"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Αποκριάτικα ήθη και έθιμα με σαρακοστιανά, κρασί και χορό στον Νομό Τρικάλων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Apokries
Κορυφώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στο νομό Τρικάλων , με τους κατά τόπους δήμους να πραγματοποιούν εκδηλώσεις που ανεβάζουν το κέφι όλων όσοι συμμετέχουν . Οι εκδηλώσεις, μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα έχουν ως εξής:

Καραγκούνικος γάμος στα Μεγάλα Καλύβια
Kalibia

Tην Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου (2.30 μμ) στην πλατεία των Μεγάλων Καλυβίων θα πραγματοποιηθεί παρέλαση αρμάτων με σχετικές σάτιρες αναφορικά με το πολιτικό και όχι μόνο, πεδίο και επίσης παρέλαση παιδιών των χορευτικών και του θεατρικού εργαστηρίου του ΕΛΟΚ.
Την Καθαρή Δευτέρα, 23 Μαρτίου ( 2.30 μμ), στον ίδιο χώρο, θα πραγματοποιηθούν λαογραφικές αναπαραστάσεις αναφορικά με προξενιό, σιβάσματα και καραγκούνικο γάμο.

Κ Ρ Η Ν Η

karnavali Krini
Στην Κρήνη του Δήμου Φαρκαδόνας θα είναι στραμμένα, αύριο Κυριακή, τα αποκριάτικα βλέμματα των κατοίκων της περιοχής και γενικότερα του νομού. Οι κάτοικοι δηλώνουν πανέτοιμοι για την διοργάνωση του Καρναβαλιού και την παρέλαση Καρναβαλιστών και αρμάτων.
Όσοι θέλουν να ζήσουν ανεπανάληπτες στιγμές κεφιού και διασκέδασης, το ιστορικό Καρναβάλι της Κρήνης τους περιμένει. Ένα καρναβάλι το οποίο για τέταρτη συνεχή χρονιά διοργανώνεται από τους νέους της Κρήνης.
Σήμερα λοιπόν Κυριακή της Αποκριάς στις 3.00 μ.μ., παρέλαση αρμάτων και ξεφάντωμα στην πλατεία της Κρήνης.
Την Καθαρά Δευτέρα, τη σκυτάλη θα πάρει ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Κρήνης, διανέμοντας σε κατοίκους και επισκέπτες παραδοσιακή φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα με πλούσια παραδοσιακή μουσική και χορό.

Καθαρά Δευτέρα στη Φαρκαδόνα
xartaetos
Ο Σύλλογος Γυναικών Φαρκαδόνας προσκαλεί όλο τον κόσμο, την Καθαρά Δευτέρα (11 π.μ.), στο παραδοσιακό Αποκριάτικο γλέντι που διοργανώνει στην πλατεία Φαρκαδόνας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει (φασολάδα και λαγάνες, σαρακοστιανά εδέσματα και κρασί, παραδοσιακούς χορούς από τα τμήματα παίδων και ενηλίκων του Συλλόγου, προσκεκλημένο χορευτικό του Συλλόγου Πετρωτού, γαϊτανάκι-κλόουν, παιχνίδια για τους μικρούς φίλους, τσουβαλοδρομίες, λουκουμομαχίες, παιχνίδι με κορδέλες, μπαλονοδρομίες και άλλες εκπλήξεις)

Σε 14 από τα 18 χωριά της Φαρκαδόνας θα ανάψουν καζάνια την Καθαρά Δευτέρα
kazani fasolada
τα καζάνια θα στηθούν σε πλατείες και δημόσιους χώρους σε 14 από τα 18 χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας.
Συγκεκριμένα εκδηλώσεις με προσφορά νηστίσιμων θα διοργανωθούν σύμφωνα με τις αιτήσεις που κατέθεσαν οι πρόεδροι στα χωριά της Φαρκαδόνας, του Ζάρκου, του Κεραμιδίου, της Παναγίτσας, του Γριζάνου, του Διασέλλου, του Αχλαδοχωρίου, της Κρήνης, του Πετρωτού, των Γεωργανάδων, της Οιχαλίας, του Πετρωπόρου, της Νομής και της Φανερωμένης.

Εκδηλώσεις δεν θα διεξαχθούν στα χωριά του Κλοκοτού, της Πηνειάδας, των Ταξιαρχών και των Σερβωτών.

Σημειωτέον ότι τα υλικά για την παρασκευή και τη διανομή σαρακοστιανών στους κατοίκους των χωριών παραχωρήθηκαν από το Δήμο Φαρκαδόνας.

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ
Meteora
Παραδοσιακά Κούλουμα που συνοδεύονται με Φασολάδα, λαγάνα και διάφορα εδέσματα θα προσφερθούν την Καθαρά Δευτέρα σε όλους τους κατοίκους της περιοχής, από τους Πολιτιστικούς συλλόγους!

Συγκεκριμένα Κούλουμα με φασολάδα και άλλα Σαρακοστιανά, θα γίνουν σε:

Ξηρόκαμπο, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ξηροκάμπου στην αίθουσα του συλλόγου στις 11:00 το πρωί.

Οξύνεια , από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Οξύνειας στην θέση Άγιος Αθανάσιος κοντά στο γήπεδο του χωριού στις 11:00 το πρωί. Σε περίπτωση βροχής η φασολάδα και τα εδέσματα θα δοθούν στην αίθουσα του συλλόγου, κοντά στην πλατεία του χωριού.

Κακοπλεύρι, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κακοπλευρίου στις 11:00 το πρωί στην αίθουσα του συλλόγου.

Σκεπάρι στην πλατεία του χωριού, στις 12:00 με ζωντανή μουσική από Δημοτική Ορχήστρα.

Βλαχάβα, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βλαχάβας “Παπαθύμιος Βλαχάβας” στην αίθουσα του συλλόγου, στις 11:00 το πρωί.

Στην Θεόπετρα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θεόπετρας στις 11:00 το πρωί στην Κεντρική πλατεία του χωριού.

Στην Βασιλική στις 12:00 το μεσημέρι στην αίθουσα του συλλόγου έναντι της εκκλησίας του ιερού ναού Αγίου Νικολάου.

Στην Ασπροκκλησιά Καλαμπάκας στις 11:00 το πρωί στην θέση “Αετοράχη” λίγο έξω από το χωριό όπου θα γίνουν και άλλες εκδηλώσεις.

Στην Κρύα Βρύση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο στις 11:00 το πρωί στον χώρο του συλλόγου.

Στη Διάβα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο στις 11:00 το πρωί στον χώρο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου

Στην Καλαμπάκα στις 11:00 το πρωί στον χώρο του Μουσείου Καλαμπάκας.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Αποκριάτικο ξεφάντωμα διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυργετού “Η ΠΡΟΟΔΟΣ” την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου και ώρα 8:30 μμ στο κοσμικό κέντρο “Πύλης Μέγαρο” στα πλαίσια του ετήσιου χορού του.

Ήθη και έθιμα, αναπαραστάσεις, πειράγματα, αστειολογίματα, μεταμφιέσεις μας περιμένουν όλους για να κλείσουμε το τριώδιο με τρελό κέφι.

Στο ολονύχτιο γλέντι θα μας κρατήσουν συντροφιά οι:

ΕΦΗ ΘΩΔΗ (με όλες τις επιτυχίες της)
ΞΕΝΟΦΩΝ ΤΣΟΥΝΗΣ(τραγούδι)
ΝΙΚΟΣ ΤΖΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ (κλαρίνο)
και ΛΑΪΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης