"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Αιμοκάθαρση μετ’ εμποδίων στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας

lafarm

Σχετικά άρθρα

aimokatharsi

Η έλλειψη προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού αλλά και η παλαιότητα ποσοστού του εξοπλισμού τους αποτελούν το γενικό μοτίβο των προβλημάτων στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού των νοσοκομείων της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Ο πρόεδρος Γ. Καστρινάκης και μέλη της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών επισκέφθηκαν τη Λάρισα και ενημέρωσαν σχετικά τον διοικητή Νέστορα Αντωνίου.
aimokatharsi
Από τον διοικητή ζητήθηκε να αντιμετωπίσει τα θέματα των νεφροπαθών με ιδιαίτερη περίσκεψη και να δώσει λύσεις στα άμεσα και καυτά προβλήματα. Ενώ εκφράστηκε η πεποίθηση για συνεχή συνεργασία με στόχο την έγκαιρη ανάδειξη των ζητημάτων και την αναζήτηση των βέλτιστων πρακτικών που μπορούν να δώσουν αποτελεσματικές λύσεις.

DIOIKITIS  YPE
Από την πλευρά του, ο κ. Αντωνίου αντιμετώπισε τα αιτήματα με συγκατάβαση, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού των Μονάδων Αιμοκάθαρσης μέσω του νέου ΕΣΠΑ ενώ σημείωσε ότι πέραν της πρόσφατης πρόσληψης ενός νεφρολόγου στο νοσοκομείο της Λαμίας, οι υπόλοιπες πιεστικές ανάγκες θα καλυφθούν με προσλήψεις επικουρικών γιατρών. Ειδικά για το ΓΝ Λάρισας αναφέρθηκε ότι με την κατασκευή της νέας πτέρυγας θα υπάρχει πρόβλεψη να λειτουργήσει η Μονάδα σε ισόγειο χώρο.

panepistimiako

Στο υπόμνημα που παρέδωσαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Νεφροπαθών η κατάσταση στα νοσοκομεία της περιοχής εμφανίζεται ως ακολούθως:- Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας υπηρετούν στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού 1 Επιμελήτρια Β’ (αντί για 4), κανένας Επιμελητής Α’ (αντί για 1) και 11 νοσηλευτές (χρειάζονται άλλοι 3).

nosokomeio

– Στο Νοσοκομείο Τρικάλων παρατηρείται αντιστοίχως έλλειψη από 1 νεφρολόγο, 1 τραυματιοφορέα και 1 βοηθό θαλάμου, επίσης κρίνεται απαραίτητη η προμήθεια τουλάχιστον 10 μηχανημάτων Τεχνητού Νεφρού και φίλτρων.- Το Νοσοκομείο Βόλου έχει έλλειψη από 1 νεφρολόγο, 3 νοσηλευτές για τη Μ.Τ.Ν. καθώς και 1 επιπλέον νοσηλευτή για την ΠΚ. Υπάρχει επίσης σε εξέλιξη διαγωνισμός για 10 μηχανημάτων Τεχνητού Νεφρού από το υφιστάμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ καθώς τα μηχανήματα μετρούν ήδη 70.000 ώρες λειτουργίας.

– Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, σύμφωνα με έγγραφο της διοίκησής του, προς το παρόν δεν αντιμετωπίζει προβλήματα προσωπικού. Βασικό θέμα στο νοσοκομείο είναι η αντικατάσταση της παλιάς πτέρυγας με καινούργια καθώς και των περισσοτέρων μηχανημάτων του Τεχνητού Νεφρού που είναι 15ετίας, με την αντίστοιχη ποιότητα των φίλτρων.- Το Νοσοκομείο Καρδίτσας δεν έχει ενημερώσει για τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη Μ.Τ.Ν.

Σύμφωνα όμως με σχετικό έγγραφο του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας, στο Νοσοκομείο Καρδίτσας η Μονάδα λειτουργεί χωρίς διευθυντή συντονιστή, έπρεπε να υπηρετούν 2 Επιμελητές νεφρολόγοι και 1 επικουρικός νεφρολόγος και αντ’ αυτού διαθέτει μόνο 1 επικουρικό νεφρολόγο, ενώ πρόβλημα αποτελεί και η ποιότητα των φίλτρων.

– Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας αντιμετωπίζει τα εξής προβλήματα: οι νοσηλευτές δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της μονάδας και της σωστής εκτέλεσης της θεραπείας. Η μονάδα αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει μόνιμο νεφρολόγο παρά μόνο έναν αποσπασμένο και ένα επικουρικό παθολόγο. Η μονάδα είναι εξοπλισμένη με 18 μηχανήματα αιμοκάθαρσης εκ των οποίων τα 8 είναι ενός έτους και τα υπόλοιπα άνω των δέκα ετών. Ο διαγωνισμός για την αντικατάσταση των παλαιών μηχανημάτων έχει ολοκληρωθεί και απαιτείται μόνο η τελική υπογραφή από το Υπουργείο Υγείας. Ο υπόλοιπος εξοπλισμός της μονάδας είναι εξαιρετικά παλιός και με πολλά προβλήματα που δυσχεραίνουν την λειτουργία της.

ΕΜΠΛΟΚΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Ειδικά για το Νοσοκομείο Καρδίτσας, από την Ομοσπονδία Νεφροπαθών, τονίστηκε ότι υπήρξε παντελής έλλειψη συνεργασίας της διοίκησης για το θέμα της έλλειψης νεφρολόγου το νοσοκομείο, παρά τις συνεχείς προσπάθειες επικοινωνίας μαζί της ιδιαίτερα το τελευταίο τρίμηνο του 2014 που δεν υπήρχε ιατρός νεφρολόγος αφού η σύμβαση του επικουρικού ιατρού είχε λήξει.

Και εν κατακλείδι επισημάνθηκε στον διοικητή της 5ης ΥΠΕ ότι «κοινό πρόβλημα όλων των μονάδων νεφρού στην Υγειονομική Περιφέρεια είναι τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης. Η πλειοψηφία αυτών είναι πολύ παλιά και πρέπει να σχεδιαστεί πρόγραμμα αντικατάστασής τους. Στο μεσοδιάστημα όμως, είναι αναγκαίο να συντηρούνται επαρκώς προκειμένου να λειτουργούν με ασφάλεια και να μην μπαίνει σε κίνδυνο η θεραπεία των αιμοκαθαρόμενων νεφροπαθών».Ζ.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης