"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Αρχίζουν οι εμβολιασμοί στη Βρετανία το επόμενο δεκαήμερο

lafarm

Σχετικά άρθρα

Τα βρετανικά νοσοκομεία έχουν ειδοποιηθεί να προετοιμαστούν για την έναρξη εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού εντός του επόμενου δεκαημέρου, με το ιατρικό προσωπικό να είναι η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί, αναφέρει η εφημερίδα Guardian.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας (NHS), τα νοσοκομεία της Αγγλίας θα μπορούσαν να παραλάβουν τις πρώτες προμήθειες εμβολίων της Pfizer/BioNTech ως τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, καθώς η έγκριση του εμβολίου αναμένεται να δοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Μας είπαν να περιμένουμε την άφιξη του εμβολίου ως τις 7 Δεκεμβρίου και να σχεδιάσουμε να εμβολιάσουμε το προσωπικό μας όλη εκείνη την εβδομάδα», δήλωσε επικεφαλής νοσοκομείου.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, αρχικά μόνο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα είναι αυτό που θα εμβολιαστεί. Συνεπώς, το αρχικό πλάνο που προέβλεπε ότι προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα είχαν οι άνω των 80 και όσοι ζουν σε μονάδες φροντίδας φαίνεται να «παγώνει».

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις στις τάξεις των επικεφαλής σε δομές φροντίδας, οι οποίοι δηλώνουν πως αν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για μία «προδοσία».

Όπως αναφέρει η Guardian, ο λόγος πίσω από τον επανασχεδιασμό σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό είναι η ίδια η φύση του εμβολίου της Pfizer, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, θα πρέπει να υφίσταται περιορισμένο αριθμό μετακινήσεων.

Αξιωματούχοι εκτιμούν πως εάν αυτό μεταφερθεί για περισσότερες από τέσσερις φορές τότε υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει την αποτελεσματικότητά του. Από τη στιγμή που το εμβόλιο θα φτάσει στα βρετανικά νοσοκομεία θα έχει ήδη μεταφερθεί δύο φορές από το εργοστάσιο παραγωγής στο Βέλγιο στους χώρους αποθήκευσης στη Βρετανία και από εκεί στα νοσοκομεία. 

Εκ των πραγμάτων λοιπόν δεν θα μπορεί να μεταφερθεί από τους γιατρούς στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή στα σπίτια αυτών.

Σε όσους ζουν στις προαναφερθείσες μονάδες ή είναι ηλικίας άνω των 80 ετών, αναμένεται να χορηγηθεί το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης/AstraZeneca, το οποίο αναμένεται να πάρει επίσης έγκριση κυκλοφορίας, δεν χρειάζεται να αποθηκευτεί στους -70 και -80 βαθμούς Κελσίου και είναι πολύ πιο εύκολο στη μετακίνηση. 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης