"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

Αποδιοργάνωση των ΚΠΑ του ΟΑΕΔ: επιτελικό μπάχαλο ή οργανωμένο σχέδιο;

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σύμφωνα με την επικοινωνιακή στρατηγική του διοικητή του ΟΑΕΔ:
«….το νέο έτος ξεκίνησε με ισχυρή παρακαταθήκη την ψηφιακή μετάβαση…»

Εντωμεταξύ στα ΚΠΑ…………

α) τα γραφεία ασφάλισης, πανελλαδικής εμβέλειας πια, εξουθενωμένα στην κυριολεξία από τον μη διαχειρίσιμο όγκο αιτήσεων, προσπαθώντας να πειστούν ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός ήρθε για να βοηθήσει , αλλά οι υπάλληλοι ακόμα τον ψάχνουν.

β) Τα γραφεία απασχόλησης πελαγωμένα από συσσωρευμένη χαρτούρα, ασαφείς και πολύπλοκες διαδικασίες που δημιουργούν αγκυλώσεις και καθυστερήσεις. Με τους χειρόγραφους φακέλους ζαλισμένους από το πήγαινε έλα, σπίτι γραφείο, γραφείο σπίτι, να περιμένουν την πολυπόθητη ψηφιακή μετάβαση.

γ) η πρώτη γραμμή αποκαμωμένη από την ψηφιοποίηση που θα απελευθέρωνε υποτίθεται ανθρώπινο δυναμικό για να ενισχυθούν άλλα τμήματα, κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο (όλοι μας γνωρίζουμε τι θα συμβεί αν η πρώτη γραμμή χάσει τον έλεγχο)

δ) η υποδοχή, έχοντας ουσιαστικά καταργηθεί,παίζει τον ρόλο του τηλεφωνητή, του θυρωρού, ενίοτε του securityε) τα γραφεία υποστήριξης παράλληλα με τα καθήκοντά τους προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες άρον άρον και μετασχηματίστηκαν σε γραφεία υποστήριξης και διαχείρισης των e-mails που καταφθάνουν καθημερινά κατά εκατοντάδες στις νέες ΚΠΑ2covid υπηρεσίες.στ) και οι εργασιακοί σύμβουλοι, όσοι απέμειναν ενεργοί στο ρόλο τους , απλοί διεκπεραιωτές.

Πως αυτός ο ‘’neosoaed’’ έχει καταφέρει τόσο γρήγορα να μεταβεί από την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ στην ολοκληρωτική αποδιοργάνωση των ΚΠΑ είναι απορίας άξιο. Αλλά πως καταφέρνει η διοίκηση με τα αλλεπάλληλα δελτία τύπου και ο διοικητής με τις καθημερινές πρωινές του συνεντεύξεις  την αποδιοργάνωση των ΚΠΑ να την προβάλουν στο κοινό  ως επιτυχία, είναι πραγματικά αξιοπερίεργο  και αντικείμενο βαθιάς μελέτης.

Θα περιμέναμε από την Διοίκηση του οργανισμού περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περίοδο στο παρελθόν, να υποστηρίξει και να οργανώσει τα ΚΠΑ. Οι υπάλληλοι του Οργανισμού με τις επαναλαμβανόμενες αστοχίες της Διοίκησης βιώνουν δυστυχώς την επαγγελματική εξουθένωση, τα ΚΠΑ πλέον λειτουργούν χωρίς να μπορούν να ελέγξουν τον όγκο της καθημερινότητας.

Τα ΚΠΑ  αποτελούν από την ίδρυση τους οργανωτική καινοτομία στην παροχή υπηρεσιών στον άνεργο, την επιχείρηση, την κοινωνία. Τα ΚΠΑ δημιουργήθηκαν για να είναι είναι τοπικές αποκεντρωμένες μονάδες μέσα από τις οποίες παρέχονται  άμεσες πολιτικές και αποφεύγεται η κεντρική επιτελική γραφειοκρατία. Με ευθύνη αυτής της διοίκησης αποτελεί ανέκδοτο πλέον η συζήτηση ότι τα ΚΠΑ είναι τοπικές επιχειρησιακές μονάδες που μπορούν να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά σε τοπικό επίπεδο, ενώ και με την αύξηση της κεντρικής επιτελικής διαχείρισης έχει διογκωθεί  η γραφειοκρατία.

Ο ρόλος των ΚΠΑ εξαιτίας των επιλογών της διοίκησης έχει αποδυναμωθεί. Αποδιοργανώνοντας τα ΚΠΑ δίνεις ένα μεγάλο χτύπημα στις δημόσιες πολιτικές απασχόλησης στην χώρα μας.

Το γνωρίζουμε πολύ καλά, στόχος εξαρχής είναι τα ΚΠΑ, στόχος είναι ο ΟΑΕΔ. Εμείς οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ ανεξαρτήτου κομματικής ή συνδικαλιστικής ταυτότητας θα πρέπει να σταθούμε απέναντι σε όσους απεργάζονται επικίνδυνα σχέδια που θέλουν τον ΟΑΕΔ μικρό  αποδυναμωμένο με μικρές δυνατότητες παρέμβασης στην κοινωνία.

 Το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                                Η Γενική Γραμματέας

Μπαζιάνας Γεώργιος                                                      Μακρή Κλεονίκη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης