"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Αδειασαν οι παραλίες του Βόλου μετά από συστάσεις για αποφυγή της κολύμβησης

lafarm

Σχετικά άρθρα

vOLOS MOLINSI
Αδειασαν οι κοντινές παραλίες του Βόλου. Σε Πευκάκια, Αλυκές, Αναυρο και Πλάκες, ούτε ένας δεν κολυμπούσε στη θάλασσα, στον απόηχο των συστάσεων που απηύθυνε η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, να αποφεύγεται το κολύμπι, μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων των δειγματοληψιών που έγιναν για να διαπιστωθεί αν έχει επιβαρυνθεί με μικροβιακό φορτίο ο Παγασητικός Κόλπος, μετά τη διοχέτευση -μέσω του Ξηριά στη θάλασσα- λυμάτων από το Βιολογικό Καθαρισμό.
Volos Molinsi
Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Σκεπτικοί οι λουόμενοι δεν τολμούσαν καν να μπουν στη θάλασσα. Σε αυτό βεβαίως συνέβαλε και η εικόνα της θάλασσας: μία κίτρινη κηλίδα που είναι απλωμένη στην επιφάνεια της θάλασσας, που όμως είναι γύρη από πεύκα και ελιές που κάθε χρόνο παρατηρείται ως φαινόμενο στον Παγασητικό.

Σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών που έγιναν από κλιμάκιο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει ρύπανση του Παγασητικού και σε ποιο βαθμό.

Παράλληλα Κλιμάκιο Ελέγχου Προστασίας Περιβάλλοντος που συγκροτήθηκε την περασμένη Παρασκευή με εντολή της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέας Κολυνδρίνη, θα προχωρήσει σε νέα αυτοψία στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑΜΒ, προκειμένου να διαπιστώσει τι ακριβώς συμβαίνει και να συντάξει αναφορά. Παράλληλα, θα προχωρήσει και σε νέες δειγματοληψίες, οι οποίες θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας στο πλαίσιο παρακολούθησης του φαινομένου.

Το χρονικό των γεγονότων

Το χρονικό των γεγονότων, όπως άλλωστε καταγράφεται αναλυτικά σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το Σάββατο το απόγευμα από το γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέας Κολυνδρίνη, ξεκινά από την προηγούμενη Δευτέρα 11 Μαΐου. Ηταν τότε που με υπηρεσιακό έγγραφο η ΔΕΥΑΜΒ, ενημέρωνε τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας για τη βλάβη που σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων: μία από τις τέσσερις αντλίες του Βιολογικού Καθαρισμού που εκβάλλει μέσω αγωγού στο Αγκίστρι κάηκε και επεξεργασμένα λύματα διοχετεύονται για λίγες ώρες την ημέρα στον Ξηριά.

«Μόνο το περσινό καλοκαίρι είχαν σημειωθεί δέκα παρόμοιες βλάβες», ανέφερε η κ. Κολυνδρίνη, υποστηρίζοντας ότι από τη στιγμή που τα λύματα είναι επεξεργασμένα δεν θεώρησε σκόπιμο να εκδώσει ανακοίνωση για να ανησυχήσει χωρίς λόγο τους πολίτες. Ζήτησε χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης της βλάβης, με τη ΔΕΥΑΜΒ να απαντά στις 13 Μαΐου, ότι η βλάβη θα επιδιορθωθεί σε 30 ημέρες.

Δύο ημέρες αργότερα, ήρθε η διακοπή ρεύματος στις ΕΕΛ με αποτέλεσμα δεκάδες κυβικά λυμάτων να διοχετευτούν στον Ξηριά και από εκεί στον Παγασητικό. Στην υπηρεσιακή αλληλογραφία την οποία επικαλείται ο δημοτικός σύμβουλος των Δρόμων Συνεργασίας Κ. Γαργάλας, γίνεται λόγος για αδυναμίες του συστήματος επεξεργασίας σε 12 τομείς αλλά και για έλλειψη πετρελαίου από την περασμένη Τρίτη, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η λειτουργία της γεννήτριας σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Στ. Παπαευσταθίου ενημερώνει την ΠΕΜ για το συμβάν και με εντολή της κ. Κολυνδρίνη συστήνεται κλιμάκιο ελέγχου ποιότητας περιβάλλοντος. Γίνονται δειγματοληψίες σε κοντινές παραλίες, τα αποτελέσματα όμως αναμένονται σήμερα. Παράλληλα, ζητείται από τη ΔΕΥΑΜΒ να έχει κοινοποιήσει μέχρι 15 Ιουνίου σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών.

Τέλος, απευθύνονται συστάσεις στους πολίτες να αποφεύγουν την κολύμβηση σε Πευκάκια, Αλυκές, Αναυρο και Πλάκες μέχρι να εκδοθούν τα αποτελέσματα των αναλύσεων. «Σε περίπτωση που υπάρχει ρύπανση στον Παγασητικό, πρέπει πρώτα και κύρια να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία», ανέφερε η κ. Κολυνδρίνη.

Επερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο

Η προβληματική λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού, όπως αποκαλύπτεται μέσα από τα δύο διαδοχικά γεγονότα της περασμένης Δευτέρας και Παρασκευής, έρχεται ως θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με επερωτήσεις που κατέθεσαν ο επικεφαλής της Δύναμη Βόλου, Μιχάλης Μιτζικός και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Θεολόγος Διαμαντένιας.

«Σε μία εποχή που υπερηφανευόμαστε για το πλήθος των γαλάζιων σημαιών στις παραλίες του Δήμου μας, είναι πολύ λυπηρά και αποτρεπτικά για το τουρισμό της περιοχής τέτοια γεγονότα», αναφέρει στην επερώτησή του ο κ. Διαμαντένιας και ρωτά αν όντως υπήρχε έλλειψη πετρελαίου, γιατί διοχετεύονταν μερικώς επεξεργασμένα λύματα στον Παγασητικό πριν τη διακοπή της ΔΕΗ και πόσο κοστολογούνται τα απαιτούμενα έργα.

Εκτακτη συνεδρίαση της ΔΕΥΑΜΒ

Την έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ με διευρυμένη σύνθεση και με αποκλειστικό θέμα τη λειτουργία του Βιολογικού ζητά με ανακοίνωσή του ο δημοτικός σύμβουλος των Δρόμων Συνεργασίας, Κώστας Γαργάλας.

«Για μια ακόμη φορά ο Παγασητικός πέφτει θύμα αδιαφορίας των υπευθύνων της ΔΕΥΑΜΒ. Για μια ακόμη φορά παρουσιάζονται βλάβες στη λειτουργία των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων χωρίς να ιδρώσει το αφτί κανενός από την πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής και κατ’ επέκταση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ. Για ακόμη μια φορά δεν λειτουργεί και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ με ευθύνη της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου και της Δημοτικής Αρχής με πρωτοστάτες τον Πρόεδρο κ. Μπέο και τον Αντιπρόεδρο κ. Παπαευσταθίου», καταγγέλλει ο κ. Γαργάλας και προσθέτει ότι έως και σήμερα τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν δεν περιήλθαν σε γνώση όλων των μελών της ΔΕΥΑΜΒ.

«Αντιθέτως, τη στιγμή που συνέβαιναν σε περιβάλλον σκοτεινό και κρυφό από τα «επικίνδυνα» βλέμματα, μεσολάβησε η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ την Τρίτη 12-05-2015 και με θέματα που βέβαια δεν περιείχαν, ούτε στο κατ’ ελάχιστο, ενημέρωση για το θέμα της επικαιρότητας. Κανένας από τη πλειοψηφία του Δ.Σ δεν αισθάνθηκε την ανάγκη και την υποχρέωση να ενημερώσει για το μείζον θέμα της επικαιρότητας. Επιπλέον δεν τέθηκε το θέμα της προμήθειας καυσίμων για τη λειτουργία της γεννήτριας. Κανένα από τα υπομνήματα και έγγραφα των Διοικητικών και των εργαζομένων δεν αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση, όπως επίσης και κανένα στοιχείο της αλληλογραφίας με τις αρμόδιες Υπηρεσίες δεν παρουσιάστηκε», συνεχίζει ο κ. Γαργάλας και καλεί τη δημοτική αρχή και διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση για το Βιολογικό, προκειμένου όλοι να συμβάλλουν για την καλύτερη λύση προς όφελος των δημοτών και του περιβάλλοντος.

ΔΕΥΑΜΒ: Καμία ενημέρωση για το πετρέλαιο

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Στέργιος Παπευσταθίου κατηγορηματικά δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τους εργαζόμενους ότι δεν υπήρχε πετρέλαιο για τη λειτουργία της γεννήτριας στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού με αποτέλεσμα λύματα να διοχετευτούν στον Ξηριά και από εκεί στη θάλασσα. «Η μόνη προφορική ενημέρωση που είχα την Τετάρτη ήταν για πετρέλαιο για τα αποφρακτικά μηχανήματα και για τα αυτοκίνητα ύδρευσης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ετοιμάζεται μέσω του Γενικού Διευθυντή της ΔΕΥΑΜΒ να ζητήσει εξηγήσεις για τα όσα διαδραματίστηκαν στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Από το διευθυντή λειτουργίας του Βιολογικού θα ζητηθούν σήμερα έγγραφες εξηγήσεις τι συνέβη και γιατί δεν υπήρχε ενημέρωση της διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ. Στο έγγραφο – κάλεσμα της διεύθυνσης, θα ζητείται επίσης να διευκρινιστεί αν είχε φροντίσει η ΔΕΗ να ενημερώσει τη ΔΕΥΑΜΒ για την ωριαία διακοπή ρεύματος που είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί εκτός το σύστημα λειτουργίας και να διοχετευτούν λύματα στον Ξηριά.

taxydromos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης