"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12 C
Trikala

Αν δείτε αρνί σε μάρκετ προς 5 ευρώ το κιλό, μην το αγοράσετε.

lafarm

Σχετικά άρθρα

  Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι περνούν τα τελευταία χρόνια τα δικά τους Πάθη, με τις κακές πληρωμές των επιδοτήσεων, τις πιέσεις από τους εμπόρους, την έλειψη οργάνωσης στον κλάδο, το αυξημένο κόστος παραγωγής και τη δραματική έλλειψη ρευστότητας. και φέτος το πάσχα, παρά την περιορισμένη προσφορά, αφού το ζωικό κεφάλαιο χρόνο με το χρόνο μειώνεται, τα αρνιά αγοράστηκαν τσάμπα, καταγγέλουν οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι. Αιτία οι αθρόες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις. Ειδικά στις μεγάλες αγορές της Αθήνας, τα ντόπια ήταν η εξάιορεση και τα εισαγόμενα που “βαφτίστηκαν” ελληνικά ο κανόνας, σύμφωνα με έρευνα του ΠΑΚΟΕ. Γιατί όμως οι Έλληνες κτηνοτρόφοι πέφτουν κάθε χρόνο τις μέρες του Πασχα θύματα των κυκλωμάτων εισαγωγών;

 H ελληνική  κτηνοτροφία που έχει και το μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή στην οικονομία,  είναι εντελώς ανοργάνωτη και παρατημένη στην τύχη της. Η φύση του επαγγέλματος που θέλει τις κτηνοτροφικές μονάδες διασκορπισμένες σε δυσπρόσιτες  περιοχές και τον κτηνοτρόφο επί  σχεδόν 24ωρης βάσης και για 365 μέρες το χρόνο να ασχολείται με τα ζωντανά του, σε συνδυασμό με το ελάττωμα της φυλής να συνεργάζεται και να συνεταιρίζεται, αποτελούν τις εγγενείς αδυναμίες.

 Σε αυτά τα μειονεκτήματα θα πρέπει να προστεθούν η έλλειψη βοσκοτόπων, σε μία χώρα που έχει χαρακτηρίσει τεράστιες εκτάσεις ως δασικές, για να τις προστατέψει από τους καταπατητές, χωρίς ποτέ να κατορθώνει να περιορίζει τις  νέες γενιές αυθαιρέτων. Και ερχόμαστε στην καθημερινή πραγματικότητα του προβατοτρόφου. Το αρνί γάλακτος ή το κατσικάκι πωλείται αυτό το Πάσχα στα κρεοπωλεία προς 9 ευρώ το κιλό ή στα μάρκετ το τελευταίο διάστημα προς 5 έως 6 ευρώ το κιλό ( πρόκειται ή για αρνιά εισαγωγής που “βαφτίστηκαν” ελληνικά ή για διαφμιστικό τρικ του μάρκετ, για να προσελκύσει πελάτες, αφού η προσφορά είνια συνήθως περιορισμένη).

 Από τον κτηνοτρόφο αγοράστηκε προς 4 ευρώ το κιλό . Ένα αρνί γάλακτος των 8 κιλών θέλει 60 ως 70 κιλά  γάλα για να μεγαλώσει του οποίου η τιμή είναι 1 ευρώ το κιλό (αυτή είναι η μέση τιμή του πρόβειου που χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή φέτας ή πρόβειου γιαουρτιού). Άρα το κόστος στον κτηνοτρόφο είναι δυσβάσταχτο. Πουλά προς 4 ευρώ το κιλό το κρέας, ήτοι 32 ευρώ τα 8 κιλά όταν το κόστος του γάλακτος που δαπανά υπερβαίνει τα 70 ευρώ). Αντίθετα τα εισαγόμενα πρόβατα απογαλακτίζονται από την 10η ημέρα με αποτέλεσμα με ένα σιτηρέσιο της τάξης των 20 ευρώ να φτάνουν τα 8 ή 9 ή 10 κιλά και εξαιτίας της απουσίας ελέγχων πωλούνται στην ίδια τιμή με τα ελληνικά χωρίς ωστόσο να έχουν την ίδια διατροφική αξία.

 Αυτό το απλό παράδειγμα μας δείχνει γιατί οδηγείται σε σταδιακό αφανισμό η προβατοτροφία στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει το συγκριτικό πλεονέκτημα της φέτας… Προφανώς η εντατικοποίηση των ελέγχων είναι ένα μέτρο που δεν έχει οικονομικό κόστος και προστατεύει την εγχώρια παραγωγή από τις «ελληνοποιήσεις». Το ότι δεν γ΄λινεται σε μεγάλη κλίμακα, οφείλεται κυρίως στην έλλειψη υπαλλήλων, αλλά και πολιτικής βούλησης.

Γ.Κ.

.thessaliatv.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης