"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Αποκάλυψη των NY Times: «Εμφύλιος» στο ΔΝΤ για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος

lafarm

Σχετικά άρθρα

Εντάσεις, καθυστερήσεις και προσπάθειες ακόμα και απόκρυψης της έκθεσης του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του ΔΝΤ σχετικά με τη δράση του Ταμείου στην κρίση της Ευρωζώνης και ιδίως στη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα αποκαλύπτουν οι New York Times, σε εκτενές άρθρο τους.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι διευθυντές του ΔΝΤ που προέρχονται από τις χώρες της Ευρώπης προσπάθησαν εξ αρχής να αποτρέψουν το Γραφείο από το να ασχοληθεί με το πώς το Ταμείο διαχειρίστηκε την κρίση στην Ευρωζώνη, κάτι που αποτυπώθηκε σε μια ιδιαίτερα καυστική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πριν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, κορυφαία στελέχη του Ταμείου εμφανίζονται να απαιτούν από το Γραφείο να απαλύνει τη γλώσσα που χρησιμοποιεί και να αφαιρέσει ολόκληρα κομμάτια από την έκθεση, ενώ όταν συνειδητοποίησαν ότι κάτι τέτοιο δεν επρόκειτο να γίνει, επιχείρησαν να κρατήσουν την έκθεση ως «απόρρητη».
Οι NY Times υπογραμμίζουν ότι όταν το Γραφείο Αξιολόγησης αποφάσισε να ασχοληθεί με τις παρεμβάσεις του ΔΝΤ στις χώρες της Ευρωζώνης, τα στελέχη του Ταμείου έβαλαν προσκόμματα στο έργο του, είτε καθυστερώντας να παραδώσουν έγγραφα και πρακτικά συναντήσεων, είτε μη συνεργαζόμενα με το Γραφείο.
Μάλιστα, ο γνωστός Πουλ Τόμσεν, τον οποίο το δημοσίευμα χαρακτηρίζει ως τον «αρχιτέκτονα» του ελληνικού σχεδίου διάσωσης, αποστασιοποιήθηκε από την έρευνα του Γραφείου, με αποτέλεσμα να δεχθεί αυστηρή κριτική στην επίμαχη έκθεση, η εκπόνηση της οποία διήρκεσε 16 ολόκληρους μήνες.
Τελικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τόμσεν συνεργάστηκε, παραδίδοντας χιλιάδες έγγραφα και περνώντας από τρίωρη συνέντευξη με τον Ιάπωνα επικεφαλής του Γραφείου, Σίντζι Τακάτζι. Ωστόσο, παρά την «πλημμυρίδα» των εγγράφων, το Γραφείο δεν λάμβανε τα κρίσιμα στοιχεία που θα έδειχναν το πώς και το γιατί το ΔΝΤ ενήργησε όπως ενήργησε στην Ελλάδα.
Έτσι, οι αξιολογητές, παρ’ ότι δέχθηκαν να κάνουν κάποιες αλλαγές, διατήρησαν τον επικριτικό τόνο στην έκθεσή τους, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τη διοίκηση του ΔΝΤ και επισημαίνοντας ότι υπήρξε πρόβλημα στη συνεργασία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης