"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

7 C
Trikala

Ανακοίνωση του ΚΚΕ(μ-λ) για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το δημοψήφισμα τελείωσε, οι ιμπεριαλιστικοί εκβιασμοί και η επίθεση παραμένουν!

Η κυβερνητική διαπραγμάτευση γίνεται «εθνική εκστρατεία» για νέα συμφωνία με ΕΕ-ΔΝΤ- ΗΠΑ

Η μαζική πάλη, μόνη απάντηση στην επίθεση και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο λαός!

1. Με το υψηλό ποσοστό του 61,3% υπέρ του ΟΧΙ και την επικράτησή του σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας ολοκληρώθηκε το δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη. Ένα δημοψήφισμα που αποτέλεσε την κορύφωση των αδιεξόδων, των αυταπατών, του τυχοδιωκτισμού και της αλλοπρόσαλλης πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ένα δημοψήφισμα που θέλησε να εκμεταλλευτεί την απέχθεια του λαού μας για τις ιμπεριαλιστικές ύαινες της τρόικας, όχι για να της δώσει πολιτική διέξοδο και προοπτική, αλλά για να την χρησιμοποιήσει ως εισιτήριο επιστροφής σε μια διαπραγμάτευση με ορίζοντα την υποταγή και νέα επώδυνα αντιλαϊκά μέτρα (με πρόσχημα ίσως μία -καθόλου φιλολαϊκή- διευθέτηση του χρέους).
Σίγουρα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτελεί μια επιτυχία της κυβέρνησης. Ωστόσο, είναι μία επιτυχία προσωρινή που ήδη έχει αρχίσει να δείχνει τα όριά της και σύντομα θα ακυρωθεί κάτω από το βάρος της άγριας ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, από τη μια, αλλά και της λαϊκής δυσαρέσκειας για τα νέα μέτρα και μνημόνια που έρχονται, από την άλλη.

2. Ούτε μπορούμε ούτε θέλουμε να παρακάμψουμε τα θετικά στοιχεία που περιέχει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Γιατί αποτυπώνει τη λαϊκή καταδίκη των κομμάτων και δυνάμεων του συστήματος που τα προηγούμενα χρόνια προώθησαν την πολιτική της άγριας επίθεσης και σε ένα βαθμό καταγράφει τη λαϊκή οργή απέναντι στους ωμούς ιμπεριαλιστικούς εκβιασμούς. Γιατί αποτυπώνει, επίσης, και την αντίσταση του λαού μας απέναντι στους εκβιασμούς των ιμπεριαλιστών και της πλουτοκρατίας.
Ωστόσο, μπροστά στην κατάσταση που αντιμετωπίζει ο λαός μας, δεν συμμεριζόμαστε ούτε τους γνήσιους ούτε τους κατασκευασμένους ενθουσιασμούς που θέλουν να εμφανίζουν το 61,3% του ΟΧΙ ως το «τέλος της λιτότητας», ως το αποτέλεσμα εκείνο που θα ανακόψει και θα «εκλογικεύσει» την αγριότητα των ιμπεριαλιστών και του κεφαλαίου. Η ιμπεριαλιστική αρπακτικότητα και η καπιταλιστική βαρβαρότητα έχουν τη δική τους λογική και θα εκδηλωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα σε υψηλότερους τόνους και με τη βιαιότητα που θα κρίνουν ως αναγκαία για τα συμφέροντα τους. Όπως δεν συμμεριζόμαστε και όλους αυτούς που θέλουν να μεταφράσουν το ΟΧΙ σε ένα γενικευμένο «ΟΧΙ σε ΕΕ και ευρώ».
Στα πλαίσια αυτού του δημοψηφίσματος το μπλοκ του ΟΧΙ συγκροτήθηκε και διαμορφώθηκε πολιτικά ως το «νέο» απέναντι στο παλιό πολιτικό σκηνικό και όχι απέναντι στις απαιτήσεις των ιμπεριαλιστών και στην προοπτική μιας νέας συμφωνίας. Ωστόσο, μέσα στο ετερόκλητο ρεύμα του ΟΧΙ, ένα σημαντικό τμήμα του συσπειρώθηκε στη βάση της αντίθεσής του στην όποια νέα συμφωνία, στα παλιά και νέα μέτρα της ΕΕ, του ΔΝΤ και του ντόπιου κεφαλαίου. Αντίθεση που δεν έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα να εκφραστεί με όρους κινήματος και μαζικής πάλης, καθώς οι δυσμενείς πολιτικοί συσχετισμοί βαραίνουν ακόμα περισσότερο από τη συμβιβαστική στάση δυνάμεων που αναφέρονται στην Αριστερά και τον ακολουθητισμό τους προς την κυβέρνηση.

3. Η μαζική λαϊκή καταδίκη των προηγούμενων διαχειριστών αποτελεί και το βασικό παράγοντα της ήττας του μπλοκ του ΝΑΙ, το οποίο εμφανίστηκε χωρίς να μπορεί να έχει ούτε πολιτική ηγεσία σε επίπεδο προσώπων.
Συνολικά για το πολιτικό σύστημα, αναδείχτηκε ξανά η ίδια εικόνα με αυτή που είχε καταγραφεί στις εκλογές του περασμένου Γενάρη και παραμένουν ανοιχτές οι διεργασίες για την αναμόρφωσή του σύμφωνα με τις ανάγκες της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και της επίθεσης. Η αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ αυτήν την κατεύθυνση επιδιώκει να υπηρετήσει.

4. Χαιρετίζουμε τη συνολική και συνειδητή πολιτική αντίδραση ενός κόσμου, που είναι επίσης αισθητή στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μέσα από τη μεγάλη αύξηση της ΑΠΟΧΗΣ (περίπου 170 χιλιάδες είναι σήμερα ο επιπλέον κόσμος της αποχής) σε σχέση με την –ήδη πολύ υψηλή– ΑΠΟΧΗ των εκλογών του Γενάρη. Ένα σημαντικό τμήμα αυτού του δυναμικού, αλλά και αυτού που επέλεξε το άκυρο/λευκό (περίπου 200 χιλιάδες περισσότεροι από το Γενάρη) είναι ένας κόσμος που συμμερίζεται την ανάγκη να οικοδομήσει με την πάλη του ο λαός τα δικά του ΝΑΙ και τα δικά του ΟΧΙ. Είναι ένας κόσμος που δεν εκχώρησε το δικαίωμά του να πει ΟΧΙ στην επίθεση και τους άγριους ιμπεριαλιστικούς εκβιασμούς, σε μια κυβέρνηση που ούτε θέλει ούτε μπορεί να υπερασπιστεί και να τιμήσει αυτό το ΟΧΙ. Σε μια κυβέρνηση που ήδη σπεύδει –σε επιχείρηση «εθνικής ενότητας» με τις δυνάμεις του ΝΑΙ, τις παραδοσιακές δυνάμεις της υποτέλειας στη χώρα– να προσαρμοστεί στις ιμπεριαλιστικές απαιτήσεις.

5. Η κατάσταση αυτή απαιτεί από το λαό μας πραγματικές απαντήσεις. Το ΚΚΕ(μ-λ) οφείλει και δεσμεύεται σε αυτές τις συνθήκες να παρέμβει με τόλμη για να συμβάλει στη διαμόρφωση αυτών των απαντήσεων. Στη διαμόρφωση εστιών και συγκροτήσεων αντίστασης και πάλης που θα υπερασπίζονται τα λαϊκά δικαιώματα που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Εστίες και συγκροτήσεις που θα διαμορφώνουν όρους μαζικού αγώνα κόντρα στο νέο γύρο αντιδραστικής εφόδου ενάντια στο λαό, που επιχειρείται να πάρει χαρακτηριστικά «εθνικής εκστρατείας» με έμβλημα το «ανήκουμε στη Δύση».
Σε αυτήν την κατεύθυνση, της ανακοπής της οπισθοδρόμησης του κινήματος, της ανάτασης των μαζικών λαϊκών αγώνων και της οικοδόμησης Μετώπου Αντίστασης και Διεκδίκησης καλούμαστε να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.

– Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ!

– ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

– ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΕΕ-ΝΑΤΟ!

– ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ!

www.kkeml.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης