"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

20.3 C
Trikala

”Έφυγε” από τη ζωή ο Ευάγγελος Στάμος

lafarm

Σχετικά άρθρα

stamos_1

Πριν από λίγες μέρες έφυγε από την ζωή στην Αθήνα όπου ζούσε ο καταγόμενος από τον Πύργο Τρικάλων φυσικοθεραπευτής Βαγγέλης Στάμος σε ηλικία 68 ετών. Ήταν γνωστός κυρίως από την πολυετή παρουσία του στον Παναθηναϊκό ωστόσο το βιογραφικό του είναι εξαιρετικά πλούσιο και η συνεισφορά του στον αθλητισμό μεγάλη.

To όνομα του Ευάγγελου Στάμου ήταν βαθειά συνυφασμένο με το χώρο του αθλητισμού και μετά από μια πορεία 45 ετών πλήθος επαγγελματιών αθλητών, παγκόσμιων πρωταθλητών, ολυμπιονικών και απλού καθημερινού κόσμου έχουν αφιερώσει τις διακρίσεις και τα μετάλλια τους στον άνθρωπο που τους βοήθησε να ξεπεράσουν τους τραυματισμούς και τα προβλήματά τους και να συνεχίσουν μπροστά. Ο Ευάγγελος Στάμος γεννήθηκε το 1947 στα Τρίκαλα . Το 1970 αποφοιτεί από την Ανωτ. Σχολή Φυσικοθεραπείας Αθηνών και από νωρίς στρέφεται στην αθλητική διάσταση του κλάδου του. Αναγνωρίζοντας από νωρίς τη σημασία της εξειδίκευσης, το 1970 ξεκινάει τη μετεκπαίδευσή του στο Nottingham της Αγγλίας την οποία ολοκληρώνει το 1972, πάνω στις αθλητικές κακώσεις και τη μυοσκελετική παθολογία. Το 1972 επιστρέφει στην Ελλάδα και στο διάστημα 1972 – 1980 αναλαμβάνει επιμελητής της Ανωτ. Σχολής ΚΑΤΕ Θεσσαλονίκης και διατελεί αποσπασματικά καθηγητής στη σχολή νοσοκόμων Θεσσαλονίκης. Παράλληλα συνεργάζεται με τις μεγάλες ποδοσφαιρικές ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης (ΠΑΟΚ, Ηρακλής, Άρης) ως προϊστάμενος στα τμήματα φυσικοθεραπείας και διατελεί και υπεύθυνος κλιμακίου Βορείου Ελλάδος για τον αθλητικό οργανισμό ΣΕΓΑΣ.

Το 1980 οι επιδόσεις και το επίπεδο της δουλειάς του τραβάνε τη προσοχή του τότε ιδιοκτήτη και προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκού Γεώργιου Βαρδινογιάννη ο οποίος του ζητάει να αναλάβει υπεύθυνος του τμήματος φυσικοθεραπείας της ομάδας και να οργανώσει τις εγκαταστάσεις της Παιανίας ώστε να αποτελέσουν πρότυπο, για την εποχή, μονάδα αποκατάστασης τραυματισμών. Μέχρι το 1987 ακολουθεί την ομάδα στη μεγάλη της πορεία συμβάλλοντας αποφασιστικά στη γρήγορη επαναφορά των παικτών στα γήπεδα μετά από τραυματισμούς και γίνεται αντικείμενο σχολιασμού από τον αθλητικό τύπο της εποχής με το προσωνύμιο “Ο Μάγος” και “Ο Χρυσοδάχτυλος”. To 1980 αποφασίζει να ανοίξει το δικό του κέντρο φυσικοθεραπείας στο κέντρο της Αθήνας.

Από το 2000 – 2002 διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ και το 2005 εκλέγεται πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ράγκμπυ, θέση που διατήρησε μέχρι τον θάνατο του παράλληλα με τη συμμετοχή του ως μέλος στο συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ράγκμπυ. Στη πορεία αυτών των 45 ετών προσφοράς στον συνάνθρωπο, ο Ευάγγελος Στάμος στήριξε την Ολυμπιακή πορεία της πλειονότητας των αθλητών στίβου που έλαβαν διάκριση (Χαλκιά, Βασδέκη, Ξάνθου και άλλοι) και βοήθησε χιλιάδες απλών ανθρώπων να ξεπεράσουν σοβαρούς τραυματισμούς και να επιστρέψουν στον αθλητισμό ή την εργασία τους. Το φυσικοθεραπευτήριο που δημιούργησε το 1980 λαμβάνει το 2012 την επωνυμία STAMOS PHYSIO CENTER και μέχρι σήμερα, σχεδόν 30 χρόνια μετά, συνεχίζει τη λειτουργία του μέσα από τα χέρια  του γιου του Ιωάννη Στάμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης