο χαμόγελο που δεν έσβησε ούτε στιγμή από τα χείλη της. Θυμάται τα γλέντια που γινόταν στο χωριό , καθώς αγαπούσε το τραγούδι και τραγουδούσε στους γάμους αφιλοκερδώς μας αναφέρει ο γιός της Αποστόλης.
Συγκινείται όταν βλέπει τη φωτογραφία του γάμου της και θυμάται πόσο όμορφη νύφη ήταν και καμαρώνει το ωραιότατο νυφικό της. Είχα μεγάλη αγάπη για τα λουλούδια μας ανέφερε και διατηρούσα έναν από τους πιο ωραίους κήπους του χωριού .Ποζάρει με τα αγαπημένα της τριαντάφυλλα ,και μας χαρίζει από τα μυρωδάτα τριαντάφυλλα του κήπου της. Θυμάται το παζαράκι και τα δακτυλίδια και τα διάφορα μπιζού που αγόραζε .


Η χαρά της ήταν μεγάλη που την επισκεφτήκαμε γατί όπως μας ανέφερε σπάνια την επισκέπτονται πλέον οι γειτόνισσες. Μας αποχαιρέτησε χαμογελώντας με την επιθυμία της να ξαναπάμε .Μας ευχήθηκε να ζήσουμε πολλά χρόνια ,όπως η ίδια ,αν και είναι βαριά τόσα χρόνια ζωής μας είπε αστειευόμενη . Ο Σύλλογος Γυναικών Φαρκαδόνας ευχαριστεί την  κα Σταυρούλα για την ευχάριστη αυτή κουβεντούλα μαζί της  , την ευχαριστεί για το υπέροχο χαμόγελο που  χάρισε σε όλους ,για την πανέμορφη ψυχή και της εύχονται να είναι πάντα γερή και δυνατή .
Επίσης ο Σύλλογος ευχαριστεί  τους γιους της κας Σταυρούλας κο Σωτήρη και κο Αποστόλη που δέχτηκαν την πρόσκληση του Συλλόγου  για μια συνέντευξη με την Μητέρα τους Κα Σταυρούλα Καραμάνου.


Οκονομούλα Δεβώρα-Μαλλιοπούλου Ελευθερία-ΣτεργίουΕυαγγελία-Λέφα Ελένη

Φωτογραφία του χρήστη Σύλλογος Γυναικών Φαρκαδονας.

Φωτογραφία του χρήστη Σύλλογος Γυναικών Φαρκαδονας.

Φωτογραφία του χρήστη Σύλλογος Γυναικών Φαρκαδονας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης