"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.7 C
Trikala

Ας ευαισθητοποιηθούμε για την καρδιακή ανακοπή

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που θα αποκτήσει ικανό αριθμό απινιδωτών, συμβάλλοντας στην άμεση καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, θα είναι πλέον τα Τρίκαλα. Μετά από αίτημα του Δήμου Τρικκαίων και άμεση ανταπόκριση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, δύο σύγχρονοι απινιδωτές προωθούνται προ άμεση εγκατάσταση σε σημεία όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός πολιτών. Η ευγενική αυτή κίνηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, αποδεικνύει ότι η Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη είναι μια δυνατότητα που μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των αιφνίδιων θανάτων από καρδιακή ανακοπή. Για τον λόγο αυτό, ο Δήμος Τρικκαίων, από την πρώτη στιγμή ανάληψης της ευθύνης διακυβέρνησης από τη νέα δημοτική αρχή, υλοποιεί την προεκλογική δέσμευση για την τοποθέτηση απινιδωτών σε κεντρικά σημεία της πόλης. Η συμβολή της συγκεκριμένης τράπεζας, η ανάγκη, περισσότεροι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς, η επέκταση της έννοιας της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, είναι τα σημεία εστίασης της δημοτικής αρχής, προς όφελος αποκλειστικά μόνο των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα το πρωί παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου για την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανακοπή», Από τη Δευτέρα 13 μέχρι και την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014, ο Δήμος Τρικκαίων μετέχει στον εορτασμό, με πλήθος εκδηλώσεων, στην πόλη και τα χωριά.

Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Γ. Τσίγκας (η Περιφέρεια αναλαμβάνει τα έξοδα διοργάνωσης, οπότε παρέστη και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Χρ. Γακόπουλος) αναφέρθηκε στη σημαντικότητα και στις συμμετοχές πλήθος φορέων, ενώ ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Π{παστεργίου έθεσε την ουσία: «επανεκκίνηση στη ζωή» (με αναφορά, δηλαδή στο όνομα του συνδυασμού «Επανεκκίνηση Τώρα»). Εχοντας ο ίδιος παρακολουθήσει σεμινάριο ΚΑΡ.ΠΑ (καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης) τόνισε τη σημαντικότητα της διάσωσης έστω και μίας ανθρώπινης ζωής. Επέμεινε, βεβαίως, στην ανάγκη προμήθειας και τοποθέτησης απινιδωτών σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, υπενθυμίζοντας ότι οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις στον Δήμο, από την ερχόμενη Δευτέρα.
Η κ. Ελένη Πολύζου, αναισθησιολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ ΓΝ Τρικάλων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, ως «ψυχή» του επιστημονικού σκέλους, έκανε αναφορά στο κεντρικό σύνθημα: ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ. Φέτος, δηλαδή, η εκστρατεία απευθύνεται σε συγγενικά ατόμων με καρδιοπάθεια άτομα, καθώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό όσων υφίστανται ανακοπές, βρίσκεται εντός σπιτιού.
Ακολούθως, ο κ. Γ. Ζαρογιάννης, υπεύθυνος του ΕΚΑΒ στα Τρίκαλα, ανέφερε έναν τρομακτικό αριθμό: 310 τρικαλινοί (από όλον τον νομό) απεβίωσαν το 2013 από καρδιακή ανακοπή. Για δε το 2014, ήδη ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 250…

Επομένως, η επίδειξη που έγινε από την εκπαιδεύτρια κ. Αφροδίτη Ευθυμίου, ενώπιον όλων, ήταν άκρως διαφωτιστική, για τη χρεία και τη σημασία αυτών των απινιδωτών, αλλά και της εκπαίδευσης των πολιτών.

Το πρόγραμμα

Για τους λόγους αυτούς, ο αρμόδιος εντεταλμένος σύμβουλος εθελοντισμού του Δήμου Τρικκαίων, κ. Μιχάλης Λάππας, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που σκοπό έχουν να ευαισθητοποιήσουν – ενημερώσουν – εκπαιδεύσουν τους τρικαλινούς.
Με τη συνδρομή που ζητήθηκε από τις δύο Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Τρικάλων, για την ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσότερων μαθητών, οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, είναι:

  1. Δευτέρα 13/10 στην κεντρική πλατεία Τρικάλων:
    Ενημέρωση και επίδειξη ΚΑΡ.ΠΑ με προπλάσματα από το ΕΚΑΒ Τρικάλων.
    Ώρα 9.00- 13.00.Την όλη εκδήλωση θα συντονίζει ο διευθυντής του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας.
    Ταυτόχρονα, σπουδαστές της σχολής ΕΠΑΣ βοηθών νοσηλευτών θα μοιράζουν έντυπο ενημερωτικό υλικό στον πεζόδρομο της Ασκληπιού και στη λαϊκή αγορά.
  2. Δευτέρα 13/10 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Βαλτινού (απόγευμα): Ενημερωτική εκδήλωση και εκπαίδευση ΚΑΡ.ΠΑ στους κατοίκους της περιφερειακής ενότητας τομέα Β του Δήμου Τρικκαίων. Συντονιστής ο Αντιδήμαρχος Κίμων Αναστασόπουλος.
  3. Τρίτη 14/10 στην αίθουσα του Δημαρχείου Μεγάλων Καλυβίων απόγευμα: Ενημερωτική εκδήλωση και εκπαίδευση ΚΑΡΠΑ στους κατοίκους της περιφερειακής ενότητας Α του Δήμου Τρικκαίων. Συντονιστής Αντιδήμαρχος Ηλίας Παπανικολάου.
  4. Πέμπτη 16/10 ώρα 12 μ. στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου:
    Ενημέρωση και εκπαίδευση σε μαθητές της Στ τάξης Δημοτικών σχολείων.
  5. Πέμπτη 16/10 ώρα 18.00 μ.μ. στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Τρικάλων: Επίσημη ημέρα των δράσεων – κεντρική εκδήλωση: ομιλίες – ενημέρωση – εκπαίδευση.
  6. Θα υπάρξουν άλλες 2 εκδηλώσεις στη ΣΜΥ και στη ΣΕΦΑΑ σε ημέρα και ώρα που θα ανακοινωθούν.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τον Δήμο Τρικκαίων (Τμήμα Εθελοντισμού) υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας , το ΕΚΑΒ, την ΕΠΑΣ βοηθών Νοσηλευτών του Γ.Ν Τρικάλων και την ΕΕΕΠΦ (Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης