"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.9 C
Trikala

Έρχονται νέα deals στο πρόβειο γάλα με τιμή παραγωγού άνω του 1 ευρώ το κιλό

lafarm

Σχετικά άρθρα

Παγιώνεται το θετικό -για τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής- κλίμα, όσον αφορά στο πρόβειο γάλα.

Οι πληροφορίες από την επαρχία, όπως έχουμε καταγράψει και σε άλλα ρεπορτάζ μας, συγκλίνουν ότι, λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού των εγχώριων γαλακτοβιομηχανιών, οι οποίες αναζητούν συμφωνίες με παραγωγούς και συνεταιριστικά σχήματα εναγωνίως, ακόμα και σε περιοχές που δεν είχαν παρουσία έως πρότινος, οι τιμές παίρνουν την…ανιούσα. Σε κάποιες ωστόσο περιπτώσεις περιοχών στη βόρεια Ελλάδα, όπου δεν έχει αναπτυχθεί ανταγωνισμός, το κλίμα είναι διαφορετικό, οπότε οι κτηνοτρόφοι και οι Συνεταιρισμοί τους είναι μόνον συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Νομός Λάρισας

Τελευταίες πληροφορίες από τη Θεσσαλία αναφέρουν ότι ο Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας Γάλα Ελάςς, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τη νέα σεζόν όσον αφορά στο αιγοπρόβειο γάλα, διαπραγματεύσεις που αναμένεται να καρποφορήσουν φέτος πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Μάλιστα πεποίθηση της διοίκησης είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία για απορρόφηση πρόβειου γάλακτος φέτος, σε τιμή άνω του 1 ευρώ. Πέρσι ο Γάλα Ελάςς που παράγει 9.000 τόνους αιγοπρόβειο γάλα, είχε κλείσει deal για το πρόβειο με τιμή στα 90 λεπτά, όταν πρόπερσι η τιμή αυτή ήταν στα 82 μόλις λεπτά.

Νομός Αιτωλοακαρνανίας

Μήλον της έριδος έχει καταστεί σύμφωνα με πληροφορίες από μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες φέτος το πρόβειο γάλα στην Αιτωλοακαρνανία, ένα νομό με μεγάλο ανταγωνισμό και μεγάλες ποσότητες πρώτης ύλης. Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για τους 1.000 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος που παράγει ετησίως και συγκεντρώνει ο Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Θέρμου, μιας κωμόπολης έξω από το Αγρίνιο. Ο εν λόγω Συνεταιρισμός λειτουργεί εδώ και 50 χρόνια περίπου, κάνει συγκέντρωση γάλακτος και πέρσι είχε συμφωνία με μεγάλη εταιρεία για το πρόβειο με 91 λεπτά το κιλό, αλλά και αυξομείωση με βάση τις πρωτεϊνες, τα λιπαρά κ.λπ. Εκτός αυτού όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, απανωτές κρούσεις δέχονται μεμονωμένοι παραγωγοί και άλλοι Συνεταιρισμοί κτηνοτρόφων (όπως της Γουριάς Μεσολογγίου), από πολλές γαλακτοβιομηχανίες που πρώτη φορά εμφανίστηκαν στην περιοχή.

Σε πολλές περιπτώσεις οι εταιρείες έχουν ήδη ενημερώσει τους παραγωγούς ότι θα υπάρξει αύξηση

Νομός Αχαΐας

Μέση τιμή παραγωγού στα 1,069 ευρώ στο πρόβειο γάλα και στα 0,645 στο γίδινο στα μέλη του Συνεταιρισμού και με ανώτερη τιμή τα 1,15 ευρώ και 0,70 ευρώ αντίστοιχα, ανακοίνωσε ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων. Επίσης στα 1,035 ευρώ κυμαίνεται το πρόβειο γάλα και 0,603 ευρώ το γίδινο για τους συνεργαζόμενους παραγωγούς (περίπου 500 κτηνοτρόφοι). Αυτά αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιo στην πρόσφατη συνεδρίασή του για την γαλακτοκομική περίοδο 2019 – 2020.

Νομός Έβρου

Διαφορετική σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα είναι η κατάσταση που επικρατεί στο νομό Έβρου. Οι κτηνοτρόφοι και οι φορείς τους ελπίζουν σε μια τόνωση της ζήτησης με είσοδο κι άλλων αγοραστών, ώστε να ανεβούν οι τιμές, που πέρσι, ήταν κατά μέσο όρο μόλις στα 81 λεπτά το κιλό, όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Θρακών Αμνός, κ. Χρήστος Παρασχούδης. Βέβαια, όπως μας είπε καταλήγοντας κάποιοι πήραν έως και 90 λεπτά το κιλό πέρσι.Μπίκας Αλέξανδρος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης