"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Έντονες αντιδράσεις του Κώστα Μαράβα για την οριοθέτηση δημoσίων δασικών εκτάσεων από την Ι.Μ. “Δουσίκου”

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Σε εγρήγορση βρίσκεται  ο Δήμος Πύλης, εδώ & λίγες ημέρες, ύστερα & από τη στιγμή που έλαβε γνώση για τις κινήσεις της Ιεράς Μονής “Δουσίκου”(Αγ. Βησσαρίωνα), για αποτερματισμό (οριοθέτηση) δημόσιων δασικών εκτάσεων σε περιοχές Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Πύλης,  όπως του Περτουλίου, Νεραϊδοχωρίου, του συνδιόκτητου Παραμερίου & του οικισμού της Ελάτης, Ξυλοχωρίου.

Η Δημ. Αρχή επειδή είναι κάθετα αντίθετη με αυτή την κίνηση της Ι. Μονής & θεωρώντας πως κάτι τέτοιο είναι αντίθετο & με τα συμφέροντα των δημοτών της, αλλά & πως οι διεκδικήσεις της Ι. Μονής δεν θα σταματήσουν στις παραπάνω δημόσιες δασικές περιοχές, αλλά θα συνεχιστούν & για το δάσος του Βροντερού, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως δημοτικό, έφερε το θέμα στο χθεσινό Δ.Σ. & με ομόφωνη απόφαση πρόκειται να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα απαιτηθούν, ώστε το δασικό καθεστώς να παραμείνει ως έχει & σύμφωνα με τους υφιστάμενους χάρτες.

Λόγω του ζητήματος που προέκυψε, προχθές Πέμπτη 11/5, κλήθηκαν από την δημοτική Αρχή οι πρόεδροι των Τ.Κ. των παραπάνω περιοχών & ενημερώθηκαν σχετικά.

Σύμφωνα τώρα με την εισήγηση, προς ενημέρωση στο Σώμα, του προέδρου του Δ.Σ. κου Νάκου το όλο ζήτημα ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, το 2015, όταν η Ι.Μ. Δουσίκου θέλησε να κάνει αποτερματισμό  των παραπάνω δασικών περιοχών, με τη λογική ότι έχει στα “χέρια” της, απόφαση του 1929-30, του Υπ. Γεωργίας & κάποια τουρκικά χρυσόβουλα(τίτλοι ιδιοκτησίας)που  σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, της ανήκει μεγαλύτερη έκταση από την υφιστάμενη νόμιμη των 4.000 περίπου στρεμμάτων σήμερα στην θέση “Καλογερομάνδρι”.

Σύμφωνα πάλι με την εισήγηση του κ. Νάκου,  η έκταση που διεκδικεί η Ι. Μονή είναι τριπλάσια της υφιστάμενης, αλλά δεν είναι οριοθετημένη, με την έννοια ότι δεν είναι αποτυπωμένη σε χάρτη, παρά μόνο στηρίζεται σε προφορικές σημειολογικές αναφορές ονοματοθεσίας.

Στο σημείο αυτό να πούμε & σύμφωνα με τον κ. Βασ. Αναγνώστου, ότι από τη στιγμή που η Ι.Μονή ζήτησε τον αποτερματισμό των άνω δασικών περιοχών, προκάλεσε αυτομάτως & την σύσταση 3μελούς επιτροπής το 2016(προβλέπεται από το Νόμο), απαρτιζόμενη από έναν εκπρόσωπο του Δήμου Πύλης(Αντ/ρχο κ. Σωτ. Χατζή, τον εκπρόσωπο του Δ/χείου Τρικάλων Δασάρχη κ. Κουλουκούρα & έναν εκπρόσωπο της Π.Ε. Τρικάλων με την ειδικότητα του Μηχανικού), η  οποία θα γνωμοδοτήσει επί του αποτερματισμού. Ταυτόχρονα ο κ. Αναγνώστου χαρακτήρισε το ζήτημα ως πολύ σοβαρό “πανελλήνιας εμβέλειας”, όπως είπε χαρακτηριστικά, κρίνοντας πως κάτοικοι & Δήμος, έχουν κοινό συμφέρον το οποίο θίγεται & επιβάλλεται να ενεργήσουν από κοινού.

Σημειώθηκε δε, πως την 3μελή Επιτροπή θα έχουν τη δυνατότητα να ακολουθούν κατά την οριοθέτηση & κάτοικοι των παραπάνω περιοχών, που θεωρούν ότι θίγονται από τον αποτερματισμό που ζητάει  Ι. Μονή, καταθέτοντας επί τόπου τις ενστάσεις τους, ενώ υπάλληλος του Δασαρχείου, που θα συνοδεύει την Επιτροπή, θα καταγράφει την κάθε διαμαρτυρία-ένσταση.

Ο κ. Τόλιας από την πλευρά του θεώρησε ότι αυτές οι οριοθετήσεις που γίνονται τώρα σε πρόχειρη βάση, έχουν ως σκοπό την σύνταξη χάρτη με συντεταγμένες κλπ., για να αντιπροβληθεί σε σχέση με τους υπάρχοντες σήμερα χάρτες. Συμφώνησε απόλυτα με τις όποιες κινητοποιήσεις προτάθηκαν, ενώ κλείνοντας την παρέμβασή του έκρινε την υπόθεση πάρα πολύ σοβαρή που θα πρέπει να διεκδικηθεί από πλευράς Δήμου, με όποιο κόστος & τίμημα.

Ο  Δήμαρχος & αυτός με τη σειρά του, χαρακτήρισε το θέμα που προέκυψε ως “πολύ σοβαρό”, καθώς οι δημοτικές δασικές εκτάσεις αποτελούν μεγάλο περιουσιακό στοιχείο για τον Δήμο Πύλης, πολλά είναι τα χρήματα που θα διαρρεύσουν από το ταμείο του Δήμου, πολλά τα χωριά που τα αφορά άμεσα & θα πρέπει το Σώμα από κοινού να ξεκινήσει ενέργειες, ώστε οι χαρακτηρισμένες ως δημοτικές δασικές εκτάσεις να παραμείνουν στην δικαιοδοσία του Δήμου, ενώ οι δημόσιες στο ως έχει καθεστώς & ως εκ τούτου την υπόθεση θα αναλάβει συγκεκριμένο δικηγορικό Γραφείο, αρκετά εξειδικευμένο σε τέτοιου είδους υποθέσεις.

Πρότεινε λοιπόν επ΄ αυτού να συσταθεί  5μελής «διακομματική» επιτροπή που θα διαχειρισθεί & θα επιβλέπει την όλη υπόθεση, καθώς  & στην επικύρωση ψηφίσματος, το οποίο θα επιδοθεί σε κάθε αρμόδιο φορέα, τους βουλευτές του Νομού, την κοινωνία του Νομού & στην ίδια τη Μονή “Δουσίκου” & θα γίνεται γνωστό το προκύπτον θέμα με τις θέσεις του Δήμου & οι ενέργειες που θα ακολουθηθούν από την Δημοτική Αρχή, προς επίλυσή του.

Η  5μελής επιτροπή αποφασίστηκε να απαρτίζεται από δύο υπαλλήλους του Δήμου, την κα Λαμπρογιώργου(δασολόγος), τον κ. Φέκο(τοπογράφος/Μηχανικός) & τους δημοτικούς συμβούλους κ.κ. Αναγνώστου, Ούτρα & Παπακωνσταντίνου(της αντιπολίτευσης).

Με το κλείσιμο του θέματος αποφασίστηκε σύντομα συνάντηση στο δημ. Κατάστημα Πύλης, μεταξύ της δημ. Αρχής, κατοίκων των παραπάνω περιοχών & εκπροσώπων των δασικών συνεταιρισμών του Δήμου, παρουσία της Νομικού Συμβούλου του Δήμου.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης