"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22 C
Trikala

Αρχαία μνημεία στα Τρίκαλα – Tα Μυκηναϊκά τείχη και ο Εχένικος

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η εικόνα από τα Μυκηναϊκά τείχη, πιστοποιεί τις ιστορικές αναφορές και κάνει το μύθο πραγματικότητα. Μεταξύ του Αγίου Προκοπίου και των Καλογηρων, τα ίχνη ερειπωμένου κάστρου ελληνιστικής – ρωμαϊκής εποχής επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες αρχαίων συγγραφέων πως η περιοχή βρισκόταν στα όρια του αρχαίου Ποίτνεου ή Πότναιου, βασιλείου των Αιθήκων κατά τον 4ο αι. π.Χ. έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Ποιός ήταν ο Εχένικος | www.fatsimare.gr

Η επιτύμβια στήλη του Εχένικου, 4ου αι. π.Χ. βρέθηκε τον Μάρτιο του 1919 τυχαία από κάποιον καλλιεργητή κοντά στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας. Η επιτύμβια στήλη του Εχένικου, αναπαράσταση πολεμιστή ή αξιωματούχου που σκοτώθηκε σε μάχη, σε θεσσαλικό μάρμαρο με διαστάσεις 1,66 ύψους και 0,71 πλάτους κατά τη βάση, πάχους 0,08 (διαστάσεις βάθρου 78Χ55Χ25) φυλάσσεται, μετά από αρχαιολογικές περιπέτειες, στο Αρχαιολογικό Μουσειο Λάρισας ενώ ακριβές αντίγραφο τοποθετήθηκε στην πλατεία του χωριού.

 Στάθης Αθανάσιος (ο ευρών), Διαμαντής Γεώργιος, Γεωργομάνος Γεώργιος

Επίσης όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία υπήρχε και παλαιός ναός του Αγίου Προκοπίου-δεν υπάρχει τώρα- γιατί τον γκρέμισαν το 1962. Διαφαίνεται ότι ήταν ναός των Ζηλωτών , για αυτό  και η μετά το Πότνειο ονομασία του χωριού ήταν Ζηώλη. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης