"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.4 C
Trikala

Ανοιχτοί Λογαριασμοί. Της Ζ. Χατζηθωμά

lafarm

Σχετικά άρθρα

Φορέσαμε τα κοντομάνικα, μπρατσάκια έξω, λοιπόν, και το μυαλό να ασφυκτιά, όπως ο κισσός στις ρωγμές τοίχου σε ακάλυπτο πολυκατοικίας, αλλά πάντα βρίσκει διέξοδο και ανθίζει. Όπως εγώ και συ, τα παιδιά της κρίσης βρίσκουν τις δικές τους ρωγμές: για αγκαλιές, έρωτες, δημιουργία, γέλια και κάπως έτσι τελικά θα ισορροπήσουμε.

Δε βαριέσαι, ό,τι σου δίνει η ζωή κέρδος είναι, αρκεί να κάνεις σπόρο το χάος σου και να βλαστήσει. Και θα δεις πως το δικό σου χάος μοιάζει με του διπλανού σου και κάνεις εκεχειρία με τη ζωή. Πάντα;

Είμαι ένα παιδί της κρίσης, και το δικό μου χάος δε μοιάζει ούτε καν με αυτό των ίδιων μου των γονιών. Μπορεί να έχω το χρώμα των ματιών τους, αλλά δεν έχουμε το ίδιο βλέμμα. Μπορεί να μιλάμε ελληνικά, αλλά το δικό μου λεξιλόγιο είναι διαφορετικό.

Γιατί το δικό μου βλέμμα έχει φόβο, αφού η κρίση σε μένα ήρθε πολύ νωρίς, ξαφνικά και ακάλεστη και καλοκάθισε αναπαυτικά με θράσος και αγένεια και άπλωσε τα πόδια της στον καναπέ μας και δε λέει να φύγει.

Το δικό μου λεξιλόγιο έχει καινούριες λέξεις: δείκτες, μνημόνιο, υποβάθμιση, μεσοπρόθεσμο, διαπραγμάτευση και επαναδιαπραγμάτευση. Και το Χίλτον ακόμη για μένα πήρε άλλη διάσταση στο μυαλό μου και έμαθα για ρήξη και δανειστές και για τρόικα και για την επέλαση των τροϊκανών που χαμογελούσαν στις κάμερες κοιτάζοντας μας στα μάτια, λες και μας φλέρταραν.

Βιαστής είσαι, χαρά μου, όχι τρυφερός ερωτικός σύντροφος, μην μπερδεύεσαι!

Οι δικοί μου μεγάλωσαν με τα «Λόγια της πλώρης» και εγώ με τα «Λόγια της κρίσης». Τα βράδια έβλεπα τον πατέρα μου να μιλάει με τα μάτια συνωμοτικά στη μάνα μου, νομίζοντας πως δεν τους αντιλαμβάνομαι. Και πιο κει το μισοάδειο ψυγείο να χάσκει δίπλα στο παγωμένο καλοριφέρ και εκείνοι να μετράνε τα ψιλά για να βγει ο μήνας, ελπίζοντας πως δε θα βγει και η ψυχή τους μαζί. Είδα τον αδελφό μου να γυρίζει ατάκτως στα πάτρια και: «…για λίγο θα είναι, μέχρι να περάσει η μεγάλη η κρίση…θα συνεχίσεις αργότερα, μικρός είσαι ακόμη» να εγκαταλείπει το Πολυτεχνείο και να γίνεται ντιλιβεράς, γιατί «Η δουλειά δεν είναι ντροπή, έλεγε ο παππούς σου…εξάλλου, είπαμε, προσωρινά θα είναι…».

Μετά ήρθαν να προστεθούν και οι απώλειες, όλο και λιγοστεύαμε, γιατί κάποιοι έσπασαν. Όπως τα ποτήρια σε μαρμάρινο νεροχύτη: ένας ξαφνικός κρότος, μαζεύεις τα γυαλιά και συνεχίζεις.

Και μετά σιωπή.

Ενός λεπτού οργή, που συνηθίσαμε να βλέπουμε σπασμένα ποτήρια και να μην αντιδράμε. Πού πήγαν όλοι οι φίλοι που γλίστρησαν και έσπασαν σαν ποτήρια από τα χέρια; Κάναμε ησυχία και ας ούρλιαζαν τα μέσα μας, ενώ ο πρώτος πόντος από το υφαντό της απάτης είχε κιόλας φύγει.

Άλλοι έφταιξαν, άλλοι αποφάσιζαν για μας, άλλοι πλήρωσαν τελικά. Οι κουβέντες της συνήθειας λιγοστές, με μετριοπάθεια και χωρίς πάθος σαν παροπλισμένοι υπερήλικες στο καφενείο που μιλούν για τα φάρμακά τους και για σεξ και γυναικείους γλουτούς, και φιλιά υγρά, χωρίς αντικείμενο για πρακτική εφαρμογή, αλλά και χωρίς δύναμη πια για την εφαρμογή. Μας γέμισαν ενοχές και παραλίγο να πιστέψουμε ότι φταίμε και ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας μοιραίοι και άβουλοι.

Ο καιρός περνούσε και τα σφιγμένα χέρια συνδυάζονταν σετάκι της μοδός με τα σφιγμένα χείλη: φορέθηκε πολύ όλες τις προηγούμενες σεζόν. Και οι συζητήσεις ήταν πάντα γύρω από την κρίση, της κρίσης, την κρίση, κρίση, ενώ σιγά σιγά άρχισαν να πέφτουν οι μάσκες, να υπάρχουν αποτυπώματα του εγκλήματος, γιατί όλοι αφήνουμε αποτυπώματα. Πόση βουβαμάρα θα μπορούσε να αντέξει κανείς; Δε θέλω να είμαι μόνο «Ένα παιδί της κρίσης» με τραγικά άδειο «τίτλο» κατά το «Τα παιδιά του Πολυτεχνείου» ή «Της Μεταπολίτευσης».

Θέλω να αλλάξω τον κόσμο, γιατί άλλαξα κι εγώ, έπαθα, έμαθα και κατάλαβα. Θέλω να μη φοβάμαι και μετά να μάθω στα παιδιά μου να μη φοβούνται κι εκείνα. Γιατί θα έχω επιβιώσει, όπως επιβιώνει κανείς από μια θανατηφόρα αρρώστια, αλλά ποτέ δεν ξέχασε την αιτία που την προκάλεσε, κυρίως όμως τα συναισθήματα που ένιωσε από την αρρώστια αυτή. Εγώ, το παιδί της κρίσης θα προχωρήσω και όλοι θα μιλούν για τις παρέες που άλλαξαν τον κόσμο. Η δική μου παρέα θα είναι υποψιασμένη και όχι «…δυστυχώς αυτοί ήταν…ας μην το αναλύσουμε καλύτερα!». Η δική μου παρέα είναι μαγκιά και τσαγανό και όχι εφεδρείες συμβιβασμένων που ασελγούν σε αθώες ψυχές μόνο από ιδιοτέλεια. Καλή αντάμωση λίγο πιο κάτω με τα παιδιά της κρίσης, που θα κάνουν την έκπληξη. Και που ρισκάρουν να πεινάσουν δίνοντας τη μπουκιά τους, για να χορτάσουν ένα παιδί που φοβάται και κρυώνει.

Έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς με την ιστορία!

Ζωή Χατζηθωμά

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Επειδή για τα πάντα φταίνε οι άλλοι..και για να μη τρελαθούμε τελικά..ας δούμε μερικά στοιχεία τελείως συνοπτικά !!
    Την περίοδο λοιπόν 2000-2014 ο προυπολογισμός της Ελλάδας ‘εσπρωξε’ στα ασφαλιστικά ταμεία 169 δις!!! δηλ το μισό χρέος.
    ΔΕΝ τα είχε ολα (στο ταμείο) και πήρε απο τις αγορές (βλέπε τοκογλύφους)
    Την ίδια στιγμή.., η μισθολογική δαπάνη μόνο της κυβέρνησης μεταξυ 2001 -2009 αυξηθηκε κατα 15 δις!!! η…κατα 95%!!
    Η ετήσια μισθολογική δαπάνη του κράτους ανέρχεται περίπου στα 15 δισ ΕΥΡΩ
    για ‘παγιες και διαρκείς ανάγκες του”
    Δεν τα είχαμε σαν (κράτος) όλα και πηγαίναμε κάθε τόσο στις αγορές..(οπου αγορές και οι Ελληνικές τράπεζες ”αντάμα” αγοράζοντας ομόλογα)
    Αμυνα-εξοπλιστικά..λεγεται πως δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κάποιος ότι το 1/3 από το Ελληνικό χρεος (πριν από το κούρεμα), προέρχεται από δάνεια για εισαγωγές εξοπλιστικών συστημάτων.Ένα τεράστιο μέρος του δημόσιου χρέους προήλθε από τα δάνεια για τις δαπάνες για τις εισαγωγές όπλων και τους τόκους που αυτά δημιουργούν.
    Δηλαδή..το κράτος εξέδιδε ομόλογα προκειμένου να καλύψει τις ”παγιες και διαρκείς ανάγκες του” τα οποία αγόραζαν οι διεθνείς ”τοκογλύφοι” και οι Τράπεζές μας, με την κάλυψη του οτι η χώρα είναι μέλος της ΕΕ και ολα είναι ΟΚ .
    Οπως ήταν φυσικό, καποια στιγμή το καράβι εφουντάρισε..
    Ηρθε ο Γίωργος, μετά οι ”τρισκατάρατοι” Σαμαροβενίζελοι αλλά μπά..μάταια.., ο ΛΑΟΣ..
    απαιτούσε ‘Σεισάχθεια”..οπότε κάποια στιγμή ήρθε εξ Αμερικής υποβασταζόμενος μη και σκοντάψει στη πολλή μαγκιά του ο Μέγας φακίρης, ο GO BACK MADAM MERKEL προκειμένου να κάνει εκείνος
    την ”Υπερήφανη διαπραγμάτευση” για να σωθεί η χώρα.. και την έσωσε..
    Το 6μηνο λοιπόν της ”υπερήφανης διαπραγμάτευσης” του GO BACK MADAM MERKEL
    εξαφανίστηκαν απο τις τραπεζες MONO 38 δις ΕΥΡΩ!!! και με εντολή του ο Μέγας Βαρουφάκης με τα ”Perpetual Bonds” κόβοντας το waiver ,κατάφερε και φόρτωσε τις τράπεζες με πανάκριβη ρευστότητα ΜΟΝΟ 90 δις ΕΥΡΩ απο τον ELA.
    Επίσης έχασε και το μαξιλάρι ρευστότητας των 10,9 δις (που είχανε πάρει οι ”κακούργοι” Σαμαροβενίζελοι)
    και που υπήρχε στον μηχανισμό σταθερότητας που πέρασε στον EFSF και δυστυχώς έληξε…
    Το δε χρηματιστήριο έχασε 13 δις ΕΥΡΩ κεφαλαιοποίηση και οι απώλειες απο ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις που ΔΕΝ.. έγιναν συντηρητικά εκτιμώνται στα 15 δις.
    Το Ελληνικό Δμόσιο έχασε επίσης ‘εσοδα 5,5 δις,με εκτιμώμενη προς το χειρότερο αναθεώρηση του ΑΕΠ έφθασε τα 9 δις και του πρωτογενούς πλεονάσματος στα 5,6 δις.

    Φυγή καταθέσεων απο τις Τράπεζες.. ΜΟΝΟ το πρωτο εξάμηνο του 2015 της ”υπερήφανης διαπραγμάτευσης”
    του GO BACK MADAM MERKEL ύψους 38 δις ΕΥΡΩ και σύνολικά 54 δις ΕΥΡΩ
    Μάθαμε κατόπιν το λοιπόν.. και τα capital controls.., και τις ουρές τύπου Βενεζουέλα…

    Η μετανάστευση γιγαντώθηκε, με το 42% των Ελλήνων που φύγαμε να δηλώνει ότι δεν βλέπει πιθανή την επιστροφή του στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της ICAP, για την ανάσχεση του λεγομένου (Brain Drain).

    Στο μετά…μαζί με το Come together MADAM MERKEL πλέον, μας είρθε και η λυπητερή..
    και η MADAM ομίλησε..

    Υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας, για έναν αιώνα (99 συναπτά)
    με το Υπερταμείο…ΤΑΙΠΕΔ -ΤΧΣ-ΔΕΚΟ-ΕΤΑΔ ) για 99 έτη παρακαλώ, να διαχειρίζεται και να πουλά κατα βούληση..
    οτι κινητό και ακίνητο υπάρχει σε Ελληνική κτήση..
    Μαζί με την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας απ τα λουκέτα…στον ιδιωτικό Πάντα τομέα..με ετήσια αύξηση του 34.35 % βάσει του ΓΕΜΗ καταληγουμε σ’ενα” καλοραμμένο κουστουμάκι” με τα πουκάμισα απ όξω πάντα.. και χωρίς γραβάτα ..
    αισίως στα 210 δις κατα το Bloomberg η.. τα 200 δις ΕΥΡΩ κατα Bίζερ.

    Νοικοκυριά… Κατασχέσεις για οφειλές προς το Ε.Δημόσιο 700/ημέρα παρακαλώ
    Πλειστηριασμοί απο Τράπεζες,ΕΦΚΑ,και προσεχώς απο το Δημόσιο (κανένα σπίτι πλέον σε χέρια ιδιοκτήτη)
    Εγκληματικότητα, Ανθρωποκτονίες,απάτες,Λαθρεμπόριο(τετραπλασιάστηκε)ένοπλες Ληστείες,κλοπές,διαρήξεις,ναρκωτικά παράνομη διακίνηση ανθρώπων (σκλαβοπάζαρο) μέσω ΜΚΟ, και πόσα άλλα.. θάψανε ζωντανό τον ‘Ελληνα μέσα στη ίδια του τη χώρα !!
    Αυτοκτονίες,κακοήθη νεοπλάσματα, καρδιακές ανακοπές,αυτοάνοσα νοσήματα. και χίλια μύρια άλλα..

    Εθνικά θέματα ?? κραταιά ”στόχοπροσήλωση” για σύνορα στα Τέμπη..

    Και τέλος πόσα άλλα μπορώ να αναφέρω για το περίφημο ”ηθικό πλεονέκτημα” του GO BACK
    αλλά τελικά, εκείνο που παρατηρώ κατόπιν όλων αυτών είναι οτι..αντί η χώρα, και ο Λαός να ψαχτεί ειλικρινά… και αυτοκριτικά για του τί ακριβώς έχει συμβεί,και γιατί..και πώς..
    αντιθέτως να επιτρέπει να φύονται ψευτοεπαναστάτες με τροφαντή ”έδρα” και εκτενή δράση συγγραφής ”σοφών” και ηθικοπλαστικών με τιμωρητική χροιά λογιδρίων, μετατρέποντας τη Χώρα σ’ενα απέραντο δικαστήριο οπου κυριαρχούν, χαφιέδες, πληρωμένες πένες, εξαγορασμένα trolls, σύγχρονοι Κουρήδες..και Βαξεβάνηδες, με συκωμένο φρύδι και τεκμηρίωση δικαίου ”Σαρία”
    και να μας πουλάνε ξανά και ξανά ηθικό πλεονέκτημα..και μαγκιά κάτω απο την επήρεια ψυχαγωγικών μπάφων..

    Σημ: Αλήθεια τώρα, έχω απορία.. αναφορικά με τη δική σας την παρέα που δηλώνετε οτι είναι υποψιασμένη και (είθε) λεω εγώ,
    εμφορείται και γαλουχείται απο Πολάκεια μαγκιά ??
    όλη σας η παρέα είναι κρατικοβίωτη απο την εποχή του ΠΑΣΟΚ??
    η είστε ολη η παρέα ακόμη υπο επικούρηση Παιδιάτρου ??

    Δεν ξέρω που βρίσκεται ο (πάτος) αλλά η χώρα ημέρα με την ημέρα στεγνώνει..ξεραίνεται και σαν άνυδρος κάμπος ενα και μόνο σπίρτο είναι αρκετό για το ολοκαύτωμα.
    Σίγουρα κάτι το ”Επαναστατικό” βάσει ιστορίας είναι πολύ κοντά..και έρχεται..!!
    Μπορεί να το λένε και Νέμεσι !!

    Ελπίζω να δημοσιευθεί..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης