"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.5 C
Trikala

Ένα τριήμερο στη Σερβία και στο Βελιγράδι πέρασαν τα μέλη του ΣΠΟΡΤ

lafarm

Σχετικά άρθρα

Αφού γνωρίσαμε όλα τα θέρετρα Σκοπίων και Βουλγαρίας, είπαμε τις φετινές απόκριες να κάνουμε ένα ταξίδι πιο μακρινό, φτάνοντας ως το Βελιγράδι. Τα 800 χιλιόμετρα της απόστασης μας προβλημάτισαν είναι αλήθεια αλλά η διάθεση των μελών μας ήταν αυτή που επέβαλλε το ταξίδι. Νύχτα της Παρασκευής ξεκινήσαμε από την πόλη μας για να φτάσουμε μεσημέρι του Σαββάτου στην πρωτεύουσα της Σερβίας.
Ήλιος λαμπερός, καιρός ανοιξιάτικος, ευκαιρία για μια πρώτη γνωριμία με την πόλη του ενάμιση εκατομμυρίου ανθρώπων. Μια μεγαλούπολη που συνδυάζει το παλιό με το νέο, το κλασικό με το μοντέρνο. Ορατά τα σημάδια του πρόσφατου αιματηρού πολέμου, αφού κτίρια που ερειπώθηκαν από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στο κέντρο της πόλης, παραμένουν κατεστραμμένα για να θυμίζουν την αγριότητα του εμφυλίου που διέλυσε την μεγάλη Γιουγκοσλαβία σε επιμέρους κράτη και κρατίδια. Μεγάλη χαμένη η Σερβία που έχασε την λάμψη της. Αυτό δεν αποτρέπει τους Σέρβους από το να ακολουθούν τον δυτικό τρόπο ζωής αν και οι οικονομικές τους δυνατότητες είναι περιορισμένες.
Κόσμος πολύς περιφέρεται στον χώρο του κάστρου Kalemegdan φτάνοντας ως τις επάλξεις για να θαυμάσει την θέα προς τον Σάββα και τον Δούναβη, τα δυο ποτάμια που ορίζουν την μοίρα του Βελιγραδίου. Μεγάλες γέφυρες ενώνουν τις όχθες τους συνδέοντας την παλιά πόλη με την νέα. Γέφυρες που οχύρωσαν με τα σώματά τους οι γενναίοι κάτοικοι υπερασπίζοντάς τες κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών.
Συνεχίζουμε στην αστραφτερή Μιχαήλοβα, ένα από τους ομορφότερους πεζόδρομους της Ευρώπης. Στις τις δυο πλευρές της παρατάσσονται εντυπωσιακά κτίρια σε ρυθμούς αρτ νουβώ και μπαρόκ με χρώματα φωτεινά σαν το χαμόγελο της νεολαίας που κατακλύζει τα αμέτρητα καφέ και μπαρ. Οι μουσικοί του δρόμου και οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους προσπαθώντας να κερδίσουν το ψωμί τους. Όπως σε όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου εξάλλου. Μόνο που εδώ ο τουρισμός είναι βασικά εσωτερικός αυτό κρατάει τις τιμές χαμηλές όσον αφορά το φαγητό και την διασκέδαση. Ζητιάνοι δεν υπάρχουν, γεγονός εντυπωσιακό για μια μεγάλη πρωτεύουσα.
Το πρωί της επομένης ξεκινήσαμε για το Νόβισαντ, την πρωτεύουσα της επαρχίας της Βοϊβοντίνα και δεύτερη σε πληθυσμό πόλη, που απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα. Αν και ήμασταν προϊδεασμένοι για το τι θα δούμε, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε την ομορφιά αυτής της πόλης που κυκλώνει ο Δούναβης. Χωρίς αμφιβολία είναι το στολίδι της Σερβίας, ένα αρχιτεκτονικό θαύμα, που όμως δεν απέφυγε τους βομβαρδισμούς. Προς αιώνια ντροπή του Συμφώνου της Ατλαντικής Συμμαχίας. Κανένας όμως δεν μπόρεσε ποτέ να σκοτώσει την ομορφιά, όσο και αν προσπάθησε. Έτσι μπορούμε τώρα να περιπλανηθούμε στις πλατείες και στα στενά του Νόβισαντ παρά τον βροχερό καιρό, αιχμάλωτοι της γοητείας του.
Η Δευτέρα, μέρα επιστροφής, μας έδωσε την ευκαιρία να επισκεφτούμε και το Νις, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, που πρέπει να ομολογήσουμε ότι δεν μας ενθουσίασε, αφού πολύ απέχει σε ομορφιά και ενδιαφέρον από τις δυο άλλες.
Τα νέα του Συλλόγου
Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες μας μπορείτε να πάρετε κάθε Παρασκευή στα γραφεία του Συλλόγου – Ομήρου 5 (κάτω από το ΚΑΠΗ) ή στο τηλέφωνο 24310 72077.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης