"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.3 C
Trikala

Απαντήσεις σε  ερωτήματα για το μέλλον των πανεπιστημιακών σχολών στα Τρίκαλα.

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

 

 Μιχάλης Ταμήλος :    Πέρασαν τριάντα χρόνια από την έναρξη των διεκδικήσεων για την ίδρυση πανεπιστημιακών σχολών στην πόλη μας και ασφαλώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει υπέρ της αποκέντρωσης των τμημάτων. Η βελτίωση των υποδομών και της τεχνολογίας μείωσε τις δυσκολίες που έθεταν οι πανεπιστημιακές αρχές ως εμπόδια και επί πλέον η πόλη μας έχει μεγάλες διακρίσεις σε πολλούς τομείς που την έχουν θέσει στην πρώτη θέση μεταξύ των Θεσσαλικών πόλεων .

Αυτό δείχνουν και οι προτιμήσεις των υποψηφίων στα μηχανογραφικά δελτία όπου το  ΣΕΦΑΑ Τρικάλων έχει μεγαλύτερη βάση εισαγωγής από άλλα  αντίστοιχα , ενώ και το ΤΕΙ Πολιτικών Μηχανικών Τρικάλων έχει μεγαλύτερη βάση από το αντίστοιχο της Λάρισας , των Σερρών κ.λ.π.

Επομένως στην επιχειρούμενη ενοποίηση του Π.Θ. με το ΤΕΙ

μπορούμε να παρέμβουμε με καλύτερες προϋποθέσεις από το 1990 η το 2008 η το 2012.

    Σε ότι αφορά τα ερωτήματα για τα επαγγελματικά δικαιώματα  αυτή η συζήτηση δεν αφορά τα Τρίκαλα αλλά είναι μία γενικότερη συζήτηση που δεν θα τελειώσει ποτέ. Σε τελική ανάλυση δεν έχει λυθεί το ζήτημα ακόμη και για βασικά επαγγέλματα που αφορούν το Πολυτεχνείο, την Ιατρική , το Πάντειο κ.α .

Σε ότι αφορά το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. υπάρχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα από εικοσαετίας και δεν αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι προβλήματα έναρξης επαγγέλματος.

 Η φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό έχει σχέση με την οικονομική κατάσταση της χώρας και όχι με την πόλη που σπουδάζουν οι νέοι. Θεωρούμε ότι σε βάθος χρόνου αυτά θα βελτιωθούν τουλάχιστον για τους περισσότερους.

Η ισχυροποίηση του ΣΕΦΑΑ είναι μέλημα δεκαετιών.

Ξεκίνησε το 1994 σε λυόμενο κτήριο που τοποθετήθηκε στην αυλή του Μύλου Ματσόπουλου και είναι σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα κτηριολογικής συμπλήρωσης ώστε να καλύψει τις ανάγκες του για το μέλλον.

Ο Δήμος χωροθέτησε στις Καρυές μέσα από το Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ 2004  το νέο Κλειστό Γυμναστήριο χωρητικότητας 4000 θέσεων που μπορεί να καλύψει όλα τα αθλήματα.  Διακόπηκαν οι εργασίες το 2011 λόγω της κρίσης όμως πρέπει να ολοκληρωθεί με νέα σύμβαση (υπάρχει πίστωση 3.500.000 ευρώ στην Περιφέρεια).

Το Ποδηλατοδρόμιο κατασκευάσθηκε από την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας ως  προπονητήριο της Εθνικής ομάδας ποδηλασίας χάριν του Ολυμπιονίκη Δημήτρη Γεωργαλή που είναι και προπονητής  της.

Εγκαταλείφθηκε και μετά από ενέργειες του Δήμου παραχωρήθηκε το 2010 . Εγκρίθηκε το 2014 χρηματοδότηση 400.000 ευρώ για την αποκατάσταση στην Περ. Θεσσαλίας και εκκρεμεί η μελέτη.

Επομένως το ΣΕΦΑΑ μπορεί να γίνει ακόμη ισχυρότερο με την ολοκλήρωση των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Στην κατοχύρωση των πανεπιστημιακών σχολών στα Τρίκαλα αλλά και στην υποστήριξη των  οικονομικά αδύναμων σπουδαστών βοηθάει η κατασκευή φοιτητικής εστίας ατις Καρυές. Ο Δήμος παραχώρησε δύο οικόπεδα 16.000 τετρ. μέτρων στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας το 2009.

Μετά από 8 χρόνια τα οικόπεδα επιστράφηκαν λόγω αδυναμίας κατασκευής από το Υπουργείο Παιδείας .

Σε ότι αφορά τον μακροπρόθεσμο στόχο που θα πρέπει να θέσουμε, ασφαλώς και η δημιουργία Πανεπιστημιούπολης έχει προβλεφθεί στον Πολεοδομικό σχεδιασμό και μάλιστα ο Δήμος έχει παραχωρήσει στο ΤΕΙ έκταση 20 στρεμμάτων στο Φλαμούλι, δίπλα από το ΣΕΦΑΑ.

Σε τελική ανάλυση , η συζήτηση για την διαμόρφωση του Π.Θ. άνοιξε από την κυβέρνηση και η συζήτηση θα είναι καθαρά πολιτική. Εάν θέλουμε την αναβάθμιση πρέπει να το δείξουμε καθαρά και δυναμικά αναλαμβάνοντας και το αντίστοιχο οικονομικό κόστος που μας αναλογεί .

Μιχάλης Ταμήλος

Τ. Δήμαρχος Τρικκαίων

Τ. Βουλευτής Ν. Τρικάλων

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης