"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

15 C
Trikala

Αιώνια στην πόλη η μορφή του απελευθερωτή της

lafarm

Σχετικά άρθρα

Αιώνια στη μνήμη της Λάρισας θα παραμείνει ο απελευθερωτής της, ο θρυλικός καπετάνιος του ΕΛΑΣ, Μίμης Τάσος Μπουκουβάλας και η μορφή του αθάνατη στο πέρασμα των χρόνων, να στέκει σε μια θέση μέσα στην πόλη, για να θυμίζει σε κάθε γενιά τους αγώνες των προγόνων μας για εθνική ανεξαρτησία και λευτεριά.

«Θα στέκεσαι εδώ ανάμεσά μας ως πρότυπο ανθρώπου και αγωνιστή, για να σε νιώθουμε δίπλα μας, αρωγό και συμπαραστάτη μας στους δικούς μας αγώνες…», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Λάρισας κ. Γιώργος Σούλτης, αναφερόμενος στην εκπλήρωση μιας υποχρέωσης που είχε η πόλη απέναντί του, να δημιουργήσει ένα μνημείο γι’ αυτόν, μια αναμνηστική στήλη, τα αποκαλυπτήρια της οποίας πραγματοποιήθηκαν χθες, μέσα σε μια φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα.

Τοποθετήθηκε στην ομώνυμη πλατεία της Λάρισας, που βρίσκεται μεταξύ των οδών Παλαιολόγου και Ηρώων Πολυτεχνείου (απέναντι από το διδακτήριο των 3ου – 41ου Δημοτικών Σχολείων), στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού και τα αποκαλυπτήριά της πραγματοποίησε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης, τραβώντας την ελληνική σημαία που σκέπαζε το μνημείο, το οποίο απεικονίζει τη μορφή του κορυφαίου μαχητή.

Στην ομιλία του ο κ. Σούλτης και στο πλαίσιο της τελετής, υποστήριξε: «Στην επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, που έχει καθιερωθεί ως πανελλήνια ημέρα εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης, ως μέρα αγωνιστικής ενότητας όλων των Ελλήνων, ενάντια στον φασισμό και στον ναζισμό, η πόλη μας τιμά τον Μίμη Τάσο Μπουκουβάλα, τον θρυλικό καπετάνιο της ταξιαρχίας ιππικού του ΕΛΑΣ, που έφυγε από τη ζωή πριν δύο χρόνια.

Τότε στην αποχαιρετιστήρια ομιλία μας, ως αντιπολίτευση, τονίσαμε το χρέος της πόλης μας να τιμήσει την ηρωική αυτή μορφή της Εθνικής μας Αντίστασης. Σήμερα νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση που έχω την τιμή ως δημοτική αρχή, να κάνουμε τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής στήλης.

Αγαπητέ Μίμη, σου προσφέρουμε μια εξέχουσα θέση μέσα στην πόλη, στην πόλη που αγάπησες και τίμησες και τη θέση που κατέκτησες εσύ με την προσφορά σου.

Οι Λαρισαίες και Λαρισαίοι που θα περνούν μπροστά σου θα θυμούνται τον άνθρωπο, τον ιδεολόγο, τον οραματιστή και τον αγωνιστή.

Η μορφή και η δράση σου διατρέχουν την ιστορία της πόλης μας μέσα από τους αγώνες σου για την εθνική ανεξαρτησία και τη λευτεριά.

Εδωσες πολλά αγωνιζόμενος στο πλευρό τού αδύναμου και του κατατρεγμένου για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και σοσιαλισμό. Εισέπραξες διωγμούς και φυλακίσεις από τους νικητές του διχασμού, δεν ζήτησες ποτέ τίποτε.

Άφησες παρακαταθήκη το ζωντανό παράδειγμα της ανιδιοτελούς σου δράσης. Θα στέκεσαι εδώ ανάμεσά μας, ως πρότυπο ανθρώπου και αγωνιστή για να σε νιώθουμε δίπλα μας αρωγό και συμπαραστάτη μας στους δικούς μας αγώνες. Θα ήταν ευχή, το παράδειγμά σου να βρει μιμητές στο σήμερα, μιμητές του δωρικού τρόπου ζωής, της αταλάντευτης, προσήλωσής σου στα ιδανικά της πατρίδας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Υπήρξες κορυφαίος μαχητής του αγώνα για μια κοινωνία ελεύθερη, δημοκρατική, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Θα μείνεις στη μνήμη μας ως η θρυλική μορφή του κάμπου στη μάχη διάσωσης της σοδειάς, στον αγώνα κατά των φασιστών κατακτητών, στη νικηφόρα μάχη κατά των Γερμανών στην Πόρτα Τρικάλων.

Κυρίως, όμως, θα μείνεις ως ο απελευθερωτής της πόλης από τους Γερμανούς, που μπήκες επικεφαλής της θρυλικής ταξιαρχίας ιππικού του ΕΛΑΣ στη Λάρισα στις 23 Οκτωβρίου του ’44. Ο λαός από τα χαράματα ξεχύθηκε στους δρόμους να υποδεχθεί τους άξιους μαχητές της Εθνικής Αντίστασης, γιατί ήξερε ότι σε αυτούς χρωστούσε τη λευτεριά του. Άναψαν φωτιές στους δρόμους και στις πλατείες, χόρευαν και τραγουδούσαν αντάρτικα τραγούδια. Ύστερα από τα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς και της δυστυχίας, η Λάρισα απολάμβανε και πάλι τον αέρα της λευτεριάς. Μπήκες στην πλατεία. Απηύθυνες χαιρετισμό στον κόσμο που γιόρταζε και γιόρταζες κι εσύ μαζί τους. Η Λάρισα είχε απελευθερωθεί! Ποτέ η πόλη μας δεν έζησε τόσο δυνατές και συγκινητικές στιγμές. Σε αυτές τις στιγμές ήσουν ο πρωταγωνιστής. Κι αυτές οι στιγμές σε ακολούθησαν για πάντα και συνδέθηκαν με τη μορφή σου. Η μορφή του καβαλάρη – απελευθερωτή που μπαίνει στην πόλη. Αυτή η εικόνα σου σε κάνει σύμβολο και αυτή την εικόνα κρατάμε όλοι στη μνήμη μας. Να είσαι Αθάνατος!”.

«Αξίζουν συγχαρητήρια στη δημοτική αρχή για την πρωτοβουλία της να τιμήσει τον απελευθερωτή της Λάρισας», τόνισε ο γραμματέας της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΟΑΕΑ) κ. Αχιλ. Χασιώτης, σε χαιρετισμό του, ενώ μιλώντας για τον Μ. Μπουκουβάλα, ανάφερε μεταξύ άλλων: «Το 1940 πολεμήσαμε μαζί στο Αλβανικό μέτωπο -αυτός με το ιππικό- κατά την ιταλική εισβολή…

Μέχρι να μπει απελευθερωτής στη Λάρισα, επικεφαλής της θρυλικής ταξιαρχίας ιππικού του ΕΛΑΣ, έδωσε σκληρές μάχες…».

Καταλήγοντας ο κ. Χασιώτης, προέτρεψε: «Ας παραδειγματιστούμε. Να γίνονται έργα αγάπης και ευγνωμοσύνης στην πόλη για τους ευεργέτες της. Η αναμνηστική στήλη, αποτελεί πράξη αγάπης σε ένα άξιο τέκνο της».

Χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας κ. Αννυ Ψάρρα, τονίζοντας ότι: «Ο παρτιζάνος που το όνομά του έγινε θρύλος, τίμησε τη θεσσαλική γη με τους αγώνες του για λευτεριά.

Πιστός στις ιδέες των ιδανικών της Αριστεράς την υπηρέτησε στη διάρκεια της ζωής του με ανιδιοτέλεια. Όμως σε αυτόν τον τόπο η ιστορία τίμησε τους ήρωές της επιλεκτικά, αποσιωπώντας για χρόνια το ηρωικό έπος της ΕΑΜικής αντίστασης και τους αγωνιστές της που έδωσαν νικηφόρες μάχες ενάντια στην κατοχή και στον φασισμό. Αποτιμούμε τον ελάχιστο φόρο ευγνωμοσύνης στον Μ. Μπουκουβάλα, με την υπόσχεση ότι ο αγώνας για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη συνεχίζεται…».

Κατά την τελετή, στεφάνι κατέθεσαν στο μνημείο ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης, ο γιος του αγωνιστή Μίμη Μπουκουβάλα, Κώστας, εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Αριστεράς και της Κουμμουνιστικής Ανανέωσης. Παρευρέθηκαν οι βουλευτές κ. Ηρώ Διώτη, κ. Θ. Ψύρρας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, οι αντιδήμαρχοι Παιδείας κ. Αλ. Μπατζανούλης, Πρασίνου κ. Δέσποινα Αράπκουλε και Πολιτισμού κ. Π. Σάπκας, εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, οι πρώην δήμαρχοι Νέσσωνος κ. Ν. Γερογιάννης και Κιλελέρ κ. Κ. Δεσπόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας «Κ. Κούμας» κ. Δημ. Τσιόλης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Λάρισας κ.  Ντ. Αυγουστή, συναγωνιστές του Μ. Μπουκουβάλα και πολλοί άλλοι Λαρισαίοι που έσπευσαν να τιμήσουν τη μνήμη του.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο, από τη Φιλαρμονική του Δήμου Λαρισαίων.

Λένα Κισσαβου ” EΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης